ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιώργος Πετρίδης

Η «μαυρίλα» του “χθες” και η εκκαθάριση για το “αύριο”

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για τα όσα συνέβησαν στον τέταρτο τελικό της Basket League, αλλά και για την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό.

Η «μαυρίλα» του

Σκοτάδι και μαυρίλα… Δυστυχώς όσοι βρεθήκαμε χθες στο ΟΑΚΑ, γίναμε μάρτυρες μιας εφιαλτικής εικόνας λόγω των απαράδεκτων επεισοδίων που έλαβαν χώρα και οδήγησαν στην οριστική διακοπή του τέταρτου τελικού της Basket League. Οι ταραξίες πρωταγωνίστησαν και φρόντισαν να δημιουργήσουν χάος στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το οποίο θύμιζε πολεμικό τοπίο.

Κάπως έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η χειρότερη σεζόν του Παναθηναϊκού τα τελευταία 30 χρόνια, για την οποία υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες σε όλο τον οργανισμό από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν πολύ κατώτεροι σε σχέση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος επέβαλε τους κανόνες του και έστησε πάρτι, κυρίως χάρη στην εξωπραγματική ευστοχία του έξω από τα 6,75μ. (11/17 τρίποντα). Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Σερέλη είχαν πνιγεί σε μια… κουταλιά νερό και δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε τα βασικά έχοντας το μυαλό τους πιθανότατα στις διακοπές που έρχονται. Πολλά λάθη, υπερβολική αστοχία, αδύναμα κορμιά και μηδενική συγκέντρωση στην άμυνα συνέθεσαν το σκηνικό της αποκαρδιωτικής εικόνας του «τριφυλλιού», που είδε να διακόπτεται και το ασύλληπτο σερί του των 27 χρόνων με τουλάχιστον μία «κούπα».

Το θέμα τώρα είναι η «επόμενη μέρα» στον Παναθηναϊκό. Σίγουρα θα γίνει γενναία εκκαθάριση στο ρόστερ, η οποία κρίνεται και αναγκαία, αν αναλογιστούμε ότι ελάχιστοι παίκτες στάθηκαν (κάπως) στο ύψος των περιστάσεων. Επιβάλλονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλά και νοοτροπίας, προκειμένου να επανέλθει μια σχετική κανονικότητα.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 1.454 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ας ρίξουμε μια ματιά στις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν. Σε μια καταστροφική σεζόν, οι «πράσινοι» έφτασαν να έχουν 9 ξένους κάποια στιγμή στο ρόστερ τους, αλλά στο τελευταίο ματς αγωνίστηκαν με μόλις 4, αφού οι δύο δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής (Τόμας, Γουόλτερς) και ο Πονίτκα ήταν τραυματίας. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, πολύ δύσκολα θα συνεχίσει κάποιος από αυτούς στο «τριφύλλι».

Ο Γκριγκόνις έχει συμβόλαιο και για την επόμενη περίοδο και το τελευταίο διάστημα είχε κερδίσει την εκτίμηση των ανθρώπων της ομάδας, ωστόσο η πολύ κακή απόδοσή του στους τελικούς μάλλον τον… χαντακώνει. Ελάχιστες πιθανότητες είχαν οι Πονίτκα και Λι, αλλά και εκείνοι πλέον δείχνουν να κλείνουν τον κύκλο τους στην ομάδα. Γουίλιαμς, Γουόλτερς και Γκουντάιτις θα κουνήσουν μαντήλι.

Αφήνουμε ανοιχτή μια μικρή χαραμάδα για τον Τόμας, ο οποίος διαθέτει δολοφονικό σουτ, όμως δεν κατάφερε να προσφέρει πολύ αφού πλήρωσε το μάρμαρο για τις κάκιστες αλλαγές στην εξάδα των ξένων από τον Ράντονιτς. Παρ’ όλα αυτά, έχει αρκετά στοιχεία που ταιριάζουν με τον τρόπο παιχνιδιού του Αταμάν, ενώ ο Παναθηναϊκός κρατάει στα χέρια του την οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του Αμερικανού γκαρντ. Η οριστική απόφαση για το μέλλον του πάντως θα παρθεί από τον Τούρκο τεχνικό.

Από τους Έλληνες, ο Μαντζούκας και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης θα βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας και για την επόμενη σεζόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Ο 19χρονος φόργουορντ κέρδισε με το σπαθί του ενεργό ρόλο, ειδικά μετά τη φυγή του Ράντονιτς, και στην ομάδα θεωρούν πως μπορούν να βασιστούν σε εκείνον για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, ήταν το μοναδικό κέρδος του «τριφυλλιού» από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Όσον αφορά τον 24χρονο γκαρντ, εκτιμήθηκε δεόντως η μαχητικότητά του και η αμυντική του προσήλωση, ενώ ήταν από τους παίκτες που πάλεψαν στους τελικούς.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο Γιώργος Παπαγιάννης. Το συμβόλαιο του αρχηγού του «τριφυλλιού» ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για το τι «μέλλει γενέσθαι». Μια πιθανή αποχώρηση του διεθνή σέντερ θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στους «πράσινους», αφού δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια στο κομμάτι των Ελλήνων. Κατά τα λοιπά, ο τέταρτος τελικός ήταν και το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του Νίκου Παππά.

Από τους υπόλοιπους, ο Αγραβάνης προσπάθησε να βοηθήσει στην τελική ευθεία της σεζόν και θα αξιολογηθεί από τον Αταμάν, με τον Παναθηναϊκό να έχει και στην περίπτωσή του την οψιόν ανανέωσης για την επόμενη σεζόν. Μποχωρίδης και Γιώργος Καλαϊτζάκης θα αποτελέσουν παρελθόν, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραχωρηθούν δανεικοί προκειμένου να αποκτήσουν παραστάσεις και χρόνο συμμετοχής οι νεαροί και ταλαντούχοι Σαμοντούροβ και Αβδάλας.

Τέλος, ο Χρήστος Σερέλης αναμένεται να βρίσκεται στο προπονητικό επιτελείο του Αταμάν, με τους ανθρώπους της ομάδας να εκτιμούν την προσπάθεια που κατέβαλε ο 48χρονος τεχνικός προκειμένου να συμμαζέψει την… καμένη γη που άφησε πίσω του ο Ράντονιτς. Να σημειωθεί δε, ότι οι «πράσινοι» έχουν κλείσει ήδη τους Βιλντόσα, Μωραΐτη και Κώστα Αντετοκούνμπο.

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.