ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Μεταγραφές: Ο παιχταράς που ψάχνει στο κέντρο, οι προτεραιότητες και τα ερωτηματικά

Τι θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα ο Παναθηναϊκός στις μεταγραφές του, οι τρεις συν μία κινήσεις ενίσχυσης και οι γεμάτες θέσεις που δε θα πειραχτούν αν δε φύγει κάποιος

Μεταγραφές: Ο παιχταράς που ψάχνει στο κέντρο, οι προτεραιότητες και τα ερωτηματικά

Ο Ζέκα είναι η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού, αφού ανακοινώθηκε και επίσημα την Τετάρτη, με τους πράσινους να… σηκώνουν μανίκια προκειμένου να προχωρήσουν τις υπόλοιπες μεταγραφικές προτεραιότητες. Και μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν καταφέρει να κλείσουν ορισμένα από τα βασικά «θέλω» της λίστας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την επόμενη μέρα. Ο Ζέκα ήταν έξω από αυτό το πλαίσιο. Επί της ουσίας, ο 34χρονος μέσος μέσος είναι μια επιλογή εκτός όλου του μεταγραφικού σχεδιασμού. Σαν… κερασάκι στην τούρτα, απλά το έβαλαν στην αρχή αντί για το τέλος. Ερχεται για να προσφέρει και αγωνιστικά και στα αποδυτήρια, είναι πολύ αγαπητός από τον κόσμο και συνολικά από τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, είναι και ένας παίκτης που πια έχει το know how από πρωταθλητισμό. Και θέλει τέτοιους παίκτες ο Παναθηναϊκός στην προσπάθειά του για να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ηταν μια υπόθεση που χειρίστηκε απευθείας ο Γιάννης Αλαφούζος, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε εντελώς διαφορετική διαδικασία. Να βρει, να διαπραγματευτεί και να κλείσει παίκτες που θα έρθουν για να… κουμπώσουν στα πλάνα του Γιοβάνοβιτς. Και οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες. Δεξί μπακ, ένας χαφ που θα παίζει και στο «8» και στο «10» και ένας εν δυνάμει βασικός στόπερ είναι οι τρεις προτεραιότητες αυτή τη στιγμή του Παναθηναϊκού στην αγορά. Πάμε και στην ανάλυση αυτών.

Για τον δεξιό αμυντικό, ο Παναθηναϊκός μετά την αποχώρηση του Φακούντο Σάντσες, έχει τον Κώτσιρα και τον Βαγιαννίδη. Θα κινηθεί για την απόκτηση ενός παίκτη που θα έρθει για βασικός και γιατί δεν… καλύπτεται ο Γιοβάνοβιτς από τις υπάρχουσες λύσεις, αλλά και γιατί δεν είναι σίγουρο πως ο Κώτσιρας θα είναι και στην επόμενη μέρα. Υπάρχει ενδιαφέρον για την περίπτωσή του από ομάδες του εξωτερικού και κυρίως από συλλόγους της Τουρκίας. Κι αν έρθει μια συμφέρουσα πρόταση, οι πράσινοι θα μπουν σε διαπραγματεύσεις. Ο Γιάννης Παπαδημήτριου αναμένεται να έχει κάποιες προτάσεις που θα παρουσιάσει στον Γιοβάνοβιτς για δεξί μπακ, ώστε ο προπονητής του Παναθηναϊκού να καταλήξει και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 36.929 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Από ‘κει και πέρα και όσον αφορά τον κεντρικό αμυντικό, ίσως να ακουστεί παράδοξο το ότι ο Παναθηναϊκός ψάχνει για κάποιον εν δυνάμει βασικό, από τη στιγμή που υπάρχουν οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον. Δηλαδή το δίδυμο στο οποίο στηρίζεται ο Γιοβάνοβιτς. Πλην όμως από πέρσι στο μυαλό του προπονητή του Παναθηναϊκού βρισκόταν μια τριπλέτα κεντρικών αμυντικών που θα μπορούν να σηκώνουν το βάρος της αμυντικής γραμμής. Και πριν «σκάσει» η πρόταση για Βέλεθ είχε στο πλάνο του τους Σένκεφελντ – Μάγκνουσον – Βέλεθ. «Χάλασε» αυτό με τη φυγή του Ισπανού, αποφάσισε ο Γιοβάνοβιτς να στηριχτεί στον Σάρλια ως τρίτη επιλογή, αλλά θέλει πλέον αναβάθμιση και εκεί. Και θα επιχειρήσει να βρει έναν κεντρικό αμυντικό του επιπέδου των άλλων δύο που έχει. Υπάρχει, μάλιστα, εδώ και καιρό μια λίστα με τρεις πολύ καλούς στόπερ από τη Βόρεια Ευρώπη, δύο εκ των οποίων είναι ελεύθεροι. Κι άρα περισσότερο προσιτοί.

