ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Η τριάδα αγώνων που θα δείξει πολλά και η «τρέλα» του κόσμου

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για τα τρία καθοριστικά ματς του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, αλλά και για τη μοναδική στήριξη των φιλάθλων του.

Η τριάδα αγώνων που θα δείξει πολλά και η «τρέλα» του κόσμου

Το 2022 φεύγει και παίρνει μαζί του μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Το τμήμα-καμάρι του συλλόγου δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικό στο έτος που θα μας αποχαιρετήσει σε λίγες ημέρες, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χαρά και χαμόγελα στους φιλάθλους του λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά.

Το «τριφύλλι» έχει μπροστά του μια καθοριστική τριάδα αγώνων στην Ευρωλίγκα, η οποία θα κρίνει αρκετά όσον αφορά το μέλλον του στη διοργάνωση. Το ξεκίνημα γίνεται από την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή κόντρα στην (κάτοχο του τροπαίου για να μην ξεχνιόμαστε) Εφές.

Το ιδανικό για τους «πράσινους» θα είναι να παρουσιαστεί «χαλαρή» η Εφές, αλλά και… μπερδεμένη τρόπον τινά με τον Λάρκιν στο παρκέ, παρότι το εν λόγω σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Φυσικά το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να εμφανιστεί προσηλωμένος και σκληροτράχηλος αμυντικά. Κακά τα ψέματα, μόνο έτσι θα έχει τύχη στην εν λόγω αναμέτρηση.

Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός
Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός 867 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στα θετικά να θεωρήσουμε την επάνοδο του Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός έμεινε έναν μήνα εκτός δράσης, ωστόσο πλέον είναι απολύτως καλά και έτοιμος να προσφέρει όσα δεν κατάφερε να δώσει στην εκκίνηση της σεζόν. Σίγουρα στις πρώτες φετινές υποχρεώσεις ο Ράντονιτς δεν πήρε αυτά που υπολόγιζε από τον 28χρονο γκαρντ, ο οποίος κλήθηκε να παίξει έναν ηγετικό ρόλο που δεν του ταιριάζει τόσο. Φυσικό κι επόμενο να μείνει χαμηλά όσον αφορά τους μέσους όρους του στην Ευρωλίγκα (9,2 πόντοι, 1,6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ) και να είναι ελάχιστα επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκριγκόνις είναι ικανότατος και θεωρούμε ότι θα βρει τον τρόπο να δείξει την κλάση του. Άλλωστε, η ομάδα τώρα δείχνει να έχει ανάγκη από έναν ακόμα πόλο στην επίθεση και ο Λιθουανός έχει τις δυνατότητες για να δώσει μια διαφορετική διάσταση σε αυτό το κομμάτι, είτε παίζοντας χωρίς την μπάλα και βγαίνοντας από τα σκριν για να εκτελέσει από την περιφέρεια, είτε για να παίξει στην αδύναμη πλευρά, που αποτελεί ένα από τα προτερήματά του.

Ας επιστρέψουμε όμως στο αρχικό μας θέμα. Η επόμενη τριάδα αγώνων λοιπόν με την οποία θα κλείσει και ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας, θα δείξει προς τα που βαδίζει ο Παναθηναϊκός: Εφές εκτός (23/12), Ολυμπιακός εντός (30/12) και Μπάγερν Μονάχου εκτός (5/1). Θα μεσολαβήσουν και δύο ταξίδια στην Πάτρα για τις αναμετρήσεις με Απόλλωνα (26/12) και Προμηθέα (2/1) στο πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι» έχουν ρεκόρ 6-8 και βρίσκονται στην 11η θέση, αλλά σε απόσταση μιας νίκης από την οκτάδας. Το θέμα βέβαια είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πετύχει κάποια υπερβατική νίκη, που τόσο ανάγκη έχουν. Αν κάνουν όμως το «3 στα 3» στις 3 προαναφερθείσες αναμετρήσεις (και ανέβουν στο 9-8), τότε όλα θα είναι τέλεια και θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι κυνηγούν επί ίσοις όροις μια θέση στα playoffs της διοργάνωσης. Συν τοις άλλοις, θα έχουν αποκτήσει… φτερά στα πόδια και την απαιτούμενη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια.

Με 2 νίκες-1 ήττα στα 3 αυτά ματς, πάλι θα υπάρχει αισιοδοξία, αφού η ομάδα θα ανέβει στο 8-9 και θα δείχνει ικανή για το βήμα παραπάνω. Εδώ να σημειωθεί ότι το «διαβατήριο» για την οκτάδα θα κριθεί πιθανότατα στις 17 ή 18 νίκες. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η εξάδα Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, Μονακό, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και Εφές δύσκολα δεν θα βρεθεί στην επόμενη φάση, μένουν «ανοιχτές» οι δύο τελευταίες θέσεις, για τις οποίες θα κονταροχτυπηθούν 5-6 ομάδες (ίσως και παραπάνω). Σκοτωμός…

Στην περίπτωση που το «τριφύλλι» τσεπώσει μόνο ένα ροζ φύλλο στα επόμενα 3 παιχνίδια, τότε το έργο του ζορίζει αρκετά. Κι αυτό διότι θα κλείσει τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 7-10 και ουσιαστικά θα χρειάζεται τουλάχιστον 10 νίκες στο δεύτερο μισό για να ελπίζει. Δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν και από το πως θα κυλήσουν οι 3 αυτές αναμετρήσεις και σε ποια εξ αυτών θα έρθει αυτή η νίκη.

Για παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός διασυρθεί από την Εφές (όπως συνέβη πριν από ένα μήνα στην Πόλη από τη Φενέρ), ηττηθεί από τον «αιώνιο» αντίπαλο (για 10η σερί φορά) και απλά νικήσει την Μπάγερν Μονάχου, τότε το πρόσημο θα είναι αρνητικό και το κλίμα θα… βαρύνει επικίνδυνα. Αν όμως είναι ανταγωνιστικός και παλέψει σε Κωνσταντινούπολη, Μόναχο και παράλληλα πάρει το ντέρμπι, τότε θα είναι «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» κατά κάποιο τρόπο. Τουλάχιστον σε πνευματικό επίπεδο. Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε ότι με «0 στα 3» σε αυτά τα ματς (και ρεκόρ 6-11), δεν υπάρχει… γυρισμός και μόνο με θαύμα θα καταφέρει να διεκδικήσει την είσοδο στην οκτάδα.

Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να σταθούμε στους φιλάθλους του «τριφυλλιού», που έκαναν sold-out δέκα ημέρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Με μια λέξη, τρέλα! Το ΟΑΚΑ λοιπόν θα είναι κατάμεστο στις 30/12 και θα ζήσει… πιένες, βγαλμένες από το ένδοξο παρελθόν. Αλήθεια, τι να πρωτοπείς γι’ αυτόν τον κόσμο; Για πολλοστή φορά έδειξε εμπράκτως την αγάπη του και τη στήριξή του στην ομάδα και άπαντες οφείλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω προκειμένου να τον ευχαριστήσουν…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...