ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Νιάτα, πνευμόνια, φιλοδοξίες και… στήριξη στον «κορμό»

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης αναλύει τις δύο τελευταίες μεταγραφικές προσθήκες του Παναθηναϊκού και εξηγεί το σκεπτικό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Νιάτα, πνευμόνια, φιλοδοξίες και… στήριξη στον «κορμό»

Όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, έτσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε στο… 90’ τις μεταγραφικές του προσθήκες, με την απόκτηση δύο ποδοσφαιριστών την τελευταία ημέρα των μεταγραφών.

Πέρυσι ήταν η αγορά του Παλάσιος από την Ιντεπεντιέντε, όπου μετρούσαν ακόμα και τα δευτερόλεπτα για να μην παρέλθει ο χρόνος και μείνει η ομάδα ξεκρέμαστη, φέτος είναι οι αγορές του Τσοκάι από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και του Τρουιγέ από τη Νις.

Η ειδοποιός διαφορά του πέρυσι με το φέτος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο Παλάσιος προοριζόταν για… πρώτο βιολί και για να κάνει άμεσα τη διαφορά, όπως κι έγινε, με δεδομένες τις παραστάσεις, τα χαρακτηριστικά και την ηλικία του (29).

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.369 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ενώ ο 23χρονος Τσοκάι και ο 21χρονος Τρουιγέ αποτελούν περισσότερο παίκτες προοπτικής με ορίζοντα τριετίας-τετραετίας και εντάσσονται ξεκάθαρα στην πάγια θέση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς «δεν θα πάρω παίκτες για 2-3 ματς αλλά για 2-3 χρόνια»…

Οι δύο παραπάνω ποδοσφαιριστές έρχονται για να γεμίσουν τα χαφ και προφανέστατα δεν σηκώνουν ντόρο και δεν αφήνουν σκόνη στο άκουσμά τους. Δεν εντάσσονται στην κατηγορία των περιπτώσεων παικτών που έρχονται για να πάρουν τη φανέλα του βασικού… σπίτι τους με το καλησπέρα.

Η στρατηγική επιλογή του Γιοβάνοβιτς, μπορείς να το πεις ξεκάθαρα πλέον, ήταν να στηριχθεί η υπάρχουσα τετράδα (Μπερνάρ, Τσέριν, Κουρμπέλης, Πέρεθ) για τις τρεις βασικές του επιλογές. Εχοντας ως δεδομένα στο μυαλό του ότι ο Πέρεθ είναι ακούνητος και αναντικατάστατος για την ενδεκάδα, ο Τσέριν έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά, πέρα από κάθε προσδοκία, ο Κουρμπέλης δείχνει αποφασισμένος να επανέλθει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης που είχε πριν τον τραυματισμό του και ο Μπερνάρ δύναται να κάνει τη… διαφορά.

Υπό αυτήν την οπτική αποφάσισε να μπολιάσει τον άξονα της μεσαίας γραμμής με… νιάτα, πνευμόνια και ακατέργαστο ταλέντο τις επιλογές του στα χαφ.

Για τον 23χρονο Τσοκάι, ο Παναθηναϊκός δαπάνησε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά του από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (λιγότερα δόθηκαν π.χ. για την αγορά του Τσέριν), ενώ μηδαμινό ήταν το τίμημα για τον Τρουιγέ στη γαλλική Νις, που κράτησε απλώς ποσοστό μεταπώλησης.

Ο Τσοκάι είναι «8άρι» με πιο αμυντικογενείς αρετές και κύριο χαρακτηριστικό του τα τρεξίματα/πνευμόνια. Δεν κάνει πολλά μέτρα με τη μπάλα, ούτε ντριμπλάρει συχνά, παίζει συνδυαστικό ποδόσφαιρο με λίγες επαφές κι έχει καλά χτυπήματα της μπάλας. Είναι επιρρεπής στα συχνά φάουλ για κάρτες και χαρακτηρίζεται για τη μαχητικότητά του και το επιθετικό μαρκάρισμα πάνω στη μπάλα.

Είναι ακατέργαστος ακόμα τακτικά, αλλά το μάτι του γυαλίζει, διψάει για μάθηση, είναι φιλόδοξος, δουλευταράς κι ο Γιοβάνοβιτς πιστεύει ότι έχει μπροστά του εξαιρετική προοπτική. Εξ ου και η εισήγησή του να αποκτηθεί.

Ο 21χρονος Τρουγιέ, είναι επίσης «8άρι» αλλά με πιο δημιουργικές αρετές που μπορεί να υποστηρίξει και ρόλο «10αριού». Προέρχεται από τις φημισμένες ακαδημίες της Ρεν, διεθνής με τους μικρούς της Γαλλίας κι έχει προλάβει να αγωνιστεί δύο φορές στο Γιουρόπα Λιγκ. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ο άρτιος χειρισμός και κράτημα της μπάλας, η αντίληψή του μέσα στο γήπεδο και η ταχύτητα στη σκέψη και τα πόδια. Προφανώς και δεν έχει τις παραστάσεις για να σηκώσει άμεσα το βάρος του βασικού, αλλά έχει την προοπτική για να το πράξει σταδιακά, από τη στιγμή που διαθέτει την πρώτη ύλη και θα ενταχθεί σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, με αρχή, μέση και τέλος. Συν τοις άλλοις θεωρείται αυτονόητο ότι ο Τρουιγέ μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από τη συνύπαρξή του με τον Μπερνάρ και μαζί του να κερδίσει μεσοπρόθεσμα και ο Παναθηναϊκός.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το τριφύλλι έχει εμπιστευτεί πλήρως τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όπως άλλωστε επιβαλλόταν, καθώς επίσης και ότι ανέκαθεν ο σωστός δρόμος στον ομαδικό αθλητισμό δεν ήταν οι φανφάρες και οι εντυπώσεις, αλλά η υποστήριξη μίας σωστής ποδοσφαιρικής δομής και η ουσία.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.