Έπειτα από μια άκρως απαιτητική «διαβολοβδομάδα» και σχεδόν 35 ώρες μετά τη λήξη του αγχωτικού αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Άρη στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος.
Παρά το… άδειασμα που υπήρχε από δυνάμεις, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν το παιχνίδι με διάθεση και πάθος. Οι παίκτες του Ράντονιτς έκλεισαν καλά τους διαδρόμους προς τη ρακέτα τους και δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να βρουν ελεύθερο πεδίο για να εκτελέσουν.
Επιθετικά, το «τριφύλλι» κυκλοφόρησε ορθολογικά την μπάλα και με μπροστάρη τον Γιώργο Καλαϊτζάκη (σ.σ. 10 πόντοι μέχρι το 5’) βρήκε εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι. Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι έφτασαν στο 19-0 (!) και κράτησαν τους Θεσσαλονικείς χωρίς πόντο στα 7 πρώτα λεπτά.
Στην εκκίνηση του δευτέρου δεκαλέπτου, οι «πράσινοι» είχαν το πρώτο νεκρό διάστημα στο παιχνίδι, με συνέπεια να δεχθούν επιμέρους σκορ 10-2 και να μείνουν άποντοι για κάτι παραπάνω από 3 λεπτά, κάτι που έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Ράντονιτς πάτησαν εκ νέου το γκάζι και εκτοξεύτηκαν μέχρι και το +29 (61-32 στο 25’).
Κάπου εκεί ωστόσο ο Παναθηναϊκός… σταμάτησε να παίζει κι έδωσε πολλά δικαιώματα στους φιλάθλους του να μουρμουρίζουν (και με το δίκιο τους), με τους φιλοξενούμενους να τρέχουν σερί 9-0 και να ροκανίζουν τη διαφορά. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το φινάλε του ματς, το «τριφύλλι» χαλάρωσε υπερβολικά στην άμυνα, ενώ στην επίθεση παρουσίασε τις γνωστές αδυναμίες του.
Με λίγα λόγια, η ομάδα του Ράντονιτς απώλεσε τη συγκέντρωσή της και υπέπεσε σε εντελώς αβίαστα λάθη, ακόμα και μετά από επαναφορά, αφού δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο ασφυκτικό πρέσινγκ του Άρη σε όλο το γήπεδο: «πουλούσε» μπάλες με χαρακτηριστική ευκολία και χάριζε εύκολα καλάθια στους Θεσσαλονικείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιμέρους σκορ στα 15 τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν 47-35 υπέρ των φιλοξενούμενων. Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» δέχθηκαν 55 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, απόδειξη της προβληματικής αμυντικής λειτουργίας της ομάδας σε αυτό το διάστημα.
Πάμε και στα θετικά τώρα. Καταρχάς, να σταθούμε στον κορυφαίο του γηπέδου, Νέιτ Ουόλτερς. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν απολαυστικός, δημιουργούσε και εκτελούσε με θαυμαστή συνέπεια: κινήθηκε σε ρυθμό τριπλ-νταμπλ (15 πόντοι, 8 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα), παρότι αγωνίστηκε για μόλις 21 λεπτά. Μάλιστα, η ομάδα του είχε +40 με εκείνον στο παρκέ!
Δημιουργικά είχε ως άξιο συμπαραστάτη τον Πονίτκα, που μοίρασε 7 ασίστ, ενώ πέντε ακόμα παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Γκουντάιτις να ξεχωρίζει (16 πόντοι). Ειδικά από τη στιγμή που βάζει πλέον και τις βολές (6/7), γι’ αυτό και αποθεώνεται από τον κόσμο.
Θετική και η παρουσία του Μαντζούκα, που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 πόντους και 2 ασίστ στα περίπου 23 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε. Κατά τα λοιπά, η δημιουργία του Παναθηναϊκού κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, εξ ου και οι 30 ασίστ. Βέβαια, συνδυάστηκαν με 22 λάθη, αριθμός που κρίνεται μεγάλος για τέτοιου τύπου ματς.
Για να… γκρινιάξουμε και λίγο, να σταθούμε σε κάτι ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να δούμε να αγωνίζονται λίγο περισσότερο παιδιά όπως ο Σαμοντούροβ. Τι ζημιά θα προκαλούσε δηλαδή ο ταλαντούχος φόργουορντ/σέντερ σε ένα ματς 20-25 πόντων; Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά δηλαδή…
Υ.Γ. Τώρα, οι «πράσινοι» οφείλουν να τα δώσουν όλα και να παίξουν τα ρέστα τους στην Μπολόνια την Πέμπτη για την Ευρωλίγκα.
Υ.Γ.2 Αξιέπαινη και άξια συγχαρητηρίων η κίνηση της ΚΑΕ να προσκαλέσει στο γήπεδο τον Μάριο Ψαραδέλλη.