ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Ήττα στο φινάλε για τον Παναθηναϊκό από τη Βαλένθια

Ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετικό βράδυ τους Πάρις Λι και Αρτούρας Γκουντάιτις αλλά στο φινάλε, «πληγώθηκε» από τη Βαλένθια που βρήκε εύστοχο τρίποντο με τον Τζόουνς και έφυγε με το «διπλό» (91-92) από το ΟΑΚΑ.

Ήττα στο φινάλε για τον Παναθηναϊκό από τη Βαλένθια

Ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετικό βράδυ τους Πάρις Λι και Αρτούρας Γκουντάιτις αλλά στο φινάλε, «πληγώθηκε» από τη Βαλένθια που βρήκε εύστοχο τρίποντο με τον Τζόουνς και έφυγε με το «διπλό» (91-92) από το ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» είχαν για κορυφαίους τους Πάρις Λι (25π., 7 ασ.) και Αρτούρας Γκουντάιτις (23π., 10 ριμπ.) και πλέον το «τριφύλλι» έπεσε στο 8-16 στη φετινή Ευρωλίγκα.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε ιδιαίτερα συγκεντρωμένος στην επίθεση, στα πρώτα λεπτά, κυκλοφορώντας τη μπάλα κι αυτό του έδωσε ένα γρήγορο προβάδισμα της τάξεως των τεσσάρων πόντων (6-2). Βέβαια οι Ισπανοί με τον Τζόουνς απάντησαν γρήγορα με τέσσερις αναπάντητους πόντους, αν και φαινόταν πως η πράσινη άμυνα, δεν ήταν στα καλύτερά της.

Πόσο κοστίζει το «Tony Montana» μπουφάν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Πόσο κοστίζει το «Tony Montana» μπουφάν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου 29.596 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Βέβαια η επίθεση δούλευε σε υψηλές στροφές, με τους Μπέικον, Λι και Ουίλιαμς να είναι παραγωγικοί. Ο Γ. Καλαϊτζάκης έκανε αυτά που ζητούσε ο προπονητής του, ενώ και ο Γκουντάιτις προσπάθησε όσο μπορούσε. Για τους Ισπανούς ο Τζόουνς ήταν πρόβλημα με εφτά πόντους και δύο ασίστ, όμως το 26-21 που διαμορφώθηκε με βολές του Ουίλιαμς ήταν δίκαιο σκορ.

Η είσοδος του Δημήτρη Αγραβάνη έφερε κάποιες χλιαρές αποδοκιμασίες, όμως ο Έλληνας φόργουορντ, έδωσε ενέργεια στην ομάδα κι αντικατέστησε επάξια τον Γκουντάιτις στη θέση πέντε. Ο επίσης νεοφερμένος Τόμας, έδωσε ταχύτητα στον Παναθηναϊκό, φρεσκάδα, ενώ η γρήγορη εκτέλεση του, ξάφνιασε τη Βαλένθια.

Το 36-28 δεν ήταν κάποιο σπουδαίο αβαντάζ, όμως το τριφύλλι, έμοιαζε πιο γεμάτο, παρά τις απουσίες των Ουόλτερς και Παπαγιάννη. Οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν μεν λύσεις από την περιφέρεια, όμως στο δεύτερο δεκάλεπτο τα τρίποντα δεν έμπαιναν με μεγάλη συχνότητα.

Οι γρήγορες επιθέσεις των νυχτερίδων, έβαλαν προβλήματα στον δυσκίνητο Γκουντάιτις, όμως ο Λι έδωσε σκορ, η άμυνα δεν εήταν κακή και το παιχνίδι κυλούσε στο τέμπο των γηπεδούχων. Οι δεκατρείς τελικές πάσες στο πρώτο ημίχρονο σε συνδυασμό με τα έξι λάθη, είναι θετικός απολογισμός για τον Παναθηναϊκό, που είναι μπροστά με εφτά πόντους (49-42), όμως όλα θα κριθούν στο δεύτερο εικοσάλεπτο.

