ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παναθηναϊκός, ΟΑΚΑ, ανατροπές: Ένα τρίπτυχο που έμεινε αναλλοίωτο στον χρόνο (Vid)

Ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα 2-1 από την Μπράγκα αναζητά την ανατροπή στο κατάμεστο, όπως όλα δείχνουν, ΟΑΚΑ ώστε να είναι αυτός που θα πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Κάτι το οποίο έχει κάνει πάμπολες φορές στο παρελθόν! Το Panathinaikos24.gr θυμάται...

Παναθηναϊκός, ΟΑΚΑ, ανατροπές: Ένα τρίπτυχο που έμεινε αναλλοίωτο στον χρόνο (Vid)

Έτοιμος να κάνει ακόμη μια ανατροπή είναι ο Παναθηναϊκός!

Το “τριφύλλι” ηττήθηκε στην Μπράγκα με σκορ 2-1 όμως το γκολ του Ντάνιελ Μαντσίνι τον κρατάει ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης και του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα βρεθεί και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αν καταφέρει να κάνει αυτό που πρέπει στη ρεβάνς της 29ης Αυγούστου!

Το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο από περίπου 60 χιλ. φίλους της ομάδας, οι οποίοι θα σπρώξουν το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε μια ανατροπή που πάμπολες φορές έχει πετύχει κατά το παρελθόν.

Το Panathinaikos24.gr θυμάται τις 3+1 ιστορικές ανατροπές-προκρίσεις του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ:

Παναθηναϊκός-Χόνβεντ 5-1 (1987)

Ο Παναθηναϊκός το 1987, πήρε μια σπουδαία πρόκριση για τους «8» του κυπέλλου UEFA, νικώντας την Χόνβεντ με 5-1, ανατρέποντας το 5-2 της Ουγγαρίας. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» του Βασίλη Δανιήλ, ήθελαν σκορ με τρία τέρματα διαφορά για να τσεκάρουν αυτοί το εισιτήριο για τη φάση των «8» του UEFA. Ο Παναθηναϊκός με δύο γκολ του Βλάχου (23΄, 37΄) στο πρώτο ημίχρονο και ένα του Αντωνίου (55΄) στις αρχές του δευτέρου, έκαναν το 3-0, σκορ που τους χάριζε την πρόκριση.

Οι Ούγγροι δεν το έβαλαν κάτω και με γκολ του Φίτος στο 60’ έδωσαν προβάδισμα πρόκρισης στην Χόνβεντ. Ο Σαραβάκος μίλησε… στο 65΄ βάζοντας εκ νέου τον Παναθηναϊκό σε τροχιά πρόκρισης. Ο Μπατσινίλας στο 82΄έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «πρασίνων», οι οποίοι πραγματοποίησαν μια τεράστια ανατροπή, παίρνοντας τελικά την πρόκριση για τους «8».

Παναθηναϊκός-Βίσλα Κρακοβίας 4-1 (2005)

Οι «πράσινοι» μπαίνοντας στην σεζόν 2005-2006 ήθελαν την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, αλλά για να συμβεί αυτό έπρεπε να ξεπεράσουν πρώτα το εμπόδιο της Βίσλα.

Μετά την ήττα στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας με 3-1, υπήρχε ακόμα αισιοδοξία πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει την ανατροπή και να πάρει εκείνος την πρόκριση. Αλλά και πάλι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, με τους παίκτες του Αλμπέρτο Μαλεζάνι να πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω για να το καταφέρουν. Και το έκαναν τελικά.

Οι «πράσινοι» ζορίστηκαν στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα και το ημίχρονο, βρήκε τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0. Τελικά ο Νασίφ Μόρις ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ με κεφαλιά έκανε το 1-0 στο 62ο λεπτό.

Οι Πολωνοί πριν προλάβουν να αντιδράσουν, είδαν τον Ολισαντέμπε να κάνει δύο τα τέρματα του «τριφυλλιού» και να δίνει πλέον σκορ πρόκρισης. Το γκολ του Σομπολέφσκι στο 79′ «παγώνει» προσωρινά το ΟΑΚΑ, μέχρι να έρθει τρία λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90 λεπτών, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και να βάλει εκ νέου «φωτιά» στις κερκίδες.

Εκεί ένα γκολ του Κώτσιου στο 114′ διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα και ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην κλήρωση των ομίλων του Champions League, όπου θα συναντήσει στην συνέχεια τις Μπαρτσελόνα, Βέρντερ Βρέμης και Ουντινέζε.

Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 3-1 (2008)

Το 2009, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, η ήττα με 3-1 στην Πράγα από τη Σπάρτα έφερνε το «τριφύλλι» με την πλάτη στον τοίχο.

Όμως στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Τεν Κάτε ήταν πραγματική «καταιγίδα» μέσα στο καλοκαίρι και έκανε την ολική ανατροπή με τα γκολ του Γιόσου Σαριέγκι στο 45’, του Κώστα Κατσουράνη στο 54’ και του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 89΄. Η συνέχεια στη διοργάνωση μπορεί να μην ήταν ιδανική για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο εκείνη τη σεζόν πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση του Έλληνα «πρέσβη», όταν στο Europa League, απέκλεισε με δυο νίκες τη μεγάλη Ρόμα.

Παναθηναϊκός-Όμιλοι Champions League 2008/09

Το καλύτερο για το τέλος! Τη σεζόν 2008/09 ο Παναθηναϊκός κάνει μια απίθανη ανατροπή… διαρκείας στο Champions League! Σε έναν όμιλο με την Ίντερ του Μουρίνιο, τη Βέρντερ Βρέμης και την Ανόρθωση, κάνει ένα κάκιστο ξεκίνημα γνωρίζοντας στα τρια πρώτα ματς δύο ήττες και φέρνοντας μια ισοπαλία 2-2 στο ΟΑΚΑ με τη γερμανική ομάδα. Ωστόσο το χαρτί… γύρισε!

Στην 4η αγωνιστική και έπειτα από τεράστια εμφάνιση ο Παναθηναϊκός επικρατεί με το εμφατικό 3-0 της Βέρντερ στη Βρέμη, με την γκολάρα του Γιώργου Καραγκούνη, το τέρμα του Μάντζιου και το αυτογκόλ του Φριντλ και φτάνει τους τέσσερις βαθμούς.

Η μεγάλη νύχτα ωστόσο ήρθε δύο εβδομάδες αργότερα στο “Μεάτσα” του Μιλάνου! Εκεί με ένα μαεστρικό στήσιμο από τον Χενκ Τεν Κάτε και πολλή υπομονή το “τριφύλλι” κάνει… σμπαράλια την καλύτερη ομάδα της εποχής στην Ιταλία επικρατώντας 1-0 με το γκολ του Σαριέγκι φτάνοντας τους επτά βαθμούς.

Το “κερασάκι” στην τούρτα μπήκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2008! Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ανόρθωση στο ΟΑΚΑ όπου δεν έπεφτε… καρφίτσα! Το γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έδωσε μόνο τη νίκη στους “πράσινους” με 1-0 αλλά και την πρώτη θέση του ομίλου, η οποία ισοδυναμούσε με πρόκριση στους “16” του Champions League.

Eκεί ωστόσο έμελλε να είναι και το τέλος της πορείας αφού μετά την παλικαρίσια ισοπαλία στο “Μαδριγάλ” με τη Βιγιαρεάλ ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα 2-1 και αποχαιρέτησε τον θεσμό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.