ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Το πισωγύρισμα και η απαξίωση

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ.

Το πισωγύρισμα και η απαξίωση

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η άποψη του υποφαινόμενου είναι ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει ντροπιαστική ήττα. Ούτε κι αν λέγεσαι π.χ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (σ.σ. αγαπημένη ομάδα στην Αγγλία) και χάνεις 7-0 από τη μισητή Λίβερπουλ. Γι’ αυτό και δεν θεωρούμε ντροπιαστική -όπως ακούγεται… δεξιά κι αριστερά- την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ (81-73) για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πάμε παρακάτω. Στην Πυλαία, το «τριφύλλι» θυμήθηκε μία από τις πολλές (είναι η αλήθεια) φετινές κακές βραδιές του και έπραξε τεράστιο πισωγύρισμα αν αναλογιστούμε την πολύ καλή απόδοση που έπιασε μετά το 25’ του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα. Δεν θεωρείται πισωγύρισμα επειδή έχασε το παιχνίδι, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε. Είναι αυτή η απαράδεκτη εικόνα του και το γεγονός πως δεν εμφάνισε τον ψυχισμό και την… αγριάδα που χρειάζονταν σε ένα τέτοιο ματς.

Οι παίκτες του Σερέλη παραδόθηκαν πλήρως στις ορέξεις των αντιπάλων τους στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης κι έκαναν τον Χαντς να μοιάζει με… Στεφ Κάρι πυροβολώντας από την περιφέρεια και τον Πόλεϊ να είναι ένα κράμα Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν. Συνάντησαν απέναντί τους μια ομάδα που είχε μάτι που γυαλίζει και εκείνοι «αντιπαρέταξαν» χέρια και πόδια που έτρεμαν. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.051 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σε τέτοιου τύπου αναμετρήσεις οφείλεις να επιβάλεις την ανωτερότητά σου και να μην επιτρέψεις στον αντίπαλο να ελπίζει. Αντ’ αυτού, οι «πράσινοι» πήγαιναν… δεύτεροι στις διεκδικούμενες μπάλες, χάρισαν 12 επιθετικά ριμπάουντ στους γηπεδούχους (με συνέπεια 9 λιγότερες επιθέσεις συνολικά), δέχθηκαν 81 πόντους λόγω της «χαλαρής» άμυνας και υπέπεσαν σε 14 λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν αβίαστα. Τα… τρεμάμενα χέρια που λέγαμε.

Δικαίως λοιπόν οι μαχητικότατοι Θεσσαλονικείς έφτασαν στο ροζ φύλλο αγώνα επικρατώντας του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια! Άλλωστε, ήταν φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι οι παίκτες του Τακιανού (που αποδεικνύεται σε κακό μπελά του «τριφυλλιού») είχαν πολύ μεγαλύτερο -σε όλα τα επίπεδα- κίνητρο από τους άψυχους αντιπάλους τους, που στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα θύμιζαν την ομάδα που βλέπαμε επί Ράντονιτς. Δύσκολο σε αυτή τη φάση και αρκετά χρονοβόρο για τον κόουτς Σερέλη να αποβάλλει τις παθογένειες που έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα στην ομάδα από το προηγούμενο προπονητικό επιτελείο. Θα χρειαστεί μπόλικη δουλειά και υπομονή…

Ναι, κάποιος θα μπορούσε να βρει ελαφρυντικά στις απουσίες (Γουίλιαμς, Αγραβάνης + Γκριγκόνις, Τόμας) και στην κούραση που υπήρχε από την απαιτητική «διαβολοβδομάδα» που προηγήθηκε. Ναι, η ομάδα έπαιξε με μοναδικό «τεσσάρι» τον Μαντζούκα και με τον -φανερά ανέτοιμο και προερχόμενο από τραυματισμό- Γκουντάιτις ως backup του δύσμοιρου Παπαγιάννη στο «5». Ναι, η ομάδα παρατάχθηκε με 5 ξένους και με διαφορετική σύνθεση (κατά το ήμισυ σχεδόν) σε σχέση με τα ευρωπαϊκά ματς. Πράγματα που είναι επακόλουθα του καταστροφικού σχεδιασμού του καλοκαιριού.

Ένας οργανισμός όμως σαν τον «εξάστερο» δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταθεί σε αυτά τα άλλοθι και σε αυτές τις δικαιολογίες. Κακό στον εαυτό του θα κάνει αν συμβεί κάτι τέτοιο. Ας είμαστε σοβαροί, δεν χρειάζεσαι 6 ξένους και τη… μικτή κόσμου για να νικήσεις τον ΠΑΟΚ (με κάθε σεβασμό στην ομάδα της Θεσσαλονίκης), που έχει το 1/10 του μπάτζετ του «τριφυλλιού».

Από ‘κει και πέρα, το θέμα είναι ότι κάποιοι παίκτες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και το επόμενο διάστημα θα κληθούν να περάσουν από… εξετάσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι αξίζουν μια ευκαιρία ενόψει της νέας περιόδου. Και όποιος αντέξει… Άλλωστε, εδώ και 3 χρόνια ο «πράσινος» οργανισμός βιώνει περίοδο απαξίωσης και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν μπορεί να συνέλθει και να επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα.

Κλείνοντας να σταθούμε λίγο και στο… πρακτικό μέρος. Βαθμολογικά λοιπόν, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε πολλά πράγματα, καθώς το πλεονέκτημα έδρας βρισκόταν-βρίσκεται στα χέρια του Ολυμπιακού και μόνο με θαύμα θα το έχαναν οι «ερυθρόλευκοι». Εντούτοις, υπέστη τεράστιο πλήγμα στο γόητρο του και στον εγωισμό του. Ας ελπίσουμε αυτό να βγει σε καλό και σε… αντίδραση ενόψει του ντέρμπι των «αιωνίων».

Υ. Γ. Ο Λι διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος εδώ και μερικές εβδομάδες κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην Πυλαία. Τελείωσε το ματς με 0/7 εντός παιδιάς, 3 λάθη και δεν κατάφερε να περιορίσει τους αντίπαλους γκαρντ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κόουτς Σερέλης δεν πήρε τίποτα ούτε από τον έτερο playmaker, αφού ο Γουόλτερς έμεινε στους 2 πόντους με 1/5 εντός παιδιάς. Θα επιμείνουμε και θα το τονίσουμε ενόψει του χτισίματος για το ρόστερ της νέας σεζόν: ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να δαπανήσει πολλά λεφτά για να αποκτήσει έναν βαρβάτο «άσο». Έναν playmaker από το ψηλότερο ράφι…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.