ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

«Έκλαψε η μάνα του Πελέ» – Ποια είναι η 100χρονη Σελέστε που γέννησε και θα κηδέψει τον «βασιλιά»

Το ποδόσφαιρο είναι από χθες... φτωχότερο, καθώς έχασε τον «βασιλιά» του, Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

«Έκλαψε η μάνα του Πελέ» - Ποια είναι η 100χρονη Σελέστε που γέννησε και θα κηδέψει τον «βασιλιά»

Το ποδόσφαιρο είναι από χθες… φτωχότερο, καθώς έχασε τον «βασιλιά» του, Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο θρυλικός Βραζιλιάνος άφησε χθες Πέμπτη (29/12) την τελευταία του πνοή, στο κρεβάτι του Νοσοκομείου «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Πάολο, με τη Βραζιλία να «βυθίζεται» σε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα.

Η μητέρα του Πελέ, Σελέστε, 100 χρόνων πλέον, είδε τον γιο της να γεννιέται και να πεθαίνει… Μια γυναίκα που υπήρξε καθοριστική σε όλη ζωή αλλά και στην καριέρα του Βραζιλιάνου παίκτη. Υπήρξε ένας «αόρατος φρουρός» που φρόντιζε τον «βασιλιά» όπως του άρμοζε.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 61.081 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Άλλωστε, η ταπεινότητά της ήταν τόσο μεγάλη, που λίγοι γνώριζαν ότι η Σελέστε είναι ζωντανή, και τώρα καλείται να αποχαιρετήσει το παιδί της, το οποίο «έφυγε» από τη ζωή, αλλά άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Πρόσφατα, στις 20 Νοεμβρίου, η Σελέστε έγινε 100 ετών, και ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, λίγες μέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, αφιέρωσε στο Instagram μερικά λόγια στη γυναίκα που τον γέννησε.

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη ζωή της Δόνα Σελέστε. Από νεαρή ηλικία μού δίδαξε την αξία της αγάπης και της ειρήνης. Έχω πάνω από εκατό λόγους να είμαι ευγνώμων που είμαι γιος της. Μοιράζομαι αυτές τις φωτογραφίες μαζί σας με μεγάλη συγκίνηση για να γιορτάσω αυτή τη μέρα. Σε ευχαριστώ για κάθε μέρα στο πλευρό σου, μαμά», ανέφερε.

Πλέον, η μητέρα του είναι 100 ετών και ζει στο Σάντος. Όσοι την επισκέπτονται λένε ότι δεν παίρνει φάρμακα, αλλά συνοδεύεται από έναν μόνιμο φροντιστή που τη βοηθάει να τρώει και να κάνει μπάνιο.

Η συγκινητική σχέση Πελέ-Σελέστε

Η σχέση τους ήταν τόσο δυνατή και το αποδείκνυαν σε κάθε στιγμή, σε κάθε αγώνα ή προπόνηση, αλλά και η ευγνωμοσύνη του νεαρού Έντσον -ή «Ντίκο», όπως τον φώναζε η οικογένειά του-, συγκινητική.

Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο Πελέ έκανε προπόνηση με την Εθνική Βραζιλίας στην Τερεζόπολη πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 1966, όταν παρατήρησε ότι η μητέρα του είχε φτάσει απροειδοποίητα στις προπονητικές εγκαταστάσεις και μόλις το κατάλαβε έτρεξε να την αγκαλιάσει.

Μάλιστα, το O’Globo, το κυριότερο ειδησεογραφικό μέσο της Βραζιλίας, την ανακήρυξε πρόσφατα «Βραζιλιάνα μητέρα της χρονιάς». Ήταν η σύζυγος του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, γνωστού ως Ντοντίνιο.

Ποια είναι η Σελέστε, η «ηρωίδα» μητέρα του Πελέ

Η Σελέστε γεννήθηκε στο Τρες Κορασόες, στην πολιτεία Μινάς Γκερές της Βραζιλίας, αλλά όταν ο Πελέ ήταν παιδί μετακόμισαν στην πόλη Μπαουρού. Εκεί ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του θρύλου του ποδοσφαίρου, αφού η μητέρα του τον ενθάρρυνε να κυνηγήσει αυτό που αγαπάει.

