ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Ο πρωταθλητισμός που θέλει αντοχές, τα λάθη και ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξανασηκωθεί

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την πιο δύσκολη στιγμή του φετινού Παναθηναϊκού, τις αιτίες της βαριάς ήττας από τον ΠΑΟΚ και τη συνέχεια στο "τριφύλλι".

Ο πρωταθλητισμός που θέλει αντοχές, τα λάθη και ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξανασηκωθεί

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την πιο δύσκολη στιγμή του φετινού Παναθηναϊκού, τις αιτίες της βαριάς ήττας από τον ΠΑΟΚ και τη συνέχεια στο “τριφύλλι”.

*Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οποιαδήποτε μορφή λαϊκισμού από ξερόλες, “σταλεγάκηδες” και τύπους χωρίς μέτρο και ισορροπία είναι μη αποδεκτή. Το εξηγούμε ορθά – κοφτά. Οι υπερβολές και οι “κραυγές” είτε στις καλές μέρες, είτε στις κακές, όχι απλώς δεν μπορούν να σταθούν σε μια συζήτηση με επιχειρήματα, αλλά μόνο κακό κάνουν. Στην πρώτη περίπτωση αποπροσανατολίζουν και στη δεύτερη μηδενίζουν και σκορπούν μιζέρια. Άλλοι το κάνουν σκοπίμως (περιμένουν εδώ και καιρό στη γωνία) και άλλοι από αφέλεια ή υπερβολική αγάπη για την ομάδα. Προχωράμε…

*Ο Παναθηναϊκός διανύει την πιο δύσκολη στιγμή του στη φετινή περίοδο. Η βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, όχι απλώς προσγειώνει απότομα την ομάδα, αλλά βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες του τελευταίου διαστήματος. Οι “πράσινοι” πληρώνουν πολύ ακριβά όλα μα όλα τους τα λάθη, είτε αυτά είναι καθαρά αγωνιστικά, είτε σε επίπεδο σχεδιασμού, ενίσχυσης κλπ.

*Δείτε τι συνέβη χθες: Μια ομάδα η οποία έχει πολλούς παίκτες σε μέτρια έως κακή κατάσταση, αδυνατεί να κάνει όσα έκανε στον πρώτο γύρο ή σε κάποια διαστήματα αγώνων του δεύτερου. Κακές αποφάσεις στο επιθετικό τρίτο, τρομερό άγχος και πίεση, μη έλεγχος του ρυθμού και απίθανα αμυντικά – ανασταλτικά λάθη. Τα δυο γκολ του ΠΑΟΚ είναι “δώρα” από τον Παναθηναϊκό. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μην μπορείς να διώξεις την μπάλα σε πολύ ψηλή απομάκρυνση του Σάστρε και να δέχεσαι εν τέλει γκολ από δικά σου πόδια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μην μπορείς να απομακρύνεις μια εύκολη μπαλιά του Ολιβέιρα και να τη στρώνεις στον Κωνσταντέλια για το 0-3. Οσα λάθη δεν έκανε η ομάδα όλο το περασμένο διάστημα, τα έκανε μέσα σε ένα παιχνίδι. Και τα πλήρωσε πάρα μα πάρα πολύ ακριβά.

*Θα πει κάποιος “θα μπορούσε να δεχθεί γκολ στο δοκάρι του Ολιβέιρα ή στην κεφαλιά του ίδιου”. Σωστό. Αλλά θα μπορούσε, επίσης, να είχε ανοίξει το σκορ είτε στις ευκαιρίες του Παλάσιος και του Τσέριν, είτε στο λάθος κοντρόλ του Ιωαννίδη, όταν ο Μπερνάρ τον έβγαλε σε θέση τετ α τετ. Λεπτομέρειες που πολλές φορές κρίνουν ένα παιχνίδι και φυσικά διαμορφώνουν κατάστασεις αγωνιστικές και ψυχολογικές.

