ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Ο Λι-τρωτής, ο Νέιπιερ και ένας «μπερδεμένος» προπονητής

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για τις τελευταίες εξελίξεις στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, αλλά για την αγχωτική νίκη του «τριφυλλιού» στο Λαύριο.

Ο Λι-τρωτής, ο Νέιπιερ και ένας «μπερδεμένος» προπονητής

Μετά κόπων και βασάνων λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έκανε τη… δουλειά στο Λαύριο, όπου έφτασε στο διπλό (84-86) για τη 13η αγωνιστική της Basket League, με τον Πάρις Λι να λυτρώνει τους «πράσινους».

Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο κορυφαίος του «τριφυλλιού» κι έπαιξε και για τον απόντα Γουόλτερς. Πέτυχε 22 πόντους με 9/17 εντός παιδιάς, μοίρασε 7 ασίστ (από τις 15 της ομάδας) κι έκανε 3 κλεψίματα σε 35 -περίπου- λεπτά συμμετοχής, ενώ πέτυχε φυσικά το καθοριστικό καλάθι στα 6 δέκατα πριν από το φινάλε του αγώνα.

Από… κοντά σε απόδοση οι Παπαγιάννης (14 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Πονίτκα (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), ενώ ο Μπέικον δεν πήρε υπερβολικά πολλές προσπάθειες και ανέλαβε ρόλο εκτελεστή έξω από τα 6,75μ. (6/9 τρίποντα).

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.424 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στα του ματς, ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε με την απόδοσή του, ειδικά μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου. Η ομάδα του Ράντονιτς εμφάνισε τις γνωστές της παθογένειες και βρισκόταν πίσω στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, ενώ βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 10 πόντους στο πρώτο μέρος.

Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να περιορίσουν τους αθλητικούς φόργουορντ των γηπεδούχων, Φλαγκ και Λαντζεβάιν (20 και 21 πόντοι αντίστοιχα), ενώ εκτέθηκαν και από τον δραστήριο γκαρντ του Λαυρίου, Κόουλ, ο οποίος πυροβολούσε κατά κόρον από την περιφέρεια.

Όσον αφορά τα επιμέρους στατιστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το «τριφύλλι» εκτέλεσε περισσότερα τρίποντα από δίποντα (33 έναντι 31), ενώ υπέπεσε σε μόλις 5 λάθη. Βέβαια, υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι παίκτες του Ράντονιτς δεν αλλάζουν δα και… πολλές πάσες. Ακόμα και στο Λαύριο πορεύτηκαν με τη φιλοσοφία «μία πάσα και σουτ», ενώ στην πλειονότητα των επιθέσεων στηρίχθηκαν στις ατομικές τους ενέργειες.

Κατά τα λοιπά, το ροτέισον περιορίστηκε στους 8 παίκτες ελλείψει Ουόλτερς, Μαντζούκα και Μποχωρίδη, ενώ έγινε πάλι φανερό ότι ο Μαυροβούνιος τεχνικός δεν εμπιστεύεται καθόλου τον Χουγκάζ. Ούτε για να του δώσει 4-5 λεπτά σε ένα τέτοιο ματς…

Πάμε λίγο και στον Ράντονιτς. Ο 52χρονος συνεχίζει να προκαλεί απορίες με κάποιες επιλογές του, που καταλήγουν σε εμμονές, ενώ δείχνει ιδιαίτερα… μπερδεμένος και πιεσμένος μετά τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα. Η σύγχυση του έμπειρου προπονητή φανερώθηκε και στη φάση που δέχθηκε τεχνική ποινή, ένα λεπτό πριν από το τέλος του αγώνα.

Ο Μαυροβούνιος δεν είχε αντιληφθεί τι ακριβώς είχε συμβεί (εδώ φέρουν ευθύνη και οι βοηθοί του), καθώς διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν κύλησε το χρονόμετρο κι ενώ δεν είχε σε έρθει σε επαφή με την μπάλα κανείς παίκτης των γηπεδούχων μετά την επαναφορά!

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό και το όνομα του γκαρντ που έχει «σταμπάρει» ο Παναθηναϊκός. Ο λόγος για τον Σάμπαζ Νέιπιερ, που αποτελεί τον εκλεκτό του Ράντονιτς. Σίγουρα, ο 31χρονος είναι αρκετά ποιοτικός παίκτης και διαθέτει πλούσιες αρετές όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι.

Ο Πορτορικανός έχει πλούσια εμπειρία από το ΝΒΑ (345 ματς κανονικής περιόδου), ενώ ήταν εκ των πρωταγωνιστών του πανεπιστημίου Κονέκτικατ το 2011 και το 2014, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα του NCAA. Βέβαια, είναι ένα ερώτημα η κατάστασή του, αφού ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό την περασμένη σεζόν κατά την οποία πήρε μια γεύση από ευρωπαϊκό μπάσκετ (με τη Ζενίτ), ενώ τη φετινή περίοδο αγωνίζεται στην G-League.

Από ‘κει και πέρα, η πιθανή απόκτηση του Νέιπιερ θα ανεβάσει τον αριθμό των ξένων του «τριφυλλιού» στους 9, από τους οποίους μόνο οι 6 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις. Στην Ευρωλίγκα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι 9, αλλά τι νόημα έχει από τη στιγμή που η σεζόν μοιάζει χαμένη από τώρα; Ανεξήγητα πράγματα…

Εκτός κι αν ο Ράντονιτς πιστεύει ότι η ομάδα του με την παρουσία του 31χρονου γκαρντ θα μεταμορφωθεί τόσο πολύ έτσι ώστε να πετύχει 6-7 σερί νίκες και να μπει στο κόλπο της διεκδίκησης μιας θέσης στην οκτάδα της διοργάνωσης. Μάλλον ουτοπικό σενάριο.

Αλήθεια τώρα, για τις εγχώριες υποχρεώσεις και για τα σημαντικά ματς που θα κρίνουν τίτλους στις ελληνικές διοργανώσεις ποιοι θα είναι οι δύο παίκτες που θα «κοπούν»; Ο Λι; Ο Γκριγκόνις; Ή μήπως ο Ουόλτερς; Και αναφερόμαστε σε γκαρντ για προφανείς λόγους, αφού θεωρούμε ότι δεν γίνεται να μείνουν εκτός εξάδας οι ψηλοί (Ουίλιαμς, Γκουντάιτις) ή οι πολύτιμοι Πονίτκα και Μπέικον.

Μην ξεχνάμε κιόλας ότι ακόμα παραμένει σε ισχύ το συμβόλαιο του Άντριους, ο οποίος έχει παραγκωνιστεί και δεν υπολογίζεται εδώ και 4 περίπου μήνες, αλλά δεν έχει αποδεσμευτεί…

Υ.Γ. Τους τελευταίους μήνες, ο Παναθηναϊκός «ψωνίζει» παίκτες που κατά κάποιο τρόπο συνδέθηκαν παλιότερα με τη Ζενίτ. Μήπως θα πρέπει να κάνει κι άλλες «κινήσεις» από την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης…;

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.