Ποδόσφαιρο

Ο ξεκάθαρος κανονισμός περί πρόθεσης στο χέρι και “ριψοκίνδυνου τάκλιν”

Ο ξεκάθαρος κανονισμός περί πρόθεσης στο χέρι και “ριψοκίνδυνου τάκλιν”

Η προσπάθεια να βγει... λάδι ο ανεκδιήγητος διαιτητής Νταμπάνοβιτς δεν μπορεί να επιβραβευτεί διότι πολύ απλά τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε διαφορετικό επιχείρημα.

Έπειτα από μια βραδιά με μια διαιτησία εις βάρος του Παναθηναϊκού που θα θυμόμαστε για χρόνια, η προσπάθεια για αποπροσανατολισμό είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεν έχει και καμία βάση. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, κυρίως από πλευράς ΑΕΚ (Αλήθεια, γιατί τέτοια πρεμούρα; Με τον διαιτητή τα έβαλε η πλειοψηφία της φίλαθλης κοινής γνώμης και όχι με την ΠΑΕ ΑΕΚ!), η πραγματικότητα είναι μια. Ο ρέφερι του χθεσινού ντέρμπι αδίκησε κατάφορα τον Παναθηναϊκό και ευνόησε την “Ένωση” σε περιπτώσεις καθοριστικές για την έκβαση ενός αγώνα.

Πάμε να τα βάλουμε κάτω ένα – ένα…

Περίπτωση αποβολής Άμραμπατ στο “κλάδεμα” στον Χουάνκαρ. Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι ο Μαροκινός δεν έπρεπε να δει την κάρτα, δεν τα καταφέρνουν. Πρόκειται για σκληρό μαρκάρισμα που ανακόπτει επιθετική ανάπτυξη του “τριφυλλιού”, από τη στιγμή που ο Χουάνκαρ είχε πάρει την μπάλα. Ο παίκτης της ΑΕΚ βρίσκει ΔΥΟ φορές τα πόδια του μπακ του Παναθηναϊκού. Ο ορισμός της κάρτας, βάσει κανονισμού.

Περίπτωση αποβολής του Άμραμπατ για χέρι έπειτα από πάσα του Μπρινιόλι. Ξεκάθαρα και εδώ ο διαιτητής έπρεπε να δείξει δεύτερη κίτρινη στον άσο της ΑΕΚ. Τι λένε οι κιτρινόμαυροι, επικαλούμενοι τη σελίδα 104 των κανονισμών; Οτι ο ποδοσφαιριστής τιμωρείται με κάρτα αν, μεταξύ άλλων, “παίζει την μπάλα με το χέρι σε μια προσπάθεια να πετύχει γκολ ή αν παίζει την μπάλα με σκοπό να επηρεάσει ή σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση”. Και πάνω σε αυτό το επιχείρημα προσπαθούν να πείσουν ότι σωστά ο Νταμπάνοβιτς δεν απέβαλε τον Άμραμπατ.

Η απάντηση για το χέρι:

1. Να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει υποσχόμενη επίθεση: Πάντα όταν η μπάλα δεν πηγαίνει προς τα πίσω, μιλάμε για υποσχόμενη επίθεση είτε αυτή βρίσκεται στο κέντρο, είτε στην περιοχή, είτε οπουδήποτε αλλού. Διαφορετικό το “υποσχόμενη επίθεση”, διαφορετικό το “υποσχόμενη ευκαιρία”. Απλά τα πράγματα…

2.Ακόμη, όμως, κι αν αμφισβητούν το παραπάνω, καλή η σελίδα 104 των κανονισμών, αλλά υπάρχει και η σελίδα 103. Η οποία αναφέρεται, επίσης,  σε περιπτώσεις κίτρινης κάρτας με τίτλο “παραπτώματα που τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα”.

Τονίζεται, λοιπόν, ότι ένας ποδοσφαιριστής τιμωρείται όταν “διαπράξει ένα ριψοκίνδυνο τάκλιν ή σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση με ένα φάουλ, παίξιμο της μπάλας με το χέρι με πρόθεση κ.λπ”.

Με απλά λόγια: Οταν κάνεις ένα ριψοκίνδυνο τάκλιν (σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου) ή χέρι με πρόθεση, τότε τιμωρείσαι με κίτρινη κάρτα. Ο Άμραμπατ έκανε και τα δυο χθες.

Για τη φάση του πέναλτι που δε δόθηκε στον Παναθηναϊκό, δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Κανένα επιθετικό φάουλ δεν έχει γίνει στον Χατζησαφί, ούτε ο Κουρμπέλης “αγκαλιάζει” τον Ιρανό. Ο μπακ της ΑΕΚ έχει αρχίσει να πέφτει και φυσικά στη συνέχεια κάνει χέρι. Ο διαιτητής και το VAR, όμως, έδειξαν κόρνερ. Τέλος, για τα περί… “πεναλτάρας” στον Αραούχο, κι εδώ τα λόγια περισσεύουν. Ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ στον Παλάσιος, που πρόλαβε να τσιμπήσει την μπάλα από τον επιθετικό της ΑΕΚ.

Exit mobile version