Η τρίτη περίοδο ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για το τριφύλλι, αφού οι Ισπανοί με τον Ριβέρο και τον Κλαβέρ έκαναν 6-0, αναγκάζοντας τον κόουτς Ράντονιτς να καλέσει τάιμ-άουτ με το σκορ στο 49-48. Οι «νυχτερίδες» είχαν επιβάλει το ρυθμό τους οι έντεκα πόντοι το αποδεικνύουν και το 52-53, πάγωσε το ΟΑΚΑ. Ο Μπέικον έκανε του κεφαλιού του σε πολλές φάσεις κι αυτό ανάγκασε τον προπονητή του να τον παρκάρει στον πάγκο.

Ο Τόμας με το πρώτο του εύστοχο τρίποντο, έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του, αν και η «πληγή» των ριμπάουντ καλά κρατούσε. Το πρόβλημα με την αδύνατα πλευρά (χάνει το μυαλό του ο Ουίλιαμς) έμοιαζε δυσεπίλυτο, όμως οι βολές κρατούσαν τον ΠΑΟ κοντά στο σκορ. Ο Τζάρεντ Χάρπερ με δύο συνεχόμενα τρίποντα, έβαλε τη Βαλένθια μπροστά με τρεις πόντους, όμως ο Λι με βολές, έγραψε το 68-69, ύστερα από τριάντα λεπτά παιχνιδιού και πλέον, τα πάντα θα κρίνονταν στο τελευταίο δεκάλεπτο.

H Βαλένθια με τους Ριβέρο και Κλαβέρ διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα της τάξεως των τριών πόντων (73-76), όμως αυτό δεν έλεγε και πάρα πολλά. Το ανησυχητικό ήταν πως ο Μπέικον έπαιρνε πάλι επιθέσεις, χωρίς λογική, κάτι που εκνεύρισε ολόκληρο το γήπεδο. Βέβαια ο Αμερικανός είναι σκόρερ και με δύσκολο καλάθι, μείωσε τη διαφορά στον έναν, όμως ο Κλαβέρ ήταν κίνδυνος-θάνατος από την περιφέρεια και διατηρούσε τους Ισπανούς μπροστά.

Ο Γκουντάιτις με επιθετικά ριμπάουντ και σημαντικά καλάθια, έγραψε το 81-79, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όμως το ματς είχε δρόμο ακόμα. Το λιθουανικό τανκ με γκολ-φάουλ διατηρούσε το προβάδισμα των γηπεδούχων, όμως η κόπωση και κάποια χαζά λάθη (βλέπε την πάσα του Μποχωρίδη), κρατούσαν ολοζώντανη τη Βαλένθια μέσα στο παιχνίδι της νίκης.

Στη συνέχεια ο Τζόουνς σκόραρε σε όλες τις κρίσιμες φάσεις, ενώ ο Λι με βολές κρατούσε την ομάδα του ζωντανή για το παιχνίδι. Το 88-89 με 47 δευτερόλεπτα για τη λήξη μας κρατούσε όλους σε αγωνία. Οι Λι και Γκουντάιτις ήταν όλος ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι, με τον Αμερικανό να παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, και τον Λιθουανό να παίρνει το κρίσιμο ριμπάουντ, που ίσως έκρινε όλο το παιχνίδι.

Ο Τόμας ευστόχησε στη μία από τις βολές και η Βαλένθια με 17 δεύτερα, είχε την τύχη του παιχνιδιού στα χέρια της. Ο Κρις Τζόουνς με buzzer beater έδωσε το σπουδαίο διπλό στη Βαλένθια, αφού ο Ουιλιαμς έφαγε την προσποίηση, το τρίποντο ήταν εύστοχο και το 91-92, άφησε τον Παναθηναϊκό απογοητευμένο και τους Ισπανούς στον έβδομο ουρανό, αφού παρέμειναν σε τροχιάς οχτάδας στη φετινή διοργάνωση.

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 49-42, 68-69, 91-92.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.