ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Αργεντίνικο τάνγκο: Μαντσίνι σέρβιρε, Παλάσιος σκόραρε και ο Παναθηναϊκός πέρασε από τους Ζωσιμάδες

Το υπέροχο γκολ του Σεμπαστιάν Παλάσιος (74') έλυσε τον γόρδιο δεσμό για τον Παναθηναϊκό στα Γιάννενα (0-1). Σπουδαίο διπλό οι πράσινοι που είχαν να τα βάλουν με την πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και την ατυχία, χάνοντας κατά τη διάρκεια του ματς λόγω τραυματισμού τους Αϊτόρ, Βαγιαννίδη και Τζούρισιτς, όπως και τον Βέρμπιτς πριν από το ματς.

Αργεντίνικο τάνγκο: Μαντσίνι σέρβιρε, Παλάσιος σκόραρε και ο Παναθηναϊκός πέρασε από τους Ζωσιμάδες

Το ματς

Μόλις τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στην αρχική ενδεκάδα για το ματς στα Γιάννινα, οι Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Παλάσιος και Ιωαννίδης. Στο κέντρο της άμυνας ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον ΠάλμερΜπράουν στο πλευρό του Σένκεφελντ, ενώ ο Μλαντένοβιτς τοποθετήθηκε στο αριστερό άκρο. Η τριάδα των ΠέρεθΜπερνάρΒιλένα αντικαταστάθηκε από τους Αραό – Τζούρισιτς και Τσέριν, ενώ ο Αϊτόρ πήρε τη θέση του Βέρμπιτς που είχε επιλεