ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Τα… μισό – μηδέν είναι προτιμότερα από τα 3-4!

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα και οδηγεί την κούρσα με τον τρόπο που του αρέσει.

Τα... μισό - μηδέν είναι προτιμότερα από τα 3-4!

Εχει γίνει πολλές φορές η κουβέντα για τον Παναθηναϊκό και την παραγωγικότητά του στο φετινό πρωτάθλημα. Αν δούμε το τι συμβαίνει με τα γκολ που έχουν σημειώσει οι πέντε πρώτοι του βαθμολογικού πίνακα, ο Παναθηναϊκός έχει τα λιγότερα απ’ όλους. Εχει σημειώσει 41 γκολ σε 30 αγώνες, ο Αρης έχει 42, ο ΠΑΟΚ 50, η ΑΕΚ 56 και ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 61 γκολ στο ενεργητικό του.

Κι όμως, οι πράσινοι είναι εκείνοι που οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος (σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ), με το… μυστικό τους να είναι ξεκάθαρο. Δε στηρίζονται στην παραγωγικότητά τους, αλλά στην άκρως αποτελεσματική άμυνά τους. Και αυτή είναι η δύναμη που τους οδηγεί προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί στους 30 αγώνες που έχει δώσει 12 γκολ. Απ’ αυτά, μάλιστα, τα τρία τα δέχτηκε σε έναν αγώνα στη χειρότερη βραδιά του γενικά στο φετινό πρωτάθλημα. Στο 0-3 από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, στο ματς του δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός πως αν εξαιρέσουμε αυτό το 0-3 από τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχτεί σε κανένα άλλο παιχνίδι περισσότερα του ενός γκολ. Δέχτηκε συνολικά δύο από την ΑΕΚ (στο 2-1 του πρώτου γύρου και στο 0-1 του δεύτερου), ένα από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (νίκη με 2-1), ένα από τον Βόλο στο 5-1 του Πανθεσσαλικού με πέναλτι, ένα από τον Ολυμπιακό στο 1-1 της Λεωφόρου στον πρώτο γύρου, ένα από Ιωνικό και ΟΦΗ στις δύο συνεχόμενες ισοπαλίες (1-1), ένα από τον Αστέρα Τρίπολης στην ήττα του στην Αρκαδία και ένα από τον Αρη στη νίκη του με 2-1 στο ματς της κανονικής περιόδου στο «Βικελίδης». Αυτό ήταν και το τελευταίο που έχει δεχτεί στο πρωτάθλημα, τρέχοντας από τότε έως σήμερα σερί οχτώ αγώνων με την εστία του απαραβίαστη.

Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999
Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999 61.918 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα μόλις 12 γκολ που έχει δεχτεί ο Παναθηναϊκός σε σύνολο 30 αγώνων στο πρωτάθλημα δεν αποτελούν μονάχα την καλύτερη άμυνα στην Ελλάδα. Αλλά και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον Παναθηναϊκό να είναι πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Τσάβι έχει δεχτεί μόλις 9 γκολ σε 29 παιχνίδια στη La Liga, κάτι που σημαίνει πως έχει κατά μέσο όρο περίπου 0,3 γκολ παθητικό. Μετά την Μπαρτσελόνα εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός με 12 γκολ σε 30 ματς, δηλαδή δέχεται κατά μέσο όρο μόλις 0,4 γκολ ανά παιχνίδι. Ακολουθούν ο Ερυθρός Αστέρας στη Σερβία (0,48 γκολ ανά ματς) και η Ζενίτ στη Ρωσία (0,5 γκολ ανά παιχνίδι).

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα σε 20 από τα 30 παιχνίδια που έχει δώσει στο πρωτάθλημα. Και το εντυπωσιακό είναι πως το κάνει να φαίνεται… εύκολο ακόμα και όταν δεν έχει βασικούς ποδοσφαιριστές της αμυντικής γραμμής. Για παράδειγμα έλειψε ο Μάγκνουσον για περίπου δύο μήνες, αλλά δεν άλλαξε η εικόνα της ομάδας. Η δουλειά που έχει γίνει από τον Γιοβάνοβιτς στην αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού βγαίνει στο γήπεδο ανεξαρτήτως προσώπων που βλέπουμε μέσα σε αυτό. Και φυσικά πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η παρουσία του Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιταλός τερματοφύλακας είναι εντυπωσιακά σταθερός και ένας από τους πυλώνες της ομάδας στη φετινή πορεία πρωταθλητισμού που κάνει.

Οπως το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή αλλά έχουν περισσότερο αμυντικογενή δράση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η τριάδα Κουρμπέλη – Τσέριν – Ρούμπεν έχει καθιερωθεί το τελευταίο διάστημα από τον Γιοβάνοβιτς, μιας και τα τρεξίματά τους και η συνεισφορά τους στο αμυντικό τρίτο της ομάδας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να δημιουργήσει από τον άξονα και να φτιάξει απειλητικές καταστάσεις για την εστία του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που θα συνεχίσει να κάνει ο Γιοβάνοβιτς, με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των τριών, κυρίως στα ντέρμπι που έχει μέχρι το φινάλε. Αλλωστε το δείγμα από το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν άκρως θετικό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.