ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Αϊτόρ: Η Παναθηναϊκή νουβέλα ενός «λαβωμένου» ήρωα

Η πορεία του Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό μοιάζει να είναι βγαλμένη από το πιο ευφάνταστο σενάριο, ενός "παρανοϊκού" θεατρανθρώπου ο οποίος θέλησε να δώσει happy end στην ιστορία του με την ανανέωση του συμβολαίου του Ισπανού εξτρέμ μέχρι το 2025. Το panathinaikos24.gr αφηγείται και βαδίζει στον δρόμο των 970 ημερών του Αϊτόρ στη Λεωφόρο.

Αϊτόρ: Η Παναθηναϊκή νουβέλα ενός «λαβωμένου» ήρωα

«Δεν έβλεπα μέλλον εδώ και δεν ήθελα να είμαι εμπόδιο. Δεν είχα όρεξη για προπόνηση».

Αυτά ήταν τα λόγια του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό σε Μέσο της πατρίδας του, αναφερόμενος στη διαχείριση που είχε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2021, αλλά και στην περίοδο κατά την οποία πάλευε με το “τέρας” της κατάθλιψης.

Φαντάζεστε αυτή η φράση να είχε γίνει πραγματικότητα και ο Ισπανός σήμερα να μην ήταν μέλος της ομάδας; Tι θα γινόταν τότε; Η απάντηση ίσως να μην έρθει ποτέ στην επιφάνεια, όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καλοκαίρι του 2020 και εν μέσω πανδημίας, ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να κάνει άνοιγμα στην ισπανική αγορά, υπό τις οδηγίες του τότε προπονητή του, Ντάνιελ Πογιάτος και του συμπατριώτη του, Τσάβι Ρόκα που εκτελούσε χρέη τεχνικού διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, τη φανέλα με το “τριφύλλι” φόρεσαν αρκετοί, ανάμεσα τους και ένας ταλαντούχος εξτρέμ από τη χώρα της Ιβηρικής, ονόματει Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, ο οποίος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Macia της Μπαρτσελόνα ενώ μεταξύ άλλων αγωνίστηκε και στην ολλανδική Τβέντε και στις 24 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς υπογράφει συμβόλαιο τριετούς διαρκείας με τους “πράσινους”.

H πρώτη περίοδος ήταν ικανοποιητική στο Κορωπί με τον Αϊτόρ να έχει χρόνο συμμετοχής χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σκοράρει πολλές φορές μιας και ένας μικρός τραυματισμός τον κράτησε έξω σε διάφορες στιγμές της σεζόν. Η φυγή του Ντάνι Πογιάτος από τον πάγκο, το κακό κλίμα και τα… σύννεφα στη σχέση του με τον νέο προπονητή της ομάδας, Λάζλο Μπόλονι ωστόσο ήταν οι λόγοι που διαφοροποίησαν το σκεπτικό του αναφορικά με την καθημερινότητα στην ομάδα.

«Ήταν αρκετά “ντροπαλός”. Δεν ήρθε για να απολαύσει την ομάδα που διέθετε, αλλά διαφορετικά πράγματα. Έπρεπε να δω την κακή πλευρά του ποδοσφαίρου. Ήμουν μόνος και κλείστηκα στον εαυτό μου. Έπεσα σε κατάθλιψη και αποφάσισα να πάω σε ψυχολόγο, τη Λάια, η οποία με βοήθησε.

Δέχθηκα βοήθεια για να αντιμετωπίσω αρκετές καταστάσεις που δεν είχα συνηθίσει να τις αντιμετωπίζω. Δηλαδή να βρίσκομαι στον πάγκο ή και εκτός ομάδας. Απέκτησα αυτοπεποίθηση στις προπονήσεις και άρχισα να αποδίδω καλά. Η ψυχολόγος ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καθημερινότητα μου. Με βοήθησε να βγω από την τρύπα που είχα κλειστεί και δεν μπορούσα να δω τίποτα άλλο. Ακόμα και το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι, είναι εξαιτίας της.»

