ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Ο δύσκολος Γενάρης, το περσινό παράδειγμα και η ατομική φόρμα των «κλειδιών»

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τις ομοιότητες του 2022 με το 2023 και τους παίκτες που πρέπει να βοηθήσουν τον Γιοβάνοβιτς και την ομάδα.

Ο δύσκολος Γενάρης, το περσινό παράδειγμα και η ατομική φόρμα των «κλειδιών»

Ξανά Ιανουάριος. Όπως και πέρσι. Έκανε ο Παναθηναϊκός μια αγωνιστική «κοιλιά» τότε, έχασε από τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό, έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης στη Λεωφόρο, από τον ΟΦΗ στην Κρήτη και στις αρχές Φλεβάρη από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Τρεις συνεχόμενες ήττες με τους τρεις τελευταίους. Και έκτοτε; Ενα σερί ανάλογο με εκείνο που έκανε τη φετινή σεζόν στον πρώτο γύρο.

Μονάχα μια ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, μία την τελευταία αγωνιστικη των Play Offs – και αδιάφορη βαθμολογικά – από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Σε 19 ματς. Είναι προφανές πως η δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του, τουλάχιστον όσον αφορά την περσινή σεζόν, ήταν να έχουν την ομάδα τους έτοιμη στην τελική ευθεία. Εκεί που κρίνονταν τα πάντα. Με τους στόχους πέρσι διαφορετικούς. Την έξοδο στην Ευρώπη και τον τελικό του Κυπέλλου. Φέτος ο πήχης έχει μπει ψηλά. Στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πια.

Είναι τυχαίο και το φετινό ντεφορμάρισμα του Παναθηναϊκού την ίδια ακριβώς περίοδο; Πιθανότατα όχι. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει – όπως και κάθε προπονητής – την ομάδα του έτοιμη στην τελική ευθεία μιας σεζόν. Εκεί, άλλωστε, κρίνονται οι στόχοι και οι τίτλοι. Τον βοήθησε ο πρώτος γύρος για να είναι μέσα στον μεγάλο του στόχο.

Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας…
Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας… 1.334 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κι αν ο Παναθηναϊκός επαναλάβει όσα και πέρσι από τον Φλεβάρη και έπειτα; Θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες του για να φτάσει στον μεγάλο του στόχο. Για να γίνει αυτό, πάντως, δεν αρκεί το φορμάρισμα και η δουλειά που πιθανόν έχει κάνει το τιμ του Παναθηναϊκού ώστε η ομάδα τους να κάνει τώρα το ντεφορμάρισμά της. Πρέπει να ανεβάσει στροφές κάθε παίκτης ξεχωριστά. Και κυρίως οι παίκτες που μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία έστειλαν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας.

Εκείνοι είναι που πρέπει να κάνουν step up και να… σηκώσουν τον Παναθηναϊκό τώρα στα δύσκολα. Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτος ο Σεμπάστιαν Παλάσιος που είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Ο Αργεντινός από τον Βόλο και έπειτα, όταν έβαλε τα δύο υπέροχα γκολ, είναι σαν να σήκωσε… χειρόφρενο. Είχε και την ατυχία με τα δοκάρια και χαμένες ευκαιρίες, αλλά μοιάζει να έχει χάσει πολλά σημαντικότερα πράγματα. Την έκρηξη, τη φρεσκάδα, την απειλή στην αντίπαλη περιοχή, την ενέργεια στο ένας εναντίον ενός. Ολα αυτά που τον μετέτρεψαν σε έναν από τους καλύτερους εξτρέμ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μαζί με τον Παλάσιος, ο Γιοβάνοβιτς περιμένει την αγωνιστική άνοδο των δύο Ισπανών, του Χουάνκαρ και του Ρούμπεν. Ο πρώτος ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Παναθηναϊκός είχε αυτή την απόδοση στον πρώτο γύρο και προχώρησε αήττητος και στην κορυφή της βαθμολογίας. Οπως και στην περσινή πορεία, γι’ αυτό και ο Παναθηναϊκός έσπευσε να του ανανεώσει τη συνεργασία.

Ο Ισπανός εδώ και καιρό δεν αποδίδει όπως στην αρχή της σεζόν, ο Παναθηναϊκός έχει χάσει τις… απειλές του από τα αριστερά. Οπως έχει χάσει και τα όσα του έδινε ο Ρούμπεν τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Ο Ισπανός σε δύο δύσκολα ματς στον πρώτο γύρο, με τον ΟΦΗ στην Κρήτη και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είχε δύο καταπληκτικές «40αρες» ασίστ. Είχε μεγάλη συμμετοχή και αποτελεσματική στο build up, κάτι που δε συμβαίνει στον ίδιο βαθμό τώρα. Και κάτι που ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη.

Φυσικά ο Γιοβάνοβιτς περιμένει και την επιστροφή στα γκολ του Αντράζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος είναι ένα από τα μεγάλα όπλα του Παναθηναϊκού. Μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μια επένδυση που έως τώρα έχει αποφέρει έξι γκολ, τα τρία με πέναλτι και δεν έχει καμία σχέση στον δεύτερο γύρο με την εικόνα που έδειχνε στον πρώτο.

Πολλές χαμένες ευκαιρίες, αρκετά νεύρα, καμία συνεργασία με τους ακραίους και τους παίκτες της μεσαίας γραμμής. Αν ο Γιοβάνοβιτς βρει και πάλι τα… στηρίγματά του, θα βρει και τη φόρμα της ομάδας του. Και ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει τις πιθανότητές του για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.