*Σε γενικές γραμμές, ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα είναι προβληματικός. Έχει θέμα αγωνιστικό και ψυχολογικό. Εξαιτίας του άγχους οι πράσινοι έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους και πασχίζουν να πάρουν σωστές αποφάσεις στο παιχνίδι. Αν βάλουμε σε αυτό το γεγονός ότι πολλοί παίκτες είναι ντεφορμέ και η καθυστέρηση στις μεταγραφές έχει δημιουργήσει πολλά κενά στο ρόστερ, τότε διαπιστώνουμε όλοι μας ότι αυτό το πάντρεμα οδηγεί στο μεγάλο πρόβλημα και στην αγωνιστική κοιλιά που κάνει η ομάδα.

*Εννοείται ότι τουλάχιστον 2 ή 3 μεταγραφικές κινήσεις που θα δώσουν νέα πνοή στην ομάδα, περισσότερες λύσεις στα χέρια του προπονητή και θα γεμίσουν με ποιότητα το ρόστερ μεσοεπιθετικά, έπρεπε να είχαν γίνει ήδη. Μη λέμε, όμως, συνεχώς τα ίδια. Την καθυστέρηση την έχουμε καταγράψει και τώρα δεν αλλάζει αυτό. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Έστω και τώρα, θα πρέπει ο κόουτς και η διοίκηση να φέρουν στην ομάδα τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει. Δείτε για παράδειγμα χθες τις αλλαγές του Παναθηναϊκού και αυτές του ΠΑΟΚ και θα καταλάβετε το πρόβλημα…

*Για να διορθώσει τα λάθη του και τα κακώς κείμενα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πρωτίστως γίνει αυτοκριτική. Τα καλά είναι περισσότερα από τα κακά. Αλλά για να να εξαφανιστούν τα τελευταία, οφείλεις να τα δεις και να προχωρήσεις με σκοπό την αποφυγή των λαθών. Από εκεί και πέρα: Ο πρωταθλητισμός απαιτεί αντοχές, εξτρά λύσεις και επιλογές και φυσικά συνέπεια. Το αβαντάζ της διαφοράς και το βαθμολογικό πλεονέκτημα χάθηκε για τον Παναθηναϊκό, αλλά η ομάδα παραμένει πρώτη και ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος. Η άμεση ανάκαμψη είναι και το ζητούμενο. Σε μια μεγάλη ομάδα με την πίεση στα ύψη, δεν μπορεί να πηγαίνει μια σεζόν με ιδανικό τρόπο. Μπορεί να τα έχουμε ξεχάσει λίγο όλα αυτά την τελευταία δεκαετία, αλλά καλό είναι να τα φέρουμε ξανά στο μυαλό μας.

*Ποιος είπε ότι ολα θα είναι ρόδινα στον Παναθηναϊκό; Ποιος είπε ότι δε θα γίνουν λάθη; Οτι δε θα χρειαστεί μια αναθεώρηση αρκετών πραγμάτων; Ολα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αρκεί, ξαναγράφουμε, να βλέπεις τα λάθη σου, να τα διορθώνεις προς όφελος της ομάδας και να προχωράς με ψυχραιμία. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, αυτό θα κάνουν στο τριφύλλι και φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά. Καλύτερα από εμάς. Είπαμε, είναι πρωταθλητισμός. Και στη διαδικασία αυτή, στην οποία ο Παναθηναϊκός επέστρεψε έπειτα από αρκετά χρόνια, πρέπει όταν πέφτεις να σηκώνεσαι. Οχι βιαστικά, όμως, γιατί θα ζαλιστείς και θα ξαναπέσεις. Σηκώνεσαι και κάνεις όλα όσα πρέπει για να μην πέσεις ξανά. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να πορευτεί τώρα ο Παναθηναϊκός, για να ξεπεράσει με νορμάλ τρόπο και όσο πιο ανώδυνα μπορεί την πιο δύσκολη περίοδό του για φέτος…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