ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Ο Τόμας, ο Άντριους και η… λεγεώνα των ξένων

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την προσθήκη του Ματ Τόμας στο ρόστερ του «τριφυλλιού», αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα «Άντριους».

Ο Τόμας, ο Άντριους και η… λεγεώνα των ξένων

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ταξίδι στην Ισπανία, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια σε διάστημα 48 ωρών σε μία ακόμα «διαβολοβδομάδα» της Ευρωλίγκας. Παρ’ όλα αυτά, τα βλέμματα των περισσοτέρων είναι στραμμένα στα… εξωαγωνιστικά και δη στα μεταγραφικά.

Το «τριφύλλι» προχωράει στην 3η «διορθωτική» του κίνηση μεσούσης της περιόδου, αφού -μετά τους Πονίτκα και Μπέικον- θα κάνει δικό του τον Ματ Τόμας, κάτι που φανερώνει τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού (για το οποίο έχουμε αναφερθεί πολλάκις).

Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ για να τονίσουμε ότι οι «πράσινοι» στη διαφαινόμενη συμφωνία με τον παίκτη φρόντισαν να βάλουν έναν ειδικό όρο, που συνεπάγεται ότι το καλοκαίρι θα έχουν εκείνοι μόνο το opt-out στο συμβόλαιο και παράλληλα δεν υπάρχει NBA-out.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.224 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρεμπιπτόντως, κάτι αντίστοιχο έπραξαν και με τον Μπέικον. Ο 28χρονος Αμερικανός είναι ένας αρκετά ποιοτικός γκαρντ («δυάρι») και διαθέτει αυτό που λέμε «δολοφονικό ένστικτο», αφού αποτελεί έναν serial killer από την περιφέρεια. Το κύριο χαρακτηριστικό του λοιπόν είναι το φαρμακερό σουτ του, με το οποίο «σκοτώνει» τις αντίπαλες άμυνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 126 ματς στο ΝΒΑ σούταρε με 40% στα τρίποντα (!), ενώ στη θητεία του στη Liga Endesa με Ομπραντόιρο (2017-18) και Βαλένθια (2018-19) είχε αντίστοιχα 45,9% και 48,5% έξω από τα 6,75μ. Αδιανόητα ποσοστά…

Αυτό σημαίνει ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς και το προπονητικό επιτελείο οφείλουν να εκμεταλλευτούν -με τα συστήματα που θα επινοήσουν- τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Τόμας δημιουργώντας ευνοϊκές καταστάσεις μέσα από σκριν προκειμένου να εκτελέσει εκείνος με ελεύθερο πεδίο.

Το επισημαίνουμε αυτό διότι ο Αμερικανός δεν διαθέτει στο ρεπερτόριό του την προσωπική φάση και δεν είναι τόσο ικανός στο να δημιουργήσει για τον εαυτό του. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε αν θα ωφεληθεί το «τριφύλλι» από τα καλύτερα στοιχεία του Τόμας, κάτι που δεν έχει καταφέρει για παράδειγμα με τον Γκριγκόνις.

Μιας και αναφερθήκαμε στον Λιθουανό, να πούμε ότι πλέον με την προσθήκη του Τόμας, θα παραγκωνιστεί ακόμα περισσότερο. Κι αυτό διότι στις θέσεις «2» και «3» υπάρχει υπερπληθώρα λύσεων, ενώ δεν φαίνεται να… χωράει και στην επτάδα των ξένων για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Αν τους υπολογίσουμε όλους λοιπόν, τότε μιλάμε για 7 παίκτες (Μπέικον, Πονίτκα, Τόμας, Γκριγκόνις, Π. Καλαϊτζάκης, Γ. Καλαϊτζάκης, Μποχωρίδης), χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτούς τον Λι, ο οποίος αγωνίζεται συχνά-πυκνά στην ίδια πεντάδα με τον Oυόλτερς, αφού θεωρείται «δυάρι» με σώμα «άσου».

Όσον αφορά τη… λεγεώνα των ξένων που έχει μαζευτεί, αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο και μια σπαζοκεφαλιά για το προπονητικό επιτελείο, καθώς θα χρειαστεί να «κόψει» δύο παίκτες από τους Oυόλτερς, Λι, Γκριγκόνις και Τόμας για τα ματς του Κυπέλλου και των playoffs. Αναφέρουμε τους συγκεκριμένους, διότι θεωρούμε ότι οι Μπέικον, Πονίτκα, Γουίλιαμς και Γκουντάιτις είναι μάλλον ακλόνητοι.

Για να επιστρέψουμε στα του Τόμας, να αναφερθούμε και στα μειονεκτήματά του. Το βασικότερο όλων είναι ότι δεν θεωρείται αμυντικός εξολοθρευτής, κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα αν βρίσκεται μαζί με Μπέικον και Oυίλιαμς π.χ. στην ίδια πεντάδα. Δεν είναι ιδιαιτέρως αθλητικός, ενώ υπάρχει το ερώτημα σχετικά με τη φυσική του κατάσταση, καθώς έχει να αγωνιστεί από τον Μάρτιο του 2022.

Πάμε και στο άλλο «καυτό» θέμα των ημερών. Την «κόντρα» του Άντριους με τον Παναθηναϊκό δηλαδή. Ο Αμερικανός γκαρντ βρίσκεται εκτός πλάνων του Ράντονιτς (ίσως λίγο άδικα) εδώ και 3-4 μήνες, ωστόσο δεν έχει αποχωρήσει ακόμα και «κάθεται» πάνω στο συμβόλαιό του, αφού θεωρεί εαυτόν ριγμένο από τη συμπεριφορά της ομάδας.

Από την πλευρά τους, οι «πράσινοι» πρότειναν διάφορες λύσεις στον παίκτη, μέχρι και να παραχωρηθεί δανεικός σε κάποια ομάδα και να επανεξεταστεί η περίπτωσή του το καλοκαίρι, όταν -πιθανότατα- θα υπάρχει νέος προπονητής. Το θέμα τώρα είναι ότι οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» οφείλουν να λύσουν άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο σέρνεται για τόσο πολύ καιρό και μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Συν τοις άλλοις, ο Άντριους δεν δίνει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να βγει από την επτάδα των ξένων για τις εγχώριες υποχρεώσεις προκειμένου να τον αντικαταστήσει ο Γκριγκόνις, που είναι (έμμεσα) ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, αφού δεν έχει καταφέρει να βρει αγωνιστικό ρυθμό και να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Υ.Γ. Στα θετικά του σαββατιάτικου αγώνα με τον Ιωνικό για το πρωτάθλημα (σ.σ. πρώτη «κατοστάρα» στη σεζόν) ότι πήραν μπόλικο χρόνο συμμετοχής οι πιτσιρικάδες Σαμοντούροφ (22 λεπτά) και Αβδάλας (12 λεπτά). Το έχουμε τονίσει πολλές φορές: για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν εμπειρίες αυτά τα παιδιά, θα πρέπει να παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής σε τέτοιου τύπου αναμετρήσεις…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.