ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί και η προϊστορία με Άρη

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει εντός έδρας τον Άρη στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστική της Basket League. Η προϊστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες και τι δείχνουν τα στατιστικά.

Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί και η προϊστορία με Άρη

Στο ΟΑΚΑ θα γίνει το πρώτο από τα δύο παιχνίδια της σημερινής (15/1, 15:45, ΕΡΤ3) ημέρας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Basket League, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Άρη.

Οι «πράσινοι» προέρχονται από τη δύσκολη, όπως εξελίχθηκε στο τέλος, νίκη επί του Περιστερίου bwin ενώ οι «κιτρινόμαυροι» από την ήττα στην Πάτρα από τον Προμηθέα.

Ο Παναθηναϊκός μετράει τέσσερις διαδοχικές νίκες στο Πρωτάθλημα, μετά από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και με μία ακόμη, θα ισοφαρίσει το μεγαλύτερο φετινό σερί του αφού είχε πέντε σερί επιτυχίες από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 45.301 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι «πράσινοι» έχουν μία από τις τρεις αήττητες έδρες της φετινής Basket League –μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Κολοσσό H Hotels- αφού μετρούν πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Με αυτά έχουν φτάσει το συνολικό, εντός έδρας σερί τους για την κανονική περίοδο στο 7-0 μετά την ήττα της 11ης Απριλίου 2022 από τον Ολυμπιακό.

Ο Άρης έχασε για δεύτερη φορά φέτος, δύο συνεχόμενα παιχνίδια (από τον Κολοσσό H Hotels εντός και τον Προμηθέα εκτός έδρας) αφού αυτό έγινε και στην αρχή της σεζόν, στη 2η και στην 3η αγωνιστική με τον ΠΑΟΚ mateco εκτός και τον Ολυμπιακό εντός έδρας.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει αρνητικό πρόσημο αποτελεσμάτων μακριά από την έδρα της μετρώντας δύο νίκες και τρεις ήττες. Έχει ισοφαρίσει όμως ήδη τον αριθμό των διπλών που είχε τόσο πέρυσι (2-10) όσο και πρόπερσι (2-9).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Άρης ήταν ο νικητής του παιχνιδιού του πρώτου γύρου αφού επικράτησε του Παναθηναϊκού με 69-65, στηριζόμενος στην τριάδα των Τσέβεζ Γκούντγουϊν (19π, 9/13δ, 12ρ.), Τζανόντ Νότε (13π.) και Τζος Χάγκινς (11π, 8ασ.). Για τον Παναθηναϊκό που έφυγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ηττημένος από το Nick Galis Hall, είχαν ξεχωρίσει οι Ντέρικ Ουίλιαμς (13π.) και Γιώργος Παπαγιάννης (10π, 5/5δ, 6ρ.).

Οι «πράσινοι» πάντως κυριαρχούν συνολικά στην ιστορία αυτών των αγώνων από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64) αλλά και στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Στα ματς της Αθήνας αυτή η κυριαρχία είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη αφού ο Παναθηναϊκός μετράει 34 συνεχόμενες νίκες ως γηπεδούχος.

Είναι ένα σερί που άρχισε να «χτίζει» από την περίοδο 1997-98 αφού στη σεζόν που προηγήθηκε, ο Άρης σημείωσε τη μοναδική εκτός έδρας επιτυχία του στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (77-79).

