ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κώστας Μανωλιουδάκης

Η ανάλυση του Μλαντένοβιτς, η σύγκριση με τον Χουάνκαρ και ο «άλλου τύπου» δεξιός μπακ

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης καταγράφει τα χαρακτηριστικά του Σέρβου πλάγιου αμυντικού και εξηγεί πώς η απόκτησή του επηρεάζει εμμέσως και την απέναντι πλευρά της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Η ανάλυση του Μλαντένοβιτς, η σύγκριση με τον Χουάνκαρ και ο «άλλου τύπου» δεξιός μπακ

Ο Φιλίπ Μλαντένοβιτς αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού το φετινό καλοκαίρι μετά την επιστροφή του Κάρλος Ζέκα που άνοιξε το χορό των μεταγραφών της επικείμενης σεζόν. Με μία πρόχειρη και μάλλον χοντροκομμένη ανάλυση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο 31χρονος Σέρβος αριστερός μπακ αποτελεί μία παρεμφερή έκδοση του Χουάνκαρ. Εχει παρόμοιο στιλ παιχνιδιού με τον Ισπανό, αποτελεί περισσότερο επιθετικογενή παρά αμυντικογενή πλάγιο αμυντικό και λογίζεται από τους ειδικούς ως ένας σύγχρονος «φουλ μπακ» που στηρίζεται στα πνευμόνια, την ταχύτητα και τις «ξυραφένιες» σέντρες.

Παρεμφερές ύψος και κιλά, λίγο πιο «στεγνός» από τον Χουάνκαρ και «ξερακιανός» όπως ο Ζέκα, υπάρχουν κι εκεί ομοιότητες και γενικώς προβλέπεται να γίνει «μάχη» για τη φανέλα του βασικού. Αν και το ουσιώδες για τον Παναθηναϊκό (θα) είναι να μην υπάρχει διαφορά σε ομαδικό επίπεδο είτε παίζει ο Χουάνκαρ είτε ο Μλαντένοβιτς.

Ο Σέρβος κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από τον Χουάνκαρ στην έως τώρα καριέρα του, όπως και ο Ισπανός έχει τα δικά του πλεονεκτήματα που τα φανέρωσε σε πλήρες εύρος τη σεζόν της κατάκτησης του Κυπέλλου.

Τα χτυπήματα της μπάλας του Μλαντένοβιτς με το αριστερό του πόδι, σε σέντρες στην κίνηση αλλά και σε στατικές φάσεις (κόρνερ-φάουλ), είναι αρκετά ικανοποιητικού επιπέδου και αποτελούν το βασικό του προσόν.

Το δεύτερο προσόν του είναι τα «πνευμόνια του» και η αποφασιστικότητα με την οποία πηγαίνει στη μπάλα, το επιθετικό μαρκάρισμα και η προδιάθεση στο κλέψιμο.

Στα θετικά περνάει και μία ακόμη παράμετρος που αφορά στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα: παθιάζεται στο μάξιμουμ για τη νίκη, αλλά αυτό έχει και την αρνητική του πλευρά. Θα πρέπει να κουμαντάρει καλύτερα το πάθος και την έντασή του. Διότι υπάρχουν στιγμές που δεν συγκρατείται, όπως έγινε (και το πλήρωσε με πρόστιμο και τιμωρία έως τις 5 Αυγούστου από τον πολωνική ομοσπονδία) στον τελικό του Κυπέλλου Πολωνίας.

Στα αρνητικά μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα από σωματώδεις αντιπάλους καθότι αδύνατος (65 κ.) για το μπόι του (1.80) και το ότι δεν διακρίνεται στο ψηλό παιχνίδι παρά το ικανοποιητικό ύψος που διαθέτει.

Στη μεγάλη εικόνα της ομάδας, από αμιγώς ποδοσφαιρικής άποψης, η επιλογή και η έγκριση του Μλαντένοβιτς από τον Γιοβάνοβιτς έδειξε κάτι άλλο.

Οτι το πλάνο του Παναθηναϊκού για τη νέα σεζόν, όταν η ομάδα θα έχει τη μπάλα και θα χτίζει το παιχνίδι από την άμυνα, θα στηρίζεται σ’ έναν «φουλ μπακ» από αριστερά και έναν δεξιό μπακ που θα χρησιμοποιείται ως τρίτος στόπερ.

Οπερ σημαίνει ότι το τριφύλλι αναζητά στην αγορά έναν πλάγιο αμυντικό για τη δεξιά πτέρυγα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά των Χουάνκαρ/Μλαντένοβιτς. Εναν πολύ πιο ποιοτικό Σάντσες αν θέλετε. Πιο ισορροπημένο ανασταλτικά, πιο αμυντικογενή σε σχέση με τους δύο αριστερούς μπακ του ρόστερ και πιο ικανό στο να λειτουργήσει ως (δεξί) στόπερ σε τριάδα (ο Παναθηναϊκός επί Γιοβάνοβιτς απλώνεται σε 3-4-2-1 στο χορτάρι όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης).

Λεπτομέρειες μεν και για «λίγους», πλην όμως καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και πως να κρίνουμε την υλοποίηση του ποδοσφαιρικού πλάνου.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.