ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί του «αιώνιου» ντέρμπι και η προϊστορία

Οι αριθμοί και η προϊστορία των ντέρμπι «αιωνίων» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όπως τα παρουσιάζει ο ΕΣΑΚΕ.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί του «αιώνιου» ντέρμπι και η προϊστορία

Με το ντέρμπι «αιωνίων» το δεύτερο της φετινής περιόδου μετά τον τελικό του Super Cup, θα πέσει αύριο (5/12, 19:15, ΕΡΤ3) η αυλαία της 8ης αγωνιστικής της Basket League.

Οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν αήττητοι έπειτα από επτά «στροφές» Πρωταθλήματος και έτσι έχουν φτάσει το συνολικό σερί τους στο 32-0 αφού συμπληρώσει πια έναν χρόνο αήττητοι στην Basket League.

Η τελευταία ήττα τους ήταν εκείνη που γνώρισαν στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό στις 22 Νοεμβρίου 2021. Οι «πράσινοι» από την άλλη πλευρά μετρούν πέντε συνεχόμενες νίκες έπειτα από την ήττα της πρεμιέρας από τον Άρη.

Πρόβλημα με Χεζόνια!
Πρόβλημα με Χεζόνια! 7.894 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει το 3/3 στο ΣΕΦ έχοντας επιβληθεί κατά σειρά του Περιστερίου bwin, του Λαυρίου Megabolt και του Κολοσσού H Hotels με διαφορές από 22 μέχρι 37 πόντων. Σε αυτά τα ματς δεν έμεινε κάτω από τους 98 πόντους στην επίθεση και δεν δέχτηκε περισσότερους από 79. Με αυτό το 3/3 το συνολικό εντός έδρας σερί στο Πρωτάθλημα έφτασε για τον Ολυμπιακό τις 14 νίκες.

Το σερί των πέντε νικών του στο Πρωτάθλημα, ήρθε για τον Παναθηναϊκό με διαφορές 10-24 πόντων, έχοντας 86+ πόντους στις τέσσερις από αυτές και χωρίς να δεχτεί περισσότερους από 70 επίσης στις τέσσερις από αυτές τις επιτυχίες.

Η ιστορία των αιώνιων «ντέρμπι»

Το αυριανό ντέρμπι θα είναι το 203ο από καταβολής Α’ Εθνικής. Ο Παναθηναϊκός έχει το προβάδισμα στο σύνολο αυτών των αγώνων αλλά ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο ως γηπεδούχος.

Πάντως, η τελευταία εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού για την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος ήταν εκείνη της περιόδου 2016-17 όταν επικράτησε με το ευρύ 88-63.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε σε εκείνα της σεζόν 2017-18 (68-71) και της σεζόν 2021-22 (76-81) ενώ ενδιάμεσα το ματς της περιόδου 2018-19 κρίθηκε υπέρ του στα χαρτιά.

Στις πιο πρόσφατες συναντήσεις των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, από τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ματς του Νοέμβριο του 2021, ο Ολυμπιακός σημείωσε οχτώ διαδοχικές επιτυχίες απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο του σε όλες τις διοργανώσεις. Μία για την κανονική περίοδο της περσινής Basket League, τρεις για τους τελικούς των πλέι οφ της, δύο για την Ευρωλίγκα, μία στον τελικό Κυπέλλου και μία στον τελικό του Super Cup.

αιωνίων» στην 8η αγωνιστική της Basket League" />

Αναλυτικά οι αριθμοί των «αιώνιων» ντέρμπι…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Α’ Εθνική (Από το 1963-64): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 92-110 Basket League (Από το 1992-93): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 68-78

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Α’ Εθνική (Από το 1963-64): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 67-35 Basket League (Από το 1992-93): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 53-21

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Basket League 1995-96 (5ος τελικός πλέι οφ): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-38

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ

1992-93: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 78-76 (Ο Ζάρκο Πάσπαλι είχε 39 για τον Ολυμπιακό)

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

MILESTONE

* Δύο ασίστ χρειάζεται ο Κώστας Σλούκας για να γίνει ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Basket League που θα φτάσει τις 600. Είναι ένας αριθμός στον οποίο έφτασαν πριν από αυτόν οι Βασίλης Σπανούλης, Μίλαν Τόμιτς και Βαγγέλης Μάντζαρης.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

Τόμας Ουόκαπ (46) και Κώστας Σλούκας (34) μοίρασαν τις 80 από τις 202 ασίστ του Ολυμπιακό, δηλαδή το 39,6%.

* Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού και με διαφορά από τον δεύτερο Ταρίκ Μπλακ έχοντας 117 πόντους έναντι των 70 του Αμερικανού σέντερ.

* Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο σε καθένα από τα έξι παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε φέτος και έτσι συμπλήρωσε 10 σερί ματς κανονικής περιόδου.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο ποσοστό, μεταξύ των 12 ομάδων της κατηγορίας, τόσο στα δίποντα (66,66%) όσο και στα τρίποντα (48,93%).

– Μετά τη μηδενική επίδοση που είχε στο ματς της περασμένης Κυριακής με τον Προμηθέα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο μέσος όρος επιθετικών ριμπάουντ έπεσε στα 6 για τον Ολυμπιακό. Είναι ο μικρότερος της φετινής Basket League και 4,2 χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό του στην κανονική περίοδο (10,42).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

MILESTONE

* Με δύο πόντους ο Λευτέρης Μποχωρίδης θα γίνει ο 40ός παίκτης στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Basket League που θα φτάσει τους 600.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ο μόνος παίκτης των πρώτων επτά αγωνιστικών που έφτασε σε διψήφιο αριθμό ριμπάουντ (36), ασίστ (10) και κοψιμάτων (11).

Πάρις Λι (14) και Ματέους Πονίτκα (10) έκαναν τα 24 από τα 56 κλεψίματα του Παναθηναϊκού ως τώρα (42,85%).

* Ο Αρτούρας Γκουντάιτις είχε 6/6 βολές στα δύο τελευταία παιχνίδια της ομάδας του με την Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό και τον ΠΑΟΚ mateco, ενώ στα τέσσερα προηγούμενα είχε 9/18.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Παναθηναϊκός έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο αμυντικών ριμπάουντ ως τώρα στην Basket League, μαζεύοντας 25,33.

– Όπως ο Ολυμπιακός, έτσι και ο Παναθηναϊκός είναι χαμηλά στα επιθετικά ριμπάουντ. Έχει τον δεύτερο μικρότερο μέσο όρο με 6,83 ανά αγώνα ενώ στην περσινή σεζόν είχε 10,75.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...