Ο Λινγκρ και η σημαντική κίνηση στη μεσαία γραμμή

Από ‘κει και πέρα, η πλέον σημαντική μεταγραφή του Παναθηναϊκού είναι αυτή που θέλει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη μεσαία γραμμή. Εκεί που θέλει να φέρει ποδοσφαιριστή ο οποίος θα κάνει τη διαφορά και θα αλλάξει τη μεσοεπιθετική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού. Θα την κάνει περισσότερο δημιουργική. Γι’ αυτόν τον ρόλο είχε αποκτηθεί πέρσι ο Μπερνάρ, αλλά ο Βραζιλιάνος φαίνεται πως θα υπολογίζεται πλέον μονάχα ως εξτρέμ. Στα αριστερά, εκεί που έχει παίξει περισσότερο στην καριέρα του. Είναι ξεκάθαρο πως ο Οντρέι Λινγκρ, ο μεσοεπιθετικός της Σλάβια Πράγας, είναι και ο πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού.

Και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προπονητή των Τσέχων, Γίντριχ Τρπισόφσκι, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρησή του από τον σύλλογο. «Θα ήθελα πολύ να μείνει στη Σλάβια, αλλά έχει ήδη προσφέρει πολλές υπηρεσίες εδώ, είναι μαζί μας για πάνω από τρία χρόνια. Πάντα έδινε και δίνει το καλύτερο για τη Σλάβια, συνεπώς κάποιοι παίκτες όπως ο Όντρεϊ αξίζουν περισσότερο μια μεταγραφή από κάποιους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από τον σύλλογο, μπορούν να συνδέσουν ολόκληρη την καριέρα τους με τη Σλάβια. Δεν υπάρχει κάτι βέβαιο προς το παρόν, οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι και για μας στόχος είναι να προετοιμαστούμε στην ιδέα ότι κάποιος παίκτης θα αποχωρήσει». Αυτά ήταν τα λεγόμενα του προπονητή του μετά το τελευταίο ματς της Σλάβια. Και ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να… δράσει.

Η υποθέσεις φορ και εξαριού, ο Γερεμέγιεφ και οι 5+1 εξτρέμ

Πάμε και στις υπόλοιπες θέσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι «ανοιχτές» όσον αφορά την ενίσχυση της ομάδας. Για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα στη θέση του αμυντικού μέσου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Ρούμπεν, Κουρμπέλης και Τσόκαϊ, συν τον Ζέκα που μπορεί να υπολογίζεται ως λύση εκεί. Αν μείνει αυτή η τετράδα και δεν αποχωρήσει για παράδειγμα ο Κουρμπέλης, τότε ο Παναθηναϊκός δε θα πάει για «εξάρι». Αν ο αρχηγός φύγει, είναι δεδομένο πως θα αναζητηθεί παίκτης εκεί. Που θα έρθει για να πάρει θέση βασικού.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έχει Σπόραρ και Ιωαννίδη τους οποίους και υπολογίζει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τους εμπιστεύεται απόλυτα και είναι βασικοί στα πλάνα του και οι δύο. Υπάρχει και ο Γερεμέγιεφ, ο οποίος θα επιστρέψει από τον Λεβαδειακό και θα πάρει ευκαιρία στην προετοιμασία. Αν πείσει τον Γιοβάνοβιτς, τότε θα είναι ο τρίτος επιθετικός και δε θα γίνει άλλη κίνηση. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι δε θα πουληθεί κάποιος από τους Σπόραρ και Ιωαννίδη. Αν φύγει κάποιος, τότε θα έρθει επιθετικός για το βασικό σχήμα. Διαφορετικά ο Παναθηναϊκός θα πάει με την υπάρχουσα τριάδα.

Οσον αφορά τους εξτρέμ, αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός υπολογίζει σε έξι παίκτες. Αϊτόρ,Βέρμπιτς,  Μαντσίνι, Παλάσιος, Μπερνάρ συν τον Κλαϊνχάισλερ που μπορεί να αγωνιστεί στη γραμμή. Με λίγα λόγια, για δύο θέσεις έχει πέντε ποδοσφαιριστές και δύσκολα ο Γιοβάνοβιτς θα ζητήσει επιπλέον παίκτη για να παίξει στα πλάγια της μεσοεπιθετικής γραμμής. Εκτός αν και εδώ υπάρξει κάποια αποχώρηση, κάτι που αυτή τη στιγμή δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Ή αν προκύψει κάποια περίπτωση ιδιαίτερη, που θα αξίζει να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός σε μεταγραφή.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.