ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Ιδανικός αυτόχειρας

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την 6η συνεχόμενη ήττα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Ιδανικός αυτόχειρας

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις… Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να έχει «τσεπώσει» το ροζ φύλλο του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ, αλλά πλήρωσε τα λάθη του και η νίκη γλίστρησε μέσα από τα χέρια του. Ιδανικός αυτόχειρας, με μια έκφραση…

Οι «πράσινοι» είχαν ενέργεια και μαχητικότητα από τα πρώτα λεπτά και κατάφεραν να είναι μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης, δίχως όμως να ξεφύγουν. Αυτό συνέβη διότι έκαναν αβίαστα λάθη και δεν είχαν τον τρόπο να χτίσουν στο καλό τους μομέντουμ για να απομακρυνθούν με μεγάλες διαφορές και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους.

Ναι μεν το «τριφύλλι» δεν εντυπωσίαζε με την απόδοσή του και με την ομαδική λειτουργία του, ωστόσο κατάφερνε να περιορίζει τους Τούρκους με την αμυντική προσέγγισή του, αλλά και με τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευε σωρηδόν να κερδίζει δεύτερες ευκαιρίες. Η διάθεση των παικτών του Ράντονιτς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πήραν 26 επιθετικά ριμπάουντ (ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας), αν και πέτυχαν μόλις 21 πόντους από αυτά.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.152 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι παίκτες του Ράντονιτς ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με μόνο 12 ασίστ σε έναν αγώνα που διήρκησε 45 λεπτά και πέτυχαν 88 πόντους, δείγμα της προβληματικής λειτουργίας στην επίθεση. Με λίγα λόγια, βασίστηκαν περισσότερο στις ατομικές τους ενέργειες και όχι στην κυκλοφορία της μπάλας, μήτε στην ομαδική λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, είχαν 18 λάθη, με τα 13 εξ αυτών να οδηγούν σε κλεψίματα της ομάδας του Ιτούδη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός αγκάλιασε τη νίκη έχοντας «αέρα» 5 πόντων στα 34 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε της κανονικής διάρκειας. Τι έκανε όμως; Έπαιξε μια κάκιστη άμυνα μετά την επαναφορά της Φενέρ που έφερε καλάθι του Έντουαρντς, υπέπεσε σε τραγικό λάθος με την πάσα του Λι μετά τη δική του επαναφορά και δέχθηκε το τρίποντο του Γκούντουριτς για το σερί 5-0 των φιλοξενούμενων μέσα σε 10 περίπου δευτερόλεπτα.

Ακολούθησε η μη απόφαση των διαιτητών για το πεντακάθαρο φάουλ του Μπούκερ στον Πονίτκα στα 5 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος και οι δύο άστοχες προσπάθειες από Μπέικον και Πονίτκα για να οδηγηθούμε στην παράταση, όπου οι Τούρκοι είχαν ξεκάθαρο ψυχολογικό αβαντάζ και περισσότερα αποθέματα δυνάμεων για να φτάσουν στο τελικό 88-94.

Κάπως έτσι οι «πράσινοι» έγραψαν αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τους, καθώς για πρώτη φορά υπέστησαν 6 διαδοχικές ήττες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι ευθύνες του Ράντονιτς είναι μεγάλες και τον βαραίνουν, κυρίως διότι έχει «χάσει» την ομάδα του και δεν παρουσιάζει ξεκάθαρο πλάνο και τα ειδικά plays, που πάντα παίζουν τον ρόλο τους σε ματς λεπτομερειών.

Η διαιτησία προφανώς και έπαιξε τον ρόλο της, με πιο χαρακτηριστική τον μη καταλογισμό φάουλ στον Μπούκερ, που παραλίγο να… σπάσει τα χέρια του Πονίτκα μπροστά στα μάτια τους. Βέβαια, το «κακό» είχε ξεκινήσει από νωρίς, με τα 2 ανύπαρκτα φάουλ (+μία τεχνική ποινή) που χρέωσαν τον Παπαγιάννη στα πρώτα λεπτά, ενώ σηκώνει συζήτηση και η φάση με το τρίποντο του Γκούντουριτς για το αν πατούσε τη γραμμή ή όχι.

Κρίμα πάντως για την εξαιρετική εμφάνιση του Πονίτκα και του Μπέικον, που καθοδήγησαν το «τριφύλλι» έχοντας γεμάτη στατιστική αμφότεροι: 14 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ ο πρώτος και 27 πόντοι με 9/16 εντός παιδιάς και 3 ασίστ ο δεύτερος, που δεν επιδόθηκε σε… παράλογες προσπάθειες αυτή τη φορά και λειτούργησε πιο ομαδικά.

Υ.Γ. Το λέμε συνεχώς, αλλά κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως με τις βολές. Σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση, οι «πράσινοι» είχαν 23/34 από τη γραμμή και σε μεγάλο βαθμό το πλήρωσαν στο «ταμείο» του αγώνα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.