ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Η εξέλιξη και η ποδοσφαιρική λογική επαναφέρουν την ευρωπαϊκή version του Παναθηναϊκού

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την εκπληκτική ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Παναθηναϊκού, τις βάσεις πρόκρισης, αλλά και τη συνέχεια του «τριφυλλιού».

Η εξέλιξη και η ποδοσφαιρική λογική επαναφέρουν την ευρωπαϊκή version του Παναθηναϊκού

*Το πάρτι που έστησε ο Παναθηναϊκός στο Κόζιτσε στο πρώτο παιχνίδι της φετινής σεζόν ήταν… καλοκαιρινό, μα πάνω απ’ όλα ευρωπαϊκό. Στα τέλη Ιουλίου, μόλις στην πρώτη επίσημη υποχρέωσή του, το «τριφύλλι» τα έκανε σχεδόν όλα τέλεια. Έφτασε σε αυτό το εντυπωσιακό 3-1 επί της Ντνίπρο στο Κόζιτσε, έγινε το πολύ μεγάλο φαβορί για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά βρίσκεται μια ανάσα από το να εξασφαλίσει παρουσία στους ομίλους του Europa League.

*Για όλα όσα είδαμε στον ευρωπαϊκό θρίαμβο της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αναφερθήκαμε και στο σημερινό LIVE.  Ο Παναθηναϊκός ήταν πάνω απ’ όλα σοβαρός, έβγαλε ποιότητα δημιουργικά, χάρη σε έναν εντυπωσιακό Τζούριτσιτς, τον MVP Χουάνκαρ, αλλά και τον Βιλένα, ο οποίος έκανε τη διαφορά στη μεσαία γραμμή και έδωσε ποιότητα, ένταση και ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Στους διακριθέντες βάλτε και τον Σπόραρ, όχι μόνο για το τέρμα του με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη νίκη, αλλά και για τη συνολική του παρουσία στο ματς. Ο Σλοβένος πίεζε, έκλεβε μπάλες, διεκδικούσε κεφαλιές, μοίραζε σωστά το παιχνίδι και πραγματοποίησε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι.

*Προφανώς, λίγες ημέρες πριν, στο φιλικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ούτε ο Παναθηναϊκός ήταν «μαύρο χάλι», ούτε τώρα έγινε υπερομάδα. Το αναφέραμε και στο πρόσφατο κείμενο, κάνοντας λόγο για τις κλασικές καλοκαιρινές υπερβολές στην Ελλάδα. Αυτό που ισχύει είναι στο πρώτο ματς της χρονιάς, οι «πράσινοι» έκαναν αυτό που πρέπει και με το παραπάνω. Έβγαλαν έναν… ευρωπαϊκό αέρα που μας γύρισε λίγο στα πιο παλιά χρόνια και έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι βρίσκονται σε έναν πολύ καλό δρόμο. Και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα…

*Αυτό που μετράει σε πρώτη φάση είναι ο Παναθηναϊκός να παρουσιαστεί το ίδιο σοβαρός και ποιοτικός στη ρεβάνς της Αθήνας και να σφραγίσει την πρόκριση. Με την μπάλα χαμηλά, με την ίδια νοοτροπία. Σαν να αρχίζουν όλα από την αρχή. Προφανώς και αυτό το 1-3 του δίνει μια άνεση, αλλά υπάρχει ακόμη ένα 90λεπτο το οποίο είναι «πονηρό», απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει την ποιότητα του «τριφυλλιού», αλλά είναι δυνατή, καλοδουλεμένη και επικίνδυνη στις μεταβάσεις.

*Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι στο ποδόσφαιρο η σωστή δουλειά επιβραβεύεται και φέρνει αποτελέσματα. Κι αυτό ισχύει για τον Παναθηναϊκό. Εδώ και μια διετία υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία της διαρκούς εξέλιξης και προόδου. Η οποία αποδίδει καρπούς. Σταδιακά ο Παναθηναϊκός πάει να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Πήρε πρώτα Κύπελλο, έφτασε μια ανάσα πέρυσι από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τώρα είναι κοντά στο να επιστρέψει και πάλι σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

*Με σταθερά βήματα, με υπομονή και επιμονή, με αναβάθμιση του ρόστερ και όλο και περισσότερη ποιότητα σε αυτό, αλλά και με δουλειά γύρω από το «καθαρά» ποδοσφαιρικό κομμάτι (έργα στο Κορωπί, χτίσιμο τμήματος σκάουτινγκ κλπ), ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει, κοιτάζει ψηλότερα και επαναφέρει σιγά σιγά την ευρωπαϊκή version του. Αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε και να δώσουμε τα credits σε όλους. Από την ηγεσία, διοίκηση, τον προπονητή και τους συνεργάτες του, τον νέο τεχνικό διευθυντή, μέχρι όλους όσους δουλεύουν καθημερινά για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη αυτής της ομάδας και της επιστροφή της στην κανονικότητα. Βήμα – βήμα και όλα θα γίνουν. Και να θυμάστε ότι όλο αυτό χτίζεται μόνο με ενότητα στον Παναθηναϊκό οργανισμό, προκειμένου να έρθουν κι άλλες βραδιές σαν τη χθεσινή. Κι όχι μόνο τέτοιες, αλλά καλύτερες…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