ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παναθηναϊκός: Από τον Εστερχάζι στον Κλεϊνχέισλερ και η εξαίρεση του Πούσκας (Pics)

Ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ θα είναι μέλος της ιστορίας του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 3,5 χρόνια, όντας ο έκτος Μαγυάρος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα με το «τριφύλλι». Η πορεία των υπολοίπων και η εξαίρεση του Φέρεντς Πούσκας.

Παναθηναϊκός: Από τον Εστερχάζι στον Κλεϊνχέισλερ και η εξαίρεση του Πούσκας (Pics)

O Λάζλο Κλεϊνχέισλερ είναι από την Πέμπτη (12/1) και επίσημα ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, με τον Ούγγρο να κάνει και το ντεμπούτο του στις προπονήσεις για την πρώτη γνωριμία με τη νέα του ομάδα και τους νέους του συμπαίκτες.

Ο Παναθηναϊκός έφερε τον Ούγγρο στην Ελλάδα με σκοπό να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα στην προσπάθεια που θα κάνει για να επανακτήσει μετά από αρκετά χρόνια τα κεκτημένα στο πρωτάθλημα.

Το συμβόλαιο που έδωσε το «τριφύλλι» θα έχει διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2026 και στον Παναθηναϊκό ευελπιστούν ο Κλεϊνχέισλερ, να «σπάσει» την ουγγρική «κατάρα» των συμπατριωτών του που φόρεσαν κατά το παρελθόν την «πράσινη» φανέλα.

Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ
Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ 327 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η αλήθεια είναι πως οι «πράσινοι» δεν συνηθίζουν να κάνουν ψώνια από την Μαγυάρικη αγορά, καθώς στο παρελθόν μόλις πέντε ποδοσφαιριστές με καταγωγή από την Ουγγαρία ήρθαν στην ομάδα αλλά δεν κρίθηκαν ως επαρκείς και αποχώρησαν χωρίς να αφήσουν το στίγμα τους.

Βέβαια υπάρχει και μια εξαίρεση και αυτή δεν είναι άλλη από την μοναδική παρουσία Ούγγρου τεχνικού στο «τριφύλλι» και αυτός δεν είναι άλλος, από τον «καλπάζοντα Συνταγματάρχη» όπως ήταν το προσωνύμιο του Φέρεντς Πούσκας που άφησε όχι μόνο το στίγμα του σε όλο το σύλλογο, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, με την αξέχαστη και αξεπέραστη πορεία του Παναθηναϊκού που σταμάτησε στον τελικό του Ουέμπλεϊ το 1971 για το κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων.

Μάρτον Εστερχάζι 1986-1988 (11 συμμετοχές – 1 γκολ)

Επιστρέφοντας στους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό και είχαν καταγωγή από την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη αγορά άνοιξε για πρώτη φορά στο «τριφύλλι» με την «εσωτερική» μεταγραφή του Μάρτον Εστερχάζι τον Δεκέμβρη του 86΄, ο οποίος μετά από τρία χρόνια στην ΑΕΚ άλλαξε γειτονιά και φανέλα, αγωνιζόμενος για μια σεζόν στο «τριφύλλι». Η συνολική παρουσία του Εστερχάζι στο «τριφύλλι» ήταν όλες κι όλες 11 συμμετοχές και ένα τέρμα, με την πρώτη «γεύση» Μαγυάρου ποδοσφαιριστή να κρίνεται ως αποτυχημένη.

Γιόζεφ Φίτος 1988-1990 (6 συμμετοχές – ο γκολ)

Ιδία κατάληξη είχε και η δεύτερη προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κινηθεί μεταγραφικά από τη συγκεκριμένη χώρα, με τον συγχωρεμένο πια ποδοσφαιριστή, Γιόζεφ Φίτος.

Ο Φίτος μεσουρανούσε στο Ουγγρικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 80΄ με τη φανέλα της Χόνβεντ και έπειτα από τις δύο επικές αναμετρήσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό το Δεκέμβρη του 1987, όπου ο Φίτος ήταν από τους καλύτερους παίκτες της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας και ισχυρής εκείνη την εποχή Χόνβεντ το χειμώνα του 88΄ οι «πράσινοι» κινούνται και φέρνουν στην Ελλάδα τον παίκτη.

Ο Φίτος με τα «πράσινα» ουδέποτε έδειξε τάσεις προσαρμογής κατέγραψε μόλις έξι συμμετοχές και μετά από ένα χρόνο παρουσίας στον Παναθηναϊκό αποχώρησε για τον Πανιώνιο και αρχές του 90 επέστρεψε στην πατρίδα του.

Σάντορ Τόργκελε 2005-2006 (11 συμμετοχές – 0 γκολ)

Για να δούμε Ούγγρο ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό έπρεπε να αλλάξουμε αιώνα, με τις περιπτώσεις παρουσίας ποδοσφαιριστών από τη συγκεκριμένη χώρα στα «πράσινα» να είναι πιο συχνές. Πρώτος που φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» ήταν τη σεζόν 2005-2006 ο Σάντορ Τόργκελε που ήρθε από την αγγλική Κρίσταλ Πάλας, με την παρουσία του να είναι βραχύβια με μόλις 11 συμμετοχές.

Ρούντολφ Γκέργκελι 2011-2012 (8 συμμετοχές – 1 γκολ)

Μετά τον Τόργκελε, ο Παναθηναϊκός έκανε χρόνια να ξανακοιτάξει περίπτωση Ούγγρου και έπρεπε να φτάσουμε στο 2012, όταν οι «πράσινοι» έφεραν στην Ελλάδα τον Ρούντολφ Γκέργκελι. Ο Γκέργκελι ήρθε στη χώρα μας με περγαμηνές αλλά ουδέποτε πιστοποίησε όσα ακούγονταν γύρω από το όνομά του στην Ιταλία όπου και αγωνιζόταν και στο «τριφύλλι» έμεινε μόλις μια σεζόν με την παρουσία του να περιορίζεται σε 8 συμμετοχές και ένα τέρμα.

Ντομινίκ Ναγκί 2019-2020 (9 συμμετοχές – 1 γκολ)

Τελευταίος και με την πιο σύντομη παρουσία σε συμμετοχές και παραμονή στον Παναθηναϊκό, ήταν ο Ντομινί Ναγκί, που ήρθε στα μέσα της σεζόν 2019-2020, αποτελούσε επιλογή του Γιώργου Δώνη, με τον Ναγκί να είναι και άτυχος καθώς ένας τραυματισμός, αλλά και η «έκρηξη» της πανδημίας του κορωνοϊού με τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων για αρκετό καιρό, περιόρισαν τις επίσημες εμφανίσεις του με την «πράσινη» φανέλα, σε μονό αριθμό (9).

Έτσι πλέον ο Κλεϊνχέισλερ, καλείται και να αποδείξει πράγματα με την «πράσινη» φανέλα, αλλά και να «σπάσει» την κατάρα των συμπατριωτών του και να μείνει για αρκετά χρόνια στον Παναθηναϊκό, αποδίδοντας τα μέγιστα για να καταφέρει η ομάδα του να φτάσει και να κατακτήσει τους στόχους που έχει θέσει.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.