ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιώργος Πετρίδης

Κόντρα σε όλους και σε όλα

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για τον άκρως ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό στον πρώτο τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος.

Κόντρα σε όλους και σε όλα

Μάλλον ελάχιστοι περίμεναν ότι ο Παναθηναϊκός θα κοιτούσε στα μάτια αυτόν τον Ολυμπιακό και ότι θα έφτανε μια ανάσα από το break στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό. Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» πάλεψαν κόντρα σε όλους και σε όλα και με λίγη τύχη θα έφευγαν με το διπλό (73-70).

Αλήθεια τώρα, ποιος φανταζόταν στο 9’ με το σκορ στο 26-10 ότι το «τριφύλλι» θα επέστρεφε και θα διεκδικούσε τη νίκη; Όποιος το ισχυριζόταν εκείνη την ώρα, πιθανότατα θα τον περνούσαμε για τρελό. Ειδικά αν αναλογιστούμε την αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας όλη τη χρονιά, ακόμα στα δύο πρόσφατα εκτός έδρας παιχνίδια με το Περιστέρι. Πιθανότατα σε εκείνο το σημείο οι περισσότεροι να πίστεψαν ότι η διαφορά θα ξεφύγει… επικίνδυνα και θα ξυπνήσουν άσχημες μνήμες από το παρελθόν.

Πράσινοι» με σερί 8-0" />Πράσινοι» με σερί 8-0" />

Εντούτοις, οι παίκτες του Σερέλη ανέβασαν στροφές μετά το καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο και έπαιξαν όπως περίπου ζητάει ο προπονητής τους. Τι εννοούμε; Είχαν αυταπάρνηση και συγκέντρωση στην άμυνα, ιδίως απέναντι στον Βεζένκοφ, τον οποίο περιόρισαν στις επόμενες τρεις περιόδους (σ.σ. σκόραρε μόνο 4 πόντους με βολές). Στην επίθεση αποφάσισαν να έχουν ορθολογικές επιλογές, με υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας και αναζήτηση του ελεύθερου παίκτη για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση.

Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός
Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός 865 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αρχικό σοκ του 26-10, οι «πράσινοι» έτρεξαν συνολικά επιμέρους σκορ 60-47 κόντρα σε έναν ανώτερα ποιοτικά αντίπαλο. Καθοριστικοί ήταν και οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, όπως ο Αγραβάνης και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, οι οποίοι βοήθησαν αρκετά με τη διάθεσή τους. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η εμφάνισή τους δεν συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα άλλαζε κάπως την εύθραυστη ψυχολογία της ομάδας και θα έβαζε τέλος στο αρνητικό σερί με τον αιώνιο αντίπαλο.

Τι έφταιξε όμως και δεν «τσεπώθηκε» το ροζ φύλλο; Καταρχάς και όπως προαναφέραμε, ήταν καταστροφική η εκκίνηση του αγώνα για το «τριφύλλι», που αναγκάστηκε να κυνηγάει από τα πρώτα λεπτά. Ακολούθως, πλήρωσε και το τελείωμα της τρίτης περιόδου, όταν βρέθηκε στο -13 έχοντας μειώσει στο -1 νωρίτερα, κάτι που το ανάγκασε να ψάξει μια μεγάλη ανατροπή.

Ναι μεν ο Παναθηναϊκός να το γύρισε τούμπα και να πέρασε μπροστά, αλλά ήταν φανερό ότι οι περισσότεροι παίκτες του είχαν ξεμείνει από δυνάμεις και καθαρό μυαλό στο φινάλε, κάτι που φάνηκε και στο φάουλ του Αγραβάνη στον Γουόκαπ στα 3 δέκατα πριν από το τέλος της επίθεσης των «ερυθρολεύκων» με το σκορ στο 65-66 και με τους γηπεδούχους να δείχνουν εγκλωβισμένοι.

Από ‘κει και πέρα, οι παίκτες του Σερέλη δεν βρήκαν 1-2 μεγάλα σουτ στην τελική ευθεία, τα οποία θα άλλαζαν τη μοίρα του ματς (κυρίως αυτό του Γκριγκόνις από τα 5,5 μέτρα στο 67-66), ενώ ήταν απελπιστικά άστοχοι στα τρίποντα (6/25). Επιπροσθέτως, η διαιτησία του αγώνα ήταν κάκιστη, είχε εντελώς διαφορετικά κριτήρια στις αποφάσεις της και έπαιξε τον ρόλο της σε κάποιες στιγμές.

Οι πλέον χαρακτηριστικές φάσεις ήταν το καθαρό φάουλ του Φαλ στον Πονίτκα στο 65-61, το ανύπαρκτο φάουλ του Μαντζούκα στον Βεζένκοφ στο 41-40 (για 3 βολές) με το μομέντουμ να είναι εντελώς πράσινο σε εκείνο το σημείο, αλλά ακόμα και το φάουλ που έκανε ο Βεζένκοφ στον Αγραβάνη στο 61-50 και δεν χρέωσαν οι διαιτητές παρότι ο φόργουορντ του Ολυμπιακού σήκωσε το χέρι του παραδεχόμενος την παράβαση!

Όσο και να γκρινιάζουμε ωστόσο, δεν θα αλλάξει κάτι τώρα και το δεδομένο είναι ότι ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε και βρίσκεται πίσω στο σκορ στους τελικούς. Τουλάχιστον κέρδισε αρκετά σε επίπεδο αυτοπεποίθησης αφού απέδειξε ότι μπορεί να παλέψει και να διεκδικήσει όσα του αναλογούν. Κι ας είναι κόντρα σε όλους και σε όλα…

Υ. Γ. Ώρες-ώρες απορούμε πραγματικά με τον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ομάδας. Ελάχιστη αθλητικότητα, αρκετοί μέτριοι σουτέρ στο ρόστερ και εμφανή κενά σε «1» και «4» λόγω του «εύθραυστου» Γουόλτερς και του «χαλαρού» Γουίλιαμς. Τουλάχιστον, από τους ξένους δείχνουν φιλότιμο και παλεύουν οι Λι, Πονίτκα, Γκριγκόνις και Γκουντάιτις…

Υ. Γ. 2 Η στήριξη του κόσμου κρίνεται αναγκαία στο δεύτερο ματς της σειράς. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» καλούνται να δώσουν βροντερό «παρών» την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ και να επιβεβαιώσουν τη μοναδική σχέση που έχουν χτίσει με τον «εξάστερο».

Υ. Γ. 3 Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, αλλά κάποιες δηλώσεις του πριν και μετά τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μάλλον γίνονται περισσότερο για εσωτερική (λαϊκή) κατανάλωση.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...