ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιώργος Πετρίδης

Το αυτονόητο που δεν έγινε και το «κέρδος» με Γκριγκόνις

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για το ματς Παναθηναϊκός-Εφές που διεξήχθη την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος.

Το αυτονόητο που δεν έγινε και το «κέρδος» με Γκριγκόνις

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε πολύ να μιλήσουμε και να γράψουμε για μπάσκετ. Πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος να παίξει τον αγώνα με την Εφές στο ΟΑΚΑ. Προφανώς και η ήττα του (82-87) δεν έχει την παραμικρή σημασία. Ακόμα και σε βαθμολογικό επίπεδο…

Το πρώτο και κύριο που θα θέλαμε να σχολιάσουμε είναι η ακατανόητη απόφαση της Ευρωλίγκας και της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή του ματς. Την ώρα που άπαντες είναι σοκαρισμένοι και πενθούν για τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων στη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Την ώρα που ακόμα μετράμε πτώματα και αναζητούμε αγνοούμενους στα βαγόνια και στις γραμμές.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να αποφασίσουν για την αναβολή του παιχνιδιού. Και αν μη τι άλλο θα ήταν μια υποτυπώδης ένδειξη σεβασμού σε μια χώρα που θρηνεί. Μέχρι και ο Αταμάν ξεκαθάρισε ότι η αναμέτρηση δεν έπρεπε να διεξαχθεί και από την πλευρά της ομάδας του δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα για διεξαγωγή της σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μπλέχτηκε και έμπλεξε, αλλά μπορεί να το γυρίσει
Μπλέχτηκε και έμπλεξε, αλλά μπορεί να το γυρίσει 575 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πένθους, το ματς πραγματοποιήθηκε σε ένα βουβό γήπεδο. Όσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη το βράδυ έμοιαζαν χαμένοι στη σκέψη για τα αθώα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Θρηνούσαν για τους συνανθρώπους τους που τόσο άδικα χάθηκαν και δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να φωνάξουν για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους.

Στα του αγώνα, ο νικητής κρίθηκε επί της ουσίας από την ποιότητα και την κλάση των μονάδων των πρωταθλητών Ευρώπης. Παίκτες όπως ο Κλάιμπερν, ο Λάρκιν, ο Μπράιαντ και ο Ζίζιτς έκαναν την ειδοποιό διαφορά για την Εφές, ενώ στην αντίπερα όχθη πάλευαν μονάχα ο Γκριγκόνις και ο Λι του δευτέρου ημιχρόνου.

Οι «πράσινοι» άφησαν θετικές εντυπώσεις στο πρώτο μέρος, όταν και περιόρισαν κάπως το παιχνίδι των Τούρκων, που πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας μικρό προβάδισμα (40-43) χάρη στα όργια του Κλάιμπερν, ο οποίος πέτυχε 15 πόντους με 6/8 εντός παιδιάς και κατέβασε 5 ριμπάουντ σε αυτό το διάστημα, αλλά και στην αγωνιστική άνοδο του Λάρκιν στο δεύτερο δεκάλεπτο (σ.σ. 10 πόντοι, 2 ασίστ).

Η κατάσταση έγινε χειρότερη στο τρίτο δεκάλεπτο και στην αρχή της τέταρτης περιόδου, με την ομάδα του Σερέλη να μπλοκάρει επιθετικά και να εμφανίζει τις παθογένειες που είχε επί Ράντονιτς. Βραχυκύκλωμα στην επίθεση, αβίαστα λάθη, ελάχιστη κυκλοφορία της μπάλας και μηδαμινή «τροφοδοσία» των ψηλών (του Παπαγιάννη δηλαδή), σε συνδυασμό με την αμυντική «χαλαρότητα» συνέθεσαν το σκηνικό κι έφεραν την Εφές σε παράσταση νίκης (61-77 στο 34’).

Όσο κι αν πάλεψαν οι Γκριγκόνις και Λι στο φινάλε, δεν ήρθε η ανατροπή και μοιραία το «τριφύλλι» υπέστη την 5η σερί ήττα του. Σίγουρα κρατάει την εξαιρετική απόδοση του Λιθουανού, που θυμήθηκε τον… κανονικό εαυτό του και πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα (23 πόντοι, 4 ασίστ και 23 μονάδες στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης). Κέρδισε έναν παίκτη ο κόουτς Σερέλης.

Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να προβληματίσει η σχετική… αδιαφορία και «βαρεμάρα» του Μπέικον (3 πόντοι με 0/4 εντός παιδιάς σε μόλις 19 λεπτά συμμετοχής), αλλά και η επαναλαμβανόμενη «χαλαρότητα» του Γουίλιαμς, κυρίως σε άμυνα και ριμπάουντ. Οι δύο Αμερικανοί δεν δείχνουν την παραμικρή μαχητικότητα και οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία.

Όπως προαναφέραμε, η ήττα δεν είχε κάποιο βαθμολογικό κόστος για τον Παναθηναϊκό, που δεν τρέφει ελπίδες για την οχτάδα κι ενώ αντιμετώπιζε μια ομάδα που «καιγόταν». Σίγουρα η αυταπάρνηση κάποιων παικτών του «τριφυλλιού» είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, αφού οι «πράσινοι» οφείλουν να παλέψουν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα…

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.