Γιώργος Πετρίδης

Ο κόμπος και το χτένι

Ο κόμπος και το χτένι

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την αγχωτική νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στο Περιστέρι, αλλά και την προβληματική εικόνα που συνεχίζει να βγάζει η ομάδα.

Οι αντοχές των φίλων του Παναθηναϊκού δοκιμάστηκαν μία ακόμα φορά το Σάββατο το βράδυ, αφού η ομάδα του Ράντονιτς φρόντισε να προκαλέσει την οργή και τη δυσαρέσκεια όσων βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και όσων παρακολούθησαν το παιχνίδι με το Περιστέρι από τις τηλεοράσεις τους. Είναι αυτό που λέμε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι…

Το «τριφύλλι» δείχνει να έχει εγκλωβιστεί πλήρως και χρειάζεται να βρεθεί ένα χέρι για να βάλει δύναμη στο χτένι και να ξεμπλέξει τον κόμπο. Σε αυτή τη φάση μάλλον επιβάλλεται ένα ηλεκτροσόκ στους «πράσινους», που συνεχίζουν να απογοητεύουν με την παρουσία τους και δεν βρίσκουν γιατρειά.

Πάμε και στο ματς με την ομάδα των δυτικών προαστίων, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στα πρώτα 30 λεπτά του αγώνα, οι παίκτες του Ράντονιτς επέβαλαν την ανωτερότητά τους βγάζοντας μια κάποια αντίδραση μετά την ήττα στο Μόναχο. Κατάφεραν όμως να προκαλέσουν… εμφράγματα και «εγκεφαλικά» στο φινάλε της αναμέτρησης με τη χαλαρότητα που εμφάνισαν στην τέταρτη περίοδο.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στο καλό τους διάστημα, οι «πράσινοι» είχαν υπομονή στην επίθεση και διάθεση στην άμυνα, χάρη σε παίκτες όπως οι Γιώργος Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας, Γκουντάιτιτς. Έτσι, περιόρισαν αρκετά το Περιστέρι, που δεν έβρισκε με τίποτα στόχο: 4/16 δίποντα και 5/16 τρίποντα είχαν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος, αφού σούταραν υπό ασφυκτική πίεση κι έβρισκαν μπροστά τους συνεχώς απλωμένα χέρια. Κάπως έτσι φτάσαμε στο 46-28 του ημιχρόνου.

Το πρώτο καμπανάκι για τον Παναθηναϊκό χτύπησε στις αρχές της τρίτης περιόδου, όταν η ομάδα του Σπανούλη έτρεξε επιμέρους σκορ 13-2 και ροκάνισε τη διαφορά στο -7 (48-41 στο 24’). Εκεί ανέλαβαν δράση οι Λι και Γουόλτερς, που πήραν από το χεράκι το «τριφύλλι» και το καθοδήγησαν εκ του ασφαλούς στην επίθεση: με εξαιρετικές εκτελέσεις (κυρίως) έγραψαν το επιμέρους 17-3 που διαμόρφωσε το 65-44 στο φινάλε του δεκαλέπτου. Διαφορά 21 πόντων. Κρατήστε το αυτό.

Κι ενώ όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους προκειμένου να φτάσει ο «εξάστερος» σε μια άνετη νίκη, ήρθε η (σχεδόν) καταστροφική τέταρτη περίοδος. Οι παίκτες του Ράντονιτς σταμάτησαν να… παίζουν και εξαφανίστηκαν από το γήπεδο. Όχι δεν είναι βαρύ αυτό. Στα πρώτα 6,5 λεπτά της περιόδου δεν πέτυχαν ούτε έναν πόντο! Ούτε έναν! Φυσικό κι επόμενο να δεχθούν σερί 16-0 (!) και να βάλουν στο ματς το Περιστέρι, που είναι μια ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της.

Τι συνέβη σε αυτό το τραγικό διάστημα; Λίγο-πολύ όλα όσα έχουμε παρακολουθήσει στα νεκρά διαστήματα των «πρασίνων» κατά τη φετινή σεζόν: κάκιστες επιλογές και στις δύο άκρες του παρκέ, μηδενική επικοινωνία και ομοιογένεια, μαζεμένα λάθη από την ασφυκτική πίεση των φιλοξενούμενων σε όλο το γήπεδο και ανύπαρκτη κυκλοφορία της μπάλας, που είχαν ως συνέπεια το ολικό βραχυκύκλωμα στην επίθεση.

Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε στο θρίλερ των τελευταίων δευτερολέπτων, που είχε ευτυχή κατάληξη για το «τριφύλλι» χάρη στο άστοχο τρίποντο του Ντένμον στο τέλος. Η στατιστική λέει ότι ο Παναθηναϊκός έχασε με 20 πόντους διαφορά το τέταρτο δεκάλεπτο (7-27 το επιμέρους σκορ!), ενώ μοίρασε μόλις 13 ασίστ και υπέπεσε σε 25 λάθη (…), τα 9 εξ αυτών στην τελευταία περίοδο. Στις βολές δε, είχε πάλι τραγικό ποσοστό (13/23), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η ομάδα πάσχει στον ψυχολογικό τομέα.

Το τελικό 72-71 όμως έφερε έντονες αποδοκιμασίες στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από τους απογοητευμένους φίλους του «εξάστερου», που δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν. Και με το δίκιο τους… Η ομάδα δείχνει βαριά άρρωστη και ο Ράντονιτς φαίνεται ότι την έχει «χάσει», αφού δεν εμπνέει τους παίκτες του, οι περισσότεροι εκ των οποίων μοιάζουν ξενερωμένοι.

Ευθύνες υπάρχουν σε όλους ανεξαιρέτως, όπως έχουμε καταγράψει πολλές φορές. Δεν νοείται να εμφανίζει αυτή την εικόνα ο Παναθηναϊκός σε αυτό το σημείο της περιόδου (κάτι που βαραίνει το προπονητικό επιτελείο), όσα ελαφρυντικά κι αν υπάρχουν. Σίγουρα κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις νίκες και με τα τρόπαια, ωστόσο είναι σχεδόν ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει πλάνο και μπασκετική λογική στον «οργανισμό». Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι έφτασε η ώρα για ηλεκτροσόκ και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα…

Υ. Γ. Φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι δεν «τσουλάει» το πράγμα με τις υπάρχουσες συνθήκες…

Υ. Γ. 2 Οι πιο σοβαρές αδυναμίες του Ράντονιτς αφορούν τη διαχείριση του ρόστερ και το ροτέισον που επιχειρεί στις πεντάδες του μέσα στα ματς, αλλά και με το γεγονός ότι δεν έχει καταστρώσει plays για τις ειδικές καταστάσεις.

Exit mobile version