ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Τι είναι ο «ιός της καμήλας» που μεταδίδεται εύκολα και σκοτώνει έναν στους τρεις που θα κολλήσουν

Ο "ιός της καμήλας" είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορωνoϊό, και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012.

Τι είναι ο «ιός της καμήλας» που μεταδίδεται εύκολα και σκοτώνει έναν στους τρεις που θα κολλήσουν

Σε πρώτη φάση, αντισώματα του κορονοϊού MERS εντοπίσθηκαν στις αναλύσεις αίματος σε 50 καμήλες από το σουλτανάτο του Ομάν. Οι καμήλες θεωρούνται ξενιστές και πρόκειται για πολύ “δημοφιλή” ζώα στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσον, σε αγώνες ταχύτητας, ενώ καταναλώνεται το γάλα και το κρέας τους. Σε κάθε περίπτωση ο ιός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του UKHSA, 2.600 κρούσματα και 935 θάνατοι παγκοσμίως αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για έναν ζωονοσογόνο ιό, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Μέχρι το 2022, έχει εντοπιστεί σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία. Βάσει των εκτιμήσεων του ΠΟΥ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή, και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 11.751 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

“Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”, πρόσθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει. Υγειονομικοί προτρέπουν τους γιατρούς να προσέχουν άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, βήχα και πυρετό. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε παγκόσμια επιφυλακή  για όσους επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου  στο Κατάρ, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της “γρίπης της καμήλας” στις χώρες τους.

Παγώνη για τον “ιό της καμήλας”

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, αναφέρθηκε στον “ιό της καμήλας”, λέγοντας πως μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Επιβεβαίωσε πως δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει.

Παράλληλα η κ. Παγώνη μίλησε για την έξαρση των ιώσεων και παρατήρησε πως πάντα μετά τον Νοέμβριο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι εντονότερο γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω του κορονοϊού λαμβάναμε μέτρα ασφαλείας, κάτι που είχε ως συνέπεια να προστατευόμαστε και από ιώσεις.

Η κυρία Παγώνη, είπε πως η κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης, παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου και για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, γιατί ακόμη κι αν νοσήσουν τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

“Η γρίπη μας ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αυτήν την περίοδο”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα και δεν πρέπει οι γονείς τους να τα στέλνουν σχολείο ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Ανέφερε δε πως μέσα σε ένα διήμερο εφημερίας, στο Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”, εμφανίστηκαν 1.300 περιστατικά με γρίπη. “Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 2,5 εκ. εμβολιασμοί και είναι σχετικά λίγοι” πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον “στρεπτόκοκκο Α”, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί και το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη διάγνωση για να δοθεί έγκαιρα η αντιβίωση. Τα δε συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πονόλαιμος.

Πηγή: news247.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.