Με αυτήν την ψυχοσύνθεση δεν ήταν εύκολο να πατήσει γερά στα πόδια του και παρά το γκολ που πέτυχε στα playoffs κόντρα στον ΠΑΟΚ όλα του έμοιαζαν μαύρα και του έδειχναν, έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν της εξόδου.

  • Μέχρι που όλα άλλαξαν… με την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

H ψυχολογία του Αϊτόρ παρέμενε η ίδια, όμως ο Σέρβος κατάφερε, έπειτα από μια χρονιά ξηρασίας τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε ατομικό, να σβήσει μονοκονδυλιά όσα βασάνιζαν τον Ισπανό, γράφοντας από την αρχή την ιστορία του αλλά και την πορεία του στο “πράσινο¨ στρατόπεδο.

«Γνωρίζοντας ότι υπήρχε άλλος προπονητής, το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να χάσει χρόνο μαζί μου. Προσπάθησε να με πείσει ότι όλα θα άλλαζαν, αλλά αρνήθηκα να ακούσω.

Μου είπε ότι δεν πίστευε ότι μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, ότι με έβλεπε ως άνθρωπο με τα χέρια κάτω και ότι δεν μου άρεσαν οι στόχοι. Με παρακίνησε. Φυσικά και μου αρέσουν οι προκλήσεις. Άλλαξα γνώμη και απολάμβανα κάθε προπόνηση ξανά. Όλα με πολλή δουλειά, μέσα και έξω: ψυχολόγος, καλή διατροφή».

Και κάπως έτσι ένας νέος “ήρωας” για την πράσινη κερκίδα μόλις είχε γεννηθεί. Η εμφανίσεις του Αϊτόρ ήταν η μια καλύτερη από την άλλη και ο κόσμος της ομάδας τον είχε ήδη προβιβάσει σε ένα από τα αστέρια που λάμπουν στη Λεωφόρο για την επιστροφή στα ευρωπαϊκά σαλόνια και τις επιτυχίες. Η δεύτερη σεζόν από το μέσο της κιόλας είχε μετατραπεί στην πιο παραγωγική της καριέρας του, αλλά και την πιο ουσιαστική για την ομάδα.

Γκολ απέναντι στον Άρη. Γκολ και ασίστ απέναντι στην ΑΕΚ. Γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ. Γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό. Και ξανά γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ  με το Κύπελλο να επιστρέφει σε “πράσινα” χέρια.

Η σεζόν 2021/22 ολοκληρώθηκε, ο στόχος του Παναθηναϊκού για επιστροφή στην Ευρώπη επετεύχθη, ο Αϊτόρ ήταν κορυφαίος αλλά έμενα κάτι ακόμη… Η ανανέωση του συμβολαίου του την οποία καρτερικά ανέμεναν τόσο ο ίδιος, όσο και ο κόσμος.

  • Από τα φώτα στο σκοτάδι δυόμισι μήνες δρόμος

Έπειτα από μια ονειρώδη πορεία, οι παίκτες και ο προπονητής μετέβησαν στην Αυστρία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς που θα άρχιζε στις διπλές μονομαχίες με την Σλάβια Πράγας. Η ήττα στο πρώτο ματς συσπειρώνει ομάδα και κόσμο καθώς προήλθε από την σφαγιαστική διαιτησία του Γάλλου Mπουκέ. Στη ρεβάνς, ο Παναθηναϊκός πάλεψε αλλά η ατυχία του στέρησε το εισιτήριο της πρόκρισης μετά και το 1-1.

Πλέον ο στόχος ήταν ένας. Το πρωτάθλημα! Και όλοι ήξεραν ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Και ιδίως ο Αϊτόρ ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την περασμένη σεζόν για το καλό της ομάδας.

Ένας σαγηνευτικός Παναθηναϊκός, με πρωταγωνιστή τον Ισπανό, ξεπερνούσε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Και τα γκολ του σπουδαίου “22” να πέφτουν κυριολεκτικά… βροχή.

