Blogs

Να γίνει μάθημα η… αυτοχειρία και μεταγραφές ουσίας

Στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, υπάρχουν άγραφοι νόμοι. Κι ο βασικότερος όλων είναι ότι όταν χάνεις ευκαιρίες που δεν χάνονται, στο τέλος δέχεσαι γκολ και το πληρώνεις απ’ το πουθενά. Γράφει ο Κώστας Μανωλιουδάκης.

Τέτοιες γκέλες σαν αυτή απέναντι στον Ιωνικό στο γήπεδο της Νέαπολης δεν χωνεύονται με τίποτα. Όταν είσαι τόσο καλύτερος από τον αντίπαλο, όταν χάνεις ένα τσουβάλι ευκαιρίες, προηγείσαι με το γκολ του Μπερνάρ, έχεις δοκάρι με τον Παλάσιος και χαμένο τετ α τετ με τον Σπόραρ, όταν δεν έχεις δεχθεί ούτε υποψία απειλής μέχρι την ισοφάριση του Αοσμαν, ξενερώνεις. Σε απόλυτο βαθμό.

Στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, υπάρχουν άγραφοι νόμοι. Κι ο βασικότερος όλων είναι ότι όταν χάνεις ευκαιρίες που δεν χάνονται, στο τέλος δέχεσαι γκολ και το πληρώνεις απ’ το πουθενά. Αυτό έγινε. Έγκλημα και τιμωρία. Όταν είσαι αφελής και δεν κυνηγάς με το ίδιο πάθος μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτό που δικαιούσε με βάση την απόδοσή σου, τότε παίζεις με τη φωτιά. Κι όταν παίζεις με τη φωτιά, μπορεί να προκύψει πολύ εύκολα το… έμφραγμα που προέκυψε στο 84’ και η πρώτη φετινή απώλεια βαθμών εκτός έδρας, στην πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου.

Το οξύμωρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετική βραδιά τον Μπερνάρ, ο οποίος για πρώτη φορά από την ημέρα που φόρεσε την πράσινη φανέλα, είχε τόσο μεγάλη επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας. Δεν ήταν μόνο το γκολ που πέτυχε ο Βραζιλιάνος άσος. Ήταν το εξαιρετικό μοίρασμα του παιχνιδιού, οι κάθετες πάσες που μοίραζε αφειδώς προς τους συμπαίκτες του, τα χιλιόμετρα που κατάπιε, αλλά και η αμυντική του συνέπεια.

Για τον Ιωνικό το ματς ήταν ζωής ή θανάτου. Ετσι το αντιμετώπισε, έπαιξε με υπέρμετρο πάθος και πολύ δυνατά μαρκαρίσματα στα όρια του αντιαθλητικού και κατάφερε στο τέλος να αποφύγει την ήττα, έχοντας μία μικρή βοήθεια κι απ΄ τον διαιτητή Παπαδόπουλο από τη Μακεδονία που θα πρέπει επειγόντως να παρακολουθήσει σεμινάρια σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο. Δεν έδειξε καμία κάρτα για μαρκάρισμα σε παίκτη των γηπεδούχων και είναι απορίας άξιο πώς δεν κιτρινίστηκε ο Ρομαό σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο. Πραγματικά.

Η ουσία είναι ότι με τη χθεσινοβραδινή ισοπαλία του Παναθηναϊκού στη Νεάπολη, η διαφορά από τη δεύτερη της βαθμολογίας, ΑΕΚ, μειώθηκε στους έξι βαθμούς και το επικείμενο ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, το οποίο βεβαίως έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα. Η λογική υπαγορεύει ότι ο τίτλος θα κριθεί στα πλέι οφ.

Και στα πλέι οφ, η ιστορία μας έχει διδάξει, ότι παίζει σημαίνοντα ρόλο το βάθος πάγκου, οι ποιοτικές επιλογές που έχει κάθε ομάδα, ξέχωρα απ’ όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Εκεί υπάρχει θέμα. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μεταγραφές ουσίας. Τουλάχιστον τρεις αριθμητικά και με την ποιότητα να διεκδικούν με αξιώσεις ρόλο βασικού. Μίνιμουμ ένας εξτρέμ, ένας δημιουργικός μέσος κι ένας αριστερός μπακ είναι το ελάχιστο ζητούμενο στη μεγάλη εικόνα.

Exit mobile version