Κόρη της Μαρία Νέβες και του Ζόρζε Αράντες, έχασε τη μητέρα της κατά τη γέννηση του δέκατου παιδιού της, το οποίο ξεψύχησε κι αυτό 15 ημέρες αργότερα.

Μετά τον χαμό της μητέρας της, η μικρή Σελέστε μεγάλωσε με τη μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία ήταν αρκετά αυστηρή. Ως έφηβη έβγαινε για κουβέντα στην πλατεία της πόλης και παρακολουθούσε απογευματινές προβολές στον κινηματογράφο με τη φίλη της Μαρία ντε Λούρντες, η οποία αργότερα θα γινόταν νονά του Πελέ.

Στις 29 Ιουλίου 1939 η 16χρονη έφηβη παντρεύτηκε τον 26χρονο τότε ποδοσφαιριστή Ντοντίνιο. Το ζευγάρι πάλευε να βγάλει τα προς το ζην. Ο Ντοντίνιο ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έπαιρνε μισθό. Πάλεψε για να βρει μια σταθερή δουλειά με εισόδημα. Κατατάχθηκε στο 4ο Σύνταγμα Ιππικού του στρατού, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης. Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας της Atlético Clube Três Corações, της οποίας προήδρευε τότε ο δρ Ντανιέλ ντε Αλμέιδα.

«Ο Ντοντίνιο ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος παίκτης στην περιοχή. Ο Πελέ έχει κάποιον να θαυμάζει, αν και παίζει καλύτερα από τον πατέρα του. Ο Πελέ είναι καλύτερος. Στο κεφάλι, όμως, σας εγγυώμαι ότι ο Ντοντίνιο ήταν πολύ καλύτερος από τον γιο του. Ένα κόρνερ υπέρ της ομάδας του ήταν “μισό γκολ”», δήλωσε ο Αλμέιδα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Globo τον Μάιο του 1966.

«Η Σελέστε ήταν ένα διακεκριμένο και απλό κορίτσι, που έγινε καλή μητέρα. Ήταν μια υποδειγματική μητέρα, μου τηλεφώνησε αμέσως μετά τη γρίπη που έπαθαν ο Πελέ και ο Ζόκα», ανέφερε.

Ο Πελέ και ο μικρότερος αδελφός του, ο Ζαΐρ Αράντες ντο Νασιμέντο, Ζόκα (ο οποίος πέθανε το 2020, σε ηλικία 77 ετών), γεννήθηκαν στο Τρες Κορασόες, αλλά ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας ήταν δύο ετών όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Σάο Λουρένσο, όπου γεννήθηκε η μικρότερη, η Μαρία Λουσία.

Στην πόλη Σουλ ντε Μίνας, ο Ντοντίνιο άρχισε να παίζει επαγγελματικά σε μια τοπική ομάδα, πριν μεταφερθεί σε άλλους συλλόγους, μέχρι που εγκαταστάθηκε σε μια ομάδα στην Μπαουρού. Σύμφωνα με την έκδοση της O’Globo της 9ης Μαΐου 1966, εκπλήρωσε μέρος της σύμβασής του ως υγειονομικός φύλακας.

Ο Πελέ έμαθε να παίζει με μπάλες από… κάλτσες

Στο Μπαουρού ο Πελέ έμαθε να παίζει χρησιμοποιώντας μπάλες οπλισμένες με κάλτσες. Συμμετείχε σε τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες, παίζοντας σε χωμάτινα γήπεδα, κερδίζοντας τίτλους στην κατηγορία νέων.

Ήταν 15 ετών το 1956 όταν άρχισε να παίζει για τη Σάντος και, δύο χρόνια αργότερα, ήταν το αστέρι της πρώτης βραζιλιάνικης ομάδας που κατέκτησε Κύπελλο, στη Σουηδία.

Πηγή: iefimerida.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...