ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Εκεί πρέπει να «χτυπήσει» τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός

Ο απεσταλμένος του Panathinaikos24.gr στην Κωνσταντινούπολη, Γιώργος Πετρίδης, γράφει για το πολύ δυνατό τεστ που έχει το «τριφύλλι» κόντρα στη Φενέρμπαχτσε για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Εκεί πρέπει να «χτυπήσει» τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Γιώργος Πετρίδης

Το πλέον υψηλό εμπόδιο έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός, που φιλοξενείται από τη Φενέρμπαχτσε για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (18/11, 19:45) στην κατάμεστη Ulker Sports Arena της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα του Ιτούδη ξεκίνησε… φουριόζα τη σεζόν και βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με μόλις μία ήττα μετά από 7 ματς (6-1).

Από την άλλη, το «τριφύλλι» έρχεται από την καλύτερη φετινή εμφάνισή του, αυτή στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Μπασκόνια, κατά το οποίο πέτυχε 60 πόντους (!), στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του. Το ζητούμενο τώρα για τον Ράντονιτς και τους παίκτες του είναι να δώσουν συνέχεια στην απόδοση που είχαν στο δεύτερο μέρος του αγώνα με τους Βάσκους, αλλά και να φανούν ανταγωνιστικοί σε ένα καλό τεστ δυνατοτήτων.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστεί να κάνει ο Παναθηναϊκός για να διεκδικήσει τη νίκη:

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 18.913 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

1) Να ξεπεράσει ή έστω να προσεγγίσει τους 80 πόντους

Στην ασιατική πλευρά της Πόλης, οι «πράσινοι» θα κληθούν να συγκρουστούν με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (σ.σ. μέχρι την 7η αγωνιστική). Η Φενέρ δέχεται μόλις 73,1 πόντους μέσο όρο και μέσω αυτού του στοιχείου έχει καταφέρει να πάρει ακόμα και ματς που δεν έθελξε με την απόδοσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Ιτούδη έχει δεχθεί πάνω από 80 πόντους μόνο σε ένα παιχνίδι: σε αυτό που ήρθε και η μοναδική ήττα της, 81-80 από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη! Άρα λοιπόν για να έχει τύχη το «τριφύλλι» κόντρα στους πρωτοπόρους θα χρειαστεί να φτάσει ή έστω να προσεγγίσει αυτό το όριο των πόντων. Το θέμα είναι ότι ο «Εξάστερος» θα πρέπει να ξεπεράσει και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού πετυχαίνει 78,7 πόντους μέσο όρο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί από όλους σχεδόν τους παίκτες του να συνεισφέρουν επιθετικά, όπως συνέβη για παράδειγμα κόντρα στην Μπασκόνια. Περιττό να αναφέρουμε ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει ικανοποιητικά ποσοστά σε βολές (που τόσο τον έχουν πληγώσει φέτος) και σουτ εντός παιδιάς.

2) Να περιορίσει τη δράση των «πυραυλοκίνητων» περιφερειακών της Φενέρ

Το Α και το Ω στο παιχνίδι των Τούρκων είναι οι ποιοτικότατοι γκαρντ που διαθέτει. Ιθύνων νους ο Νικ Καλάθης, που «ενορχηστρώνει» το παιχνίδι της ομάδας του, ενώ οι Γουίλμπεκιν, Έντουαρντς, Γκούντουριτς και Μαχμούτογλου έχουν αναλάβει… εκτελεστικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πεντάδα των προαναφερθέντων παικτών έχει συνολικό μέσο όρο 49,1 πόντους και 12 ασίστ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι Λι, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και Πονίτκα (αυτοί οι τρεις κυρίως) θα είναι αυτοί που -με τις αμυντικές τους ικανότητες- θα κληθούν να περιορίσουν τη δράση της «πυραυλοκίνητης» περιφερειακής γραμμής των γηπεδούχων. Πάντως, σε μια αντίστοιχη περίπτωση (σ.σ. στο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ), ο Παναθηναϊκός έμεινε… μετεξεταστέος σε αυτό το κομμάτι, αφού εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από Λορέντζο Μπράουν και Μπόλντγουιν.

3) Να μην παρασυρθεί στον ρυθμό των γηπεδούχων και να «παίξει» με το μυαλό τους

Σε γενικές γραμμές, η ομάδα του Ιτούδη επιβάλει το δικό της τέμπο στα παιχνίδια, ιδίως στα εντός έδρας της. Για του λόγου το αληθές, οι 19 ασίστ που έχει μέσο όρο (5η στη σχετική λίστα της Ευρωλίγκας), αλλά και τα μόλις 11,6 λάθη μέσο όρο στα οποία υποπίπτει (4η στη σχετική λίστα). Για να καταφέρει λοιπόν να παραμείνει ζωντανός στον αγώνα, είναι αναγκαίο να πιέσει ασφυκτικά τους Τούρκους και να τους αναγκάσει σε λάθη, αλλά και να τους βγάλει από τη… βολή τους. Να «παίξει» λίγο με το μυαλό τους που λέμε. Προφανώς και θα χρειαστεί να ΜΗΝ παρασυρθεί σε καμία στιγμή του ματς στον ρυθμό των αντιπάλων, αλλά και από τα δικά του… συναισθήματα.

4) Να «φθείρει» τον Μότλεϊ

Ο πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Φενέρ είναι ο Τζόναθαν Μότλεϊ. Ο εκρηκτικός σέντερ των «καναρινιών» έχει 15,9 πόντους και 6,1 ριμπάουντ μέσο όρο (3,1 επιθετικά μέσο όρο!) σε περίπου 24 λεπτά συμμετοχής/μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη frontline του Παναθηναϊκού. Προφανώς λοιπόν ο Παπαγιάννης και ο Γκουντάιτις θα έχουν μπόλικη δουλίτσα και θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να του… κόψουν τον βήχα. Οι δύο σέντερ του «τριφυλλιού» πρέπει να «φθείρουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τον 27χρονο Αμερικανό και να τον βγάλουν ουσιαστικά… εκτός αγώνα. Σε αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ο Γκουντάιτις, που είναι πολύ δυνατός στο παιχνίδι στο χαμηλό ποστ και έχει τη δυνατότητα να κερδίζει πολλά φάουλ από τους αντιπάλους του. Χωρίς να υποτιμάμε τους Μπούκερ και Τζεκίρι (ίσα-ίσα τους θεωρούμε πολύ χρήσιμους ψηλούς), θα είναι μια μάλλον διαφορετική Φενέρμπαχτσε δίχως τον Μότλεϊ στην πεντάδα της…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.