ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Εκλογές 2023: Ολοταχώς για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου – Ποια η διαδικασία

«Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής δεν βγαίνουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιέγραψε σαφώς ότι οι δεύτερες εκλογές θα επισπευσθούν

Εκλογές 2023: Ολοταχώς για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου – Ποια η διαδικασία

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του exit poll. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 41%, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του οποίου κατέρρευσαν στα επίπεδα του 20%.

Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας με πάνω από 20 μονάδες διαφοράς φέρνει τον δεύτερο γύρο των εκλογών συντομότερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει ήδη την απόφαση για δεύτερο γύρο εκλογών στις 25 Ιουνίου, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει από σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα τέτοιο ποσοστό δεν έχει την ανάγκη αναζήτησης κυβέρνησης συνεργασίας με κανένα άλλο κόμμα και θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή.

Κρυφή δημοσκόπηση: Αυτό είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές
Κρυφή δημοσκόπηση: Αυτό είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 333.969 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Συνολικά, η διαδικασία προβλέπεται ότι μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες, ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Μετά όμως από το χθεσινό αποτέλεσμα, μάλλον δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσες ημέρες.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπιστώσει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα πολιτικών συγκλίσεων και σχηματισμού κυβέρνησης, για να δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τότε αρχίζει η διαδικασία της ορκωμοσίας της νέας Βουλής, στην οποία θα λάβουν μέρος οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Στη νέα Βουλή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του Κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι νέα Βουλή μπορεί να σχηματιστεί νωρίτερα από την 1η Ιουνίου για να συνέλθει με τη νέα σύνθεσή της, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και να εκλεγεί νέος πρόεδρος, αντιπρόεδροι και κοσμήτορες.

Αυτή η Βουλή μπορεί να κρατήσει μια ή το πολύ δύο ημέρες και ακολούθως να διαλυθεί και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα νέων εκλογών μέσα σε 30 ημέρες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Οι επόμενες με ενισχυμένη αναλογική Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση; Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των πενήντα εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα κόμμα το οποίο θα προσεγγίσει το 37% θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα διαβούν το κατώφλι της Βουλής διασφαλίζοντας τουλάχιστον το απαραίτητο 3%. Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης, τοποθετώντας πρώτον στη σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.