Δύο γκολ με ΠΑΟΚ και ισάριθμα με ΑΕΚ, τρία με τον ΠΑΣ Γιάννενα στη Λεωφόρο και από ένα απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης και Ιωνικό φέρνουν τον Αϊτόρ στην πρώτη θέση των σκόρερ μετά από 7 αγωνιστικές. Ώσπου την 9η στο ματς με τον Άρη τα χαμόγελα σβήνουν από τα χείλη και οι πανηγυρισμοί, σταματούν. Ο Ισπανός περνά ως αλλαγή στο ματς και έπειτα από τέσσερα λεπτά τραυματίζεται, σκορπίζοντας τον τρόμο και την αγωνία.

Την επόμενη ημέρα τα νέα δεν είναι καλά.

“Ρήξη χιαστού και τέλος η σεζόν για Αϊτόρ” γράφουν οι αθλητικές ιστοσελίδες. Παγωμάρα. Ο ήρωας λαβώνεται και δεν θα προσφέρει άλλο στο δρόμο για τον τίτλο.

Όμως η πίστη του δεν χάνεται. Αποδεικνύει ότι η ψυχολογική υποστήριξη που λάμβανε τόσο καιρό τον βοηθά να ξεπεράσει το πρόβλημα και να παλέψει σκληρά για να επιστρέψει.

Ο καιρός περνά. Μέρες, εβδομάδες, μήνες. Το 2023 έρχεται. Ο Παναθηναϊκός μετά τη μίνι προετοιμασία στην Κύπρο, επιστρέφει αλλαγμένος και χάνει βαθμούς. Βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ, απώλειες με ΟΦΗ, Ιωνικό και Αστέρα, γκρεμίζουν την ομάδα από την κορυφή.

Ο Αϊτόρ παρακολουθεί δουλεύοντας σκληρά ώστε να επανέλθει με το καίριο ερώτημα να συνεχίζει να πλανάται:

«Tι θα γίνει με την ανανέωση;»

  • 13 Φεβρουαρίου 2023

Μια ημέρα μετά από ένα “διπλό” στην έδρα του Άρη για την 22η αγωνιστική και όλα είναι ήρεμα στο “πράσινο” στρατόπεδο. Ώσπου τα χαμόγελα επιστρέφουν.

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την ανανέωση συμβολαίου του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα. Ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού στην εφετινή σεζόν υπέγραψε το νέο συμβόλαιο του, με το οποίο παραμένει στην ομάδα μας έως τον Ιούνιο του 2025!»

Είναι αλήθεια. Ο Ισπανός μένει και δεν πάει πουθενά. Καταλύει εκεί που επιθυμούσε, όπως ο ίδιος δήλωσε, έχοντας στόχο να κατακτήσει τίτλους. Και το είχε αποφασίσει πριν τον τραυματισμό.

«Είχα ήδη αποφασίσει, πριν τον τραυματισμό μου, να παραμείνω, να δημιουργήσω όνομα σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο και να καταφέρω να πετύχω όλους τους μελλοντικούς στόχους της ομάδας. Είναι μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή για εμένα και την οικογένεια μου να συμπορευόμαστε με αυτόν τον μεγάλο σύλλογο».

Πέρασαν, 970 ημέρες γεμάτες, χαρά, λύπη, πόνο, χαμόγελα, δυστυχία, κατάθλιψη, πανηγύρια. Η πορεία ενός αντιστάρ από την Καταλονία, που έζησε πολλά στον Παναθηναϊκό, λες και όλα ήταν αποτυπωμένα σε ένα χαρτί, από τη γραφίδα ενός εύστροφου και συνάμα παρανοϊκού σεναριογράφου.

Και έπεται συνέχεια. Το δεύτερο μέρος ξεκινά τώρα και αναμένεται εντυπωσιακό και άκρως… Παναθηναϊκό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...