Θέματα / Αφιερώματα

O Απόστολος Νικολαϊδης έγινε ο «Πατριάρχης του Παναθηναϊκού»

O Απόστολος Νικολαϊδης έγινε ο «Πατριάρχης του Παναθηναϊκού»

Σαν σήμερα το 1980 έφυγε από τη ζωή ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού, ο μέγας Απόστολος Νικολαϊδης.

Ηταν 15 Οκτωβρίου του 1980 όταν ο Απόστολος Νικολαϊδης εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία σε ηλικία 84 ετών. Στην κηδεία του, που έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού, ενώ τη σορό του πήραν στους ώμους οκτώ αθλητές του συλλόγου. Οι αθλητές ήταν: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνίαδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).

Ως αθλητής ήταν πρωτοπόρος και συμμετείχε σε πολλά αθλήματα. Είχε διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, τον στίβο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το τένις!

Σπουδαία διάκριση για την καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ως ποδοσφαιριστής και δεκαθλητής.

Στον Παναθηναϊκό ήταν παράλληλα και αθλητής, αλλά και παράγοντας, ενώ υπήρξε και πρόεδρος στην ΕΠΟ τη χρονιά 1926-1927.  Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ στο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), διετέλεσε γενικός γραμματέας (1932-1945) και πρόεδρος (1945-1967), αποτελώντας έως και σήμερα τον μακροβιότερο πρόεδρο στην ιστορία του Συνδέσμου.

apostolos-nikolaidis5

Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας στην ιστορία του ελληνιού αθλητισμού. Χάρη στον Απόστολο Νικολαϊηδη σε αυτόν ο Παναθηναϊκός γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε,  καλλιέργησε δεκάδες αθλήματα και κατέκτησε αμέτρητους τίτλους.

Συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία αθλητικών χώρων, γηπέδων και σταδίων (ο Απόστολος Νικολαΐδης είναι ο εμπνευστής της κατασκευής του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» και του Ολυμπιακού Σταδίου).  Το προσωνύμιο «Πατριάρχης του Παναθηναϊκού» δόθηκε μετά το θάνατό του, λόγω της πολύ μεγάλης προσφορά τους στον Σύλλογο. Το 1981 το γήπεδο της Λεωφόρου μετονομάστηκε σ «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η μοναδική ανεκπλήρωτη μεγάλη του επιθυμία ήταν η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ιστορικότερου γηπέδου της χώρας, της Λεωφόρου του Παναθηναϊκού, που σήμερα φέρει το όνομά του.

Η Αθλητική Ηχώ έγραψε για τον θάνατό του «Και οι γίγαντες πέφτουν. Και οι Διογένηδες λυγίζουν. Και οι λεβέντες κι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πεθαίνουν… Έφυγε ο μέγιστος του ελληνικού αθλητισμού, Απόστολος Νικολαΐδης. Η μεγαλύτερη μορφή και φυσιογνωμία αθλητού και αθλητικού παράγοντα δεν υπάρχει πια»

apostolos-nikolaidis2
apostolos-nikolaidis3
apostolos-nikolaidis6

Οι διακρίσεις του στα αθλήματα

Ποδόσφαιρο – Με την Εθνική Ανδρών βγήκε 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

– Με τον Παναθηναϊκό: 1 πρωτάθλημα διοργάνωσης ΣΕΓΑΣ (άνοιξη 1915), 2 πρωταθλήματα ΕΠΣ Ελλάδος (1920-21 και 1921-22), 3 πρωταθλήματα ΕΠΣ Αθηνών (1924-25, 1925-26, 1926-27).

Δέκαθλο – 1 συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα, όπου εγκατέλειψε εξαιτίας πυρετού μετά τα 4 πρώτα αγωνίσματα.

Άλμα επί κοντώ -Ως αθλητής του Π.Α.Ο. 1 αργυρό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (Απρίλιος 1924).

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο