ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κώστας Μανωλιουδάκης

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης καταγράφει και αναλύει τα δεδομένα πριν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αισιοδοξεί. 

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης καταγράφει και αναλύει τα δεδομένα πριν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αισιοδοξεί.

Ανέκαθεν τα ντέρμπι ήταν ξεχωριστά ματς. Διαφορετική ιστορία, η οποία, ως γνωστόν, είθισται να επαναλαμβάνεται άλλοτε ως φάρσα κι άλλοτε ως τραγωδία. Δεν μετράει η βαθμολογία. Δεν μετράει τόσο η φόρμα και η τακτική, όσο η βραδιά και η καρδιά. Το ποιος θα το «θέλει» περισσότερο.

Ως εκ τούτου πάντοτε πριν από ντέρμπι δεν υφίστανται επαρκή πειστήρια για να χρησιμοποιηθούν ως αξιόπιστα δεδομένα λίγες ώρες πριν το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτά που υπάρχουν είναι συγκεκριμένα και αυτονόητα: ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει μία καλή ομάδα σε μία καυτή έδρα, άρα ο δείκτης δυσκολίας είναι υψηλός.

Η απάντηση είναι εξίσου σαφής και αυτονόητη: καλή ομάδα, την καλύτερη του πρωταθλήματος, χωρίς να ηττηθεί σε δεκαέξι ματς, έχει κι ο Παναθηναϊκός, ενώ καυτή ατμόσφαιρα οι παίκτες του συνάντησαν και στην Τούμπα. Οπου έχαναν με 1-0, αλλά το γύρισαν… τούμπα στο δεύτερο ημίχρονο με τα δύο γκολ του Αϊτόρ (1-2).

Οπως ανατροπή είχε κάνει ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς και απέναντι στην ΑΕΚ, στο 2-1 της Λεωφόρου και μάλιστα σε διάστημα δεκαπέντε λεπτών, πριν καν οι δύο ομάδες οδηγηθούν στην ανάπαυλα των ημιχρόνων.

Τέσσερα ντέρμπι έχει δώσει το τριφύλλι φέτος, έχοντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, κι ετοιμάζεται για το πέμπτο (και παρθενικό) στην «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena». Αποτελεί κι αυτό ένα μικρό δείγμα. Οχι επαρκές ασφαλώς, αλλά ικανό να δείξει κάτι όσον αφορά τον τρόπο αγωνιστικής και ψυχολογικής προετοιμασίας και διαχείρισης στα ματς ειδικών συνθηκών, όπως αυτό της Κυριακής, από το προπονητικό επιτελείο.

Εξυπακούεται ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάτι να φοβηθεί στο ντέρμπι. Οφείλει να σεβαστεί την ΑΕΚ και την αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλει στο χορτάρι υπό την καθοδήγηση του Ματίας Αλμέιδα, έπ’ ουδενί όμως δεν πρέπει να την σεβαστεί παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.

Ούτε θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι είναι θετικό αποτέλεσμα και η ισοπαλία. Οχι ότι θα είναι αποτυχία, αλλά εάν υπάρχει αυτή τη σκέψη έστω και ενδόμυχα, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην ομάδα και να χαθεί πολύ μεγάλη ευκαιρία. Στο μυαλό όλων εντός της ομάδας, άλλωστε, υπάρχει μόνο η νίκη και τίποτα άλλο.

Διότι δεν είναι μόνο η ΑΕΚ στην εξίσωση του πρωταθλητισμού και το ιδανικό θα ήταν να κοπεί ο βήχας σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που καραδοκούν και ευελπιστούν σε απώλεια βαθμών προκειμένου να μειώσουν την απόσταση από την πράσινη κορυφή για να ξαναμπούν δυναμικά στο κόλπο.

Αγωνιστικά, το προφανές είναι ότι κάθε ομάδα έχει θετικά και αρνητικά πράγματα στο παιχνίδι της. Με γνώμονα τα προηγούμενα ντέρμπι επί Γιοβάνοβιτς θα πρέπει να θεωρούμε ως εξαιρετικά πιθανό το να εμφανιστεί ένας Παναθηναϊκός άρτια προετοιμασμένος τόσο ψυχολογικά, όσο και σε τακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αντίπαλο και δη το ασφυκτικό πρέσινγκ που συνηθίζει να ασκεί στους αντιπάλους της η ΑΕΚ επί των ημερών του Αργεντινού προπονητή. 
Σίγουρο είναι, επίσης, ότι η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία έχουν επανέλθει στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού, καθώς η ομάδα προέρχεται από την εκτός έδρας νίκη επί του Λεβαδειακού, μετά από τις δύο αναπάντεχες όσο και συνεχόμενες ισοπαλίες που της είχαν «χαλάσει» το μυαλό.

Στη μεγάλη εικόνα του φετινού Παναθηναϊκού, τέλος, υπάρχει ένα κυρίαρχο συμπέρασμα που δεν πρέπει να λησμονούμε: ακόμη κι αν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν βρεθεί σε καλή βραδιά, θα πρέπει πρώτα να φτύσεις αίμα για να τη νικήσεις. Και για όποιον ζητάει αποδείξεις περί αυτού του συμπεράσματος, ας ψάξει να τις βρει από τα περσινά πλέι οφ μέχρι σήμερα. Διαλέγει και παίρνει. Είναι άφθονες.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.