Επικαιρότητα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή – Έρχεται και στην Ελλάδα

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον 4 του κορωνοϊού η ΒΑ.4.6, καθώς μέσα σε ελάχιστες μέρες έχει διπλασιάσει τη δύναμή της και έχει εξαπλωθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ήδη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον καταλαμβάνει σχεδόν το 13% των παραλλαγών κορωνοϊού που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Θέμα χρόνου είναι να εντοπιστεί και στην Ελλάδα, λένε επιστήμονες στο iatropedia.gr.

Πρόκειται για την υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6, “απόγονο” της παραλλαγής ΒΑ.4, ή αλλιώς Όμικρον 4 του κορωνοϊού.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τότε μέχρι σήμερα εντοπίζεται σε πάνω το 10% των δειγμάτων που ταυτοποιούνται στα ειδικά εργαστήρια. Έκτοτε εξαπλώνεται ραγδαία σε Βρετανία και Δανία, αλλά έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε χαμηλότερα ποσοστά.

«Υπάρχουν νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον 4, οι οποίες ξεφεύγουν έτι περαιτέρω της ανοσίας και της φυσικής νόσησης και των εμβολίων και οι οποίες φαίνεται να αυξάνουν τα ποσοστά τους από 3% σε 6% πολύ γρήγορα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία και η Αγγλία», δηλώνει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Είναι καινούργιες παραλλαγές δεν είναι ο Κένταυρος. Είναι απόγονοι, πάρα πολύ κοντινοί συγγενείς της Όμικρον 4 και έχουν μια ελαφρά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5. Αλλά οι μεταλλάξεις που έχουν υποστεί, τους δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα να αποφύγουν τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός, είτε από τη φυσική νόσηση από παλαιότερα στελέχη, είτε και τα αντισώματα που φτιάχνουμε από τον εμβολιασμό», αναφέρει ο ίδιος.

Τι ξέρουμε για την ΒΑ.4.6

Η παραλλαγή BA.4.6 είναι παρόμοια με τη BA.4, αλλά φέρει μια νέα μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα – δηλαδή την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που του επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού – βοηθώντας τον ιό να αποφύγει τα αντισώματα.

Έτσι, και η BA.4.6 – όπως όλες οι παραλλαγές της Όμικρον – φαίνεται να προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά τείνει να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή στην αποφυγή της ανοσίας.

«Αυτή η νέα παραλλαγή εμφανίζεται σε έξαρση σε Δανία και Βρετανία, αλλά έχει εντοπιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, τη Γερμανία, κα. Εκτός από το γεγονός ότι διπλασιάζει τη δυναμική της (από το 3% στο 6% των κρουσμάτων σε 10 μέρες) δεν έχει δείξει άλλα ανησυχητικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Όπως εξηγεί, μάλιστα, η υποπαραλλαγή Κένταυρος δεν φαίνεται να κυριαρχεί τελικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά πάντως τη νέα υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η παρουσία της στη χώρα μας.

«Αν είχε εντοπιστεί θα είχε ανακοινωθεί. Αλλά πιστεύω ότι εντός των ημερών θα μάθουμε νέα. Δεν μπορεί να μην εντοπιστεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος” δεν έχει δυναμική στην Ελλάδα και πουθενά αλλού τελικά, παρά μόνο στην Ινδία».

Αμερικανικό CDC για Όμικρον 4.6

Η παραλλαγή ΒΑ.4.6 του κορωνοϊού Όμικρον εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Τα CDC υπολόγισαν την Τρίτη ότι σχεδόν το 13% των κυκλοφορούντων παραλλαγών του κορωνοϊού ανήκουν στην υποπαραλλαγή BA.4.6 της Όμικρον.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η BA.4.6, καταλαμβάνει σχεδόν το 22% των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Μεταξύ αυτών, στις πολιτείες της Αϊόβα, του Κάνσας, του Μιζούρι και της Νεμπράσκα. Την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, η BA.4.6 αποτελούσε το 12,8% των συνολικών κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 11,9% που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η χώρα μας, έχουν ξεκινήσει, ήδη τη νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID με τα ενισχυτικά εμβόλια (Pfizer/BioNtech και Moderna) που έχουν προσαρμοστεί στις παραλλαγές της Όμικρον, τα οποία είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικά και έναντι της νέας υποπαραλλαγής BA.4.6.

«Τα νέα εμβόλια της Pfizer για τις παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, με τα οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός την περασμένη Δευτέρα στην Ελλάδα, είναι ένα μικρό βήμα πιο πίσω από αυτές τις νέες παραλλαγές της Όμικρον 4. Πάντα ο ιός βρίσκεται ένα ή δύο βήματα πιο μπροστά. Μη ξεχνάτε πως όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς με την Όμικρον, είχαμε ήδη Όμικρον 4 και Όμικρον 5», λέει ο Νίκος Τζανάκης και καταλήγει πως δεν πιστεύει ότι ο νέος ιός θα «ακυρώσει» τα νέα εμβόλια.

Πηγή: newsit.gr

Exit mobile version