ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Παναθηναϊκός: Η προϊστορία με Κολοσσό και τα στατιστικά

Με εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου, συνεχίζει τις υποχρεώσεις του στη Basket League, ο Παναθηναϊκός. Η προϊστορία των αναμετρήσεων και χρήσιμα στατιστικά.

Παναθηναϊκός: Η προϊστορία με Κολοσσό και τα στατιστικά

Την τελευταία εκκρεμότητα που άφησαν οι προηγούμενες 21 αγωνιστικές και πριν πέσει η αυλαία της κανονικής περιόδου, θα σβήσουν αύριο (4/4, 19:00, ΕΡΤ3) ο Κολοσσός H Hotels και ο Παναθηναϊκός με το εξ αναβολής παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής.

Ο Κολοσσός H Hotels προέρχεται από τη νίκη επί του Άρη με την οποία ανέβηκε στο 10-10. Οι εννιά από αυτές τις νίκες σημειώθηκαν εντός έδρας, εκεί όπου ηττήθηκε μόνο από τον Ολυμπιακό. Αν οι «θαλασσί» καταφέρουν να νικήσουν τον Παναθηναϊκό, θα γράψουν ιστορία αφού θα κλείσουν την κανονική περίοδο με μόνο μία ήττα κάτι που δεν έγινε ποτέ στις 16 προηγούμενες σεζόν τους στην Basket League.

Ο Παναθηναϊκός θα ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με δύο εκτός έδρας παιχνίδια αφού μετά από αυτό στη Ρόδο, θα αγωνιστεί στο Περιστέρι. Έχοντας ρεκόρ 5-4 μακριά από το ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» έχουν έναν αριθμό ηττών στον οποίο δεν είχαν φτάσει ξανά στην κανονική περίοδο, από τη σεζόν 2008-09 (9-4).

Πόσο κοστίζει το «Tony Montana» μπουφάν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Πόσο κοστίζει το «Tony Montana» μπουφάν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου 29.748 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Δύο διαφορετικές εικόνες είχε ο αγώνας του πρώτου γύρου πριν φτάσει ο Παναθηναϊκός στο 77-67 επί του Κολοσσού H Hotels. Κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο, προηγούμενος με 48-27, όμως 1:02 πριν το τέλος η ομάδα της Ρόδου πλησίασε στους τέσσερις (71-67). Δύο σερί τρίποντα από τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και τον Ματέους Πονίτκα τελείωσαν το παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό.

Ήταν ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο ο Γιώργος Παπαγιάννης ξεπέρασε τον Αντώνη Φώτση και έγινε ο 2ος μπλοκέρ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Ο διεθνής σέντερ είχε ακόμη 13 πόντους και εννιά ριμπάουντ ενώ ο Ματέους Πονίτκα είχε 15 πόντους και έξι ριμπάουντ. Κορυφαίοι για τους «θαλασσί» ήταν οι Τι Τζέι Σταρκς (25π, 4ρ, 3ασ, 2κλ.) και Γιανίκ Μορέιρα (13π, 9ρ.).

Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στην ιστορία των αγώνων με τον Κολοσσό H Hotels είναι ολοκληρωτική ως προς την κανονική περίοδο αφού μετράει 32 νίκες, εντός και εκτός έδρας, σε ισάριθμους αγώνες. Οι μοναδικές νίκες της ομάδας της Ρόδου σημειώθηκαν στο πλαίσιο των πλέι οφ, για τα ημιτελικά του 2012 (73-68) και για τα προημιτελικά του 2015 (75-73). Οι «πράσινοι» έφυγαν με τη νίκη στις εννιά τελευταίες επισκέψεις τους στο νησί και με διψήφιες διαφορές στις πέντε τελευταίες από αυτές.

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Κολοσσός H Hotels – Παναθηναϊκός 2-41

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ H HOTELS

Κολοσσός H Hotels – Παναθηναϊκός 2-19

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

2007-08: Κολοσσός H Hotels – Παναθηναϊκός 65-106

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ 

2021-22: Κολοσσός H Hotels – Παναθηναϊκός 64-88 (Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε 27 για τον Παναθηναϊκό).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS

MILESTONE

* Ο Γιανίκ Μορέιρα απέχει εννιά πόντους από τους 900 στην Basket League. Ο Ανγκολέζος έχει διψήφιο μέσο όρο στην κατηγορία, αφού σε 82 αγώνες μετράει 891 πόντους (10,86).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Μετά τον Δημήτρη Κατσίβελη (74), ο Μάικλ Ντίξον με δύο ασίστ θα γίνει ο δεύτερος παίκτης του φετινού Κολοσσού H Hotels που θα φτάσει στις 50. Είναι ένας αριθμός στον οποίο έχουν φτάσει συνολικά 36 αθλητές στην ιστορία της ομάδας της Ρόδου.

* Ο Κένταλ Σμιθ σημείωσε 28 πόντους στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Άρη, ενώ στις επτά εμφανίσεις του δεν είχε ξεπεράσει τους εννιά.

* Ο Γιανίκ Μορέιρα είναι ο μόνος από τους παίκτες του Κολοσσού H Hotels που αγωνίστηκε και στα 20 παιχνίδια του, ενώ είναι πρώτος σε πόντους (189) και ριμπάουντ (108) σε απόλυτους αριθμούς.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Κολοσσός H Hotels έχει ανεβάσει σχεδόν κατά 5% το ποσοστό του στα δίποντα σε σχέση με το περσινό Πρωτάθλημα. Εκτελεί με 52,4% ενώ στην περσινή σεζόν είχε το χαμηλότερο ποσοστό της κατηγορίας (47,6%).

– Στις 15,9 ασίστ, τη δεύτερη μικρότερη επίδοση της κατηγορίας, έχει περιοριστεί η ομάδα της Ρόδου. Στην περσινή σεζόν ήταν 4η μεταξύ των 13 ομάδων της κατηγορίας έχοντας 17,4 ανά αγώνα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

MILESTONE

* Τέσσερις πόντους χρειάζεται ο Γιώργος Παπαγιάννης για να γίνει ο 15ος στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Basket League, που θα φτάσει στους 1.400 πόντους.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Πάρις Λι έχει προβάδισμα δύο κλεψιμάτων έναντι του Νότε του Άρη, για την πρωτιά της σχετικής στατιστικής λίστας (39 έναντι 37). Ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού έχει πάντως δύο αγώνες λιγότερους από τον συμπατριώτη του (18 έναντι 20).

* Οριακό προβάδισμα έχει και ο Γιώργος Παπαγιάννης για την πρωτιά των μπλοκέρ της κανονικής περιόδου, μετρώντας 31 τάπες έναντι 30 του Ρένφρο του ΠΑΟΚ mateco. Ο σέντερ των «πράσινων» ωστόσο έκανε έναν αγώνα λιγότερο (19 έναντι 20)

* Ο Αρτούρας Γκουντάιτις μετράει επτά συνεχόμενα παιχνίδια Πρωταθλήματος με τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ, χωρίς να μείνει στο παρκέ περισσότερο από 22:42.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο φετινός Παναθηναϊκός παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας σε σχέση με την περσινή σεζόν, τόσο στα δίποντα (61,2% έναντι 57%), όσο και στα τρίποντα (36,2% έναντι 34,4%).

– Ο Παναθηναϊκός εκτελεί με ποσοστό χαμηλότερο κατά 6% στις βολές σε σχέση με την περσινή σεζόν αφού από το 76% έγινε 70%, που τον κατατάσσει στην 9η θέση της κατηγορίας.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.