ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Παναθηναϊκός: Έκανε το καθήκον του κόντρα στο Περιστέρι και «σφράγισε» την παρουσία του στους τελικούς

Το εισιτήριο για τους τελικούς της Basket League όπου θα συναντήσει τον Ολυμπιακό, σφράγισε ο Παναθηναϊκός που επιβλήθηκε κατά κράτος του Περιστερίου (81-67) στο πέμπτο ματς της σειράς των ημιτελικών. Την Κυριακή 4/6 το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων». για τους τελικούς.

Παναθηναϊκός: Έκανε το καθήκον του κόντρα στο Περιστέρι και «σφράγισε» την παρουσία του στους τελικούς

Το εισιτήριο για τους τελικούς της Basket League όπου θα συναντήσει τον Ολυμπιακό, σφράγισε ο Παναθηναϊκός που επιβλήθηκε κατά κράτος του Περιστερίου (81-67) στο πέμπτο ματς της σειράς των ημιτελικών.

Οι «πράσινοι» του Χρήστου Σερέλη δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά έκαναν το καθήκον τους και πάνε στους τελικούς κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο για μάχες μέχρις εσχάτων, ώστε να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τον τίτλο του πρωταθλητή. Την Κυριακή 4/6 ο πρώτος τελικός στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το ματς

Ήττα με κάτω τα χέρια στο ΣΕΦ και αντίο πρωτάθλημα
Ήττα με κάτω τα χέρια στο ΣΕΦ και αντίο πρωτάθλημα 4.283 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε αρχικά το Περιστέρι βρήκε σε ετοιμότητα τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που με στοιχειώδη κυκλοφορία μπάλας βρήκαν ελεύθερα σουτ παίρνοντας προβάδισμα με 11-6 ύστερα από 3:30 λεπτά στην πρώτη περίοδο. Το πρώτο μισό του δεκαλέπτου έφερε και την πρώτη ένταση ανάμεσα στον Ποντίκα και τον Πουλιανίτη, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ο Λι στο… πηγαδάκι, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα, την ώρα που οι γηπεδούχοι προηγούνταν με 16-10 στο 6’.

Το «τριφύλλι» ανέβασε τη διαφορά ακόμα και στο +9 (19-10 στο 7’), σημείο στο οποίο η ένταση ανέβηκε εκ νέου εξαιτίας κάποιων διαιτητικών αποφάσεων που αναστάτωσαν την εξέδρα, τους παίκτες αλλά και τους πάγκους των δύο ομάδων. Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 23-17, με τους «πράσινους» να έχουν θετική εικόνα κυρίως στην επίθεση με 7 ασίστ και 2 λάθη.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Παναθηναϊκός τιμώρησε και πάλι την άμυνα ζώνης του Περιστερίου, αφού ο Γκριγκόνις διατηρούνταν ζεστός και με εύστοχο τρίποντο διαμόρφωσε το 28-17 στο 11’, για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα των γηπεδούχων στο ματς. Ο Γκριγκόνις ήταν «καυτός» και χάρη στον Λιθουανό και τους 11 προσωπικούς πόντους με 3/3 τρίποντα η διαφορά έφτασε το +12 (34-22). Από το Περιστέρι ο Φρανσίσκο (13 πόντους) ήταν εκείνος που ουσιαστικά έπαιζε μόνος του στην επίθεση, διατηρώντας τους φιλοξενούμενους μέσα στο ματς (34-28 στο 16’).

Το σχήμα του Περιστερίου με τα τρία γκαρντ (Φρανσίσκο, Κόουλμαν και Ντένμον) έφερνε μπελάδες στον Παναθηναϊκό, που είδε την ομάδα των δυτικών προαστίων να κατεβάζει στη διαφορά στο -4 (36-32) και τον Χρήστο Σερέλη να καλεί τάιμ άουτ 2’30’’ πριν το ημίχρονο.

Ένα τρίποντο του Μαντζούκα από τη γωνία ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό από τους 36 πόντους, διαμόρφωσε το 39-34, ενώ νωρίτερα το Περιστέρι είχε μειώσει στο καλάθι. Το 41-39 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για τις δύο ομάδες, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί τα 7 λάθη των φιλοξενούμενων (έναντι 4), ενώ είχε μείνει χαμηλά στις ασίστ, έχοντας 11 όσες και το Περιστέρι.

Το ματς είχε την σκληράδα του τελικού και στο δεύτερο μέρος, όπου ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με σερί 4-0 στα δύο πρώτα λεπτά, γράφοντας το 45-39 και αναγκάζοντας τον Σπανούλη να καλέσει νωρίς το πρώτο του τάιμ άουτ. Το Περιστέρι παρέμενε χωρίς πόντο, όχι όμως και ο Γκριγκόνις, που ευστόχησε πίσω από τα 6,75 για το 50-39 και το νέο διψήφιο προβάδισμα του «τριφυλλιού». Ο Πονίτκα υπέγραψε το 53-39 και ο Αγραβάνης το 56-41, με αυτό το +15 στο 26’ να είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα των «πρασίνων» στο ματς.

Ο Αγραβάνης ήταν ο παράγοντας Χ του Παναθηναϊκού στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου με εννέα προσωπικούς πόντους είχε συμβάλει σημαντικά στο +16 και το 60-44 στο 28’. Την ίδια ώρα το Περιστέρι είχε υπερδιπλάσια λάθη (11-5) από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Φρανσίσκο είχε σιγήσει και εξαιτίας της άμυνας του «τριφυλλιού», που ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη από αυτή του πρώτου μέρους.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας έως το τέλος της περιόδου (64-48), αφού ο Αγραβάνης ολοκλήρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση στο τρίτο δεκάλεπτο καθήμενος στον πάγκο με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Το Περιστέρι έμεινε χωρίς πόντο και στο πρώτο δίλεπτο της τέταρτης περιόδου και αυτό συνέβαλε στο να διευρύνει ο Παναθηναϊκός το προβάδισμα ασφαλείας (69-50) στο 34’ και ουσιαστικά να μπει τέλος στην υπόθεση νίκη.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία του αγώνα, τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει και οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν πλέον περισσότερο χαλαροί. Με τρίποντο του Λι η διαφορά έσπασε το φράγμα των 20 πόντων (+22, 74-52 στο 36’), ενώ οδεύοντας προς το τέλος πέρασε στο ματς και ο Νίκος Παππάς για να γνωρίσει την αποθέωση από το κοινό με το γνωστό σύνθημα. Το τελικό σκορ με το οποίο ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη ήταν το 81-67.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 41-39, 64-48, 81-67.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.