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των ντέρμπι…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Α’ Εθνική (Από το 1963-64): Παναθηναϊκός – Άρης 92-44 Basket League (Από το 1992-93): Παναθηναϊκός – Άρης 64-12

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Α’ Εθνική (Από το 1963-64): Παναθηναϊκός – Άρης 58-10 Basket League (Από το 1992-93): Παναθηναϊκός – Άρης 38-1

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Basket League 2009-10: Παναθηναϊκός – Άρης 90-56

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ

1993-94: Παναθηναϊκός – Άρης 102-86 (Ο Νίκος Γκάλης είχε 33 για τον Παναθηναϊκό)

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Λευτέρης Μποχωρίδης με δύο αμυντικά ριμπάουντ θα γίνει ο 28ος στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Basket League που θα φτάσει τα 200.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 18 τάπες στον πρώτο γύρο και ήταν ο κορυφαίος μπλοκέρ της κατηγορίας βάζοντας πλώρη για την πρωτιά, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Αν το καταφέρει θα γίνει ο δεύτερος στην ιστορία του Παναθηναϊκού με δύο σερί πρωτιές σε αυτή τη στατιστική κατηγορία μετά τον Στόγιαν Βράνκοβιτς της διετίας 1994-96.

* Αν και δεν έπαιξε σε δύο από τα ματς του πρώτου γύρου, ο Πάρις Λι είναι ο κορυφαίος παίκτης της φετινής Basket League στα κλεψίματα έχοντας κάνει 25.

* Ο Νέιτ Ουόλτερς έκανε τέσσερα κλεψίματα στις πρώτες επτά εμφανίσεις του στο ελληνικό Πρωτάθλημα, αλλά είχε επτά στα δύο τελευταία με τον Προμηθέα και το Περιστέρι bwin.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Οι «πράσινοι» μαζεύουν κατά μέσο όρο 26,2 αμυντικά ριμπάουντ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο φετινό Πρωτάθλημα. Ήταν και πέρυσι στην πρώτη θέση της λίστας με 27,6 ανά αγώνα.

– Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πέντε ομάδες που εκτέλεσαν στον πρώτο γύρο με ποσοστό μικρότερο του 70% στις βολές. Είχε 69,19%, το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό της φετινής Basket League ενώ πέρυσι ήταν η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό στην κανονική περίοδο (77,43%).

ΑΡΗΣ

MILESTONE

* Έξι ριμπάουντ χρειάζεται ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν για να γίνει ο 62ος ξένος στην ιστορία του Άρη στην Basket League, που θα φτάσει τα 100.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν είναι ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα ως τώρα στο Πρωτάθλημα, έχοντας 63/101 και ένα περισσότερο από τον Ακίλ Μίτσελ (62/108). Παράλληλα είναι πρώτος στα επιθετικά (41) και στα συνολικά ριμπάουντ (94).

* Ο Βασίλης Τολιόπουλος είναι τρίτος σε εύστοχα τρίποντα στο φετινό Πρωτάθλημα έχοντας 29 και με δύο αγώνες λιγότερους από τους δύο πρώτους Ντένμον και Κουλμπόκα. Μάλιστα έχει ξεπεράσει μέσα σε εννιά αγώνες την επίδοση της πρώτης θητείας του στον Άρη (2018-19) όταν είχε 27 σε 15 αγώνες.

* Ο Τζανόντ Νότε είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λάθη ως τώρα στο Πρωτάθλημα έχοντας κάνει 36. Μεταξύ μάλιστα, των πέντε παικτών που έχουν 30+ λάθη είναι ο μόνος που έχει αρνητικό συντελεστή ασίστ/λαθών (-8).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Άρης είναι μακράν η πιο παραγωγική ομάδα στα επιθετικά ριμπάουντ με μέσο όρο 12,3 ενώ Προμηθέας και Κολοσσός H Hotels που τον ακολουθούν, έχουν σχεδόν δύο λιγότερα (10,5). Στην περσινή κανονική περίοδο η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν στην 5η θέση της λίστας με 10,67.

– Ο Άρης εκτέλεσε με 65% στις βολές στον πρώτο γύρο, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 12 ομάδων της κατηγορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασαν 10 χρόνια από την τελευταία φορά που είχε ποσοστό που τον κατέταξε στην πρώτη τετράδα της σχετικής στατιστικής κατηγορίας, το 2012-13 με 72,52% ήταν 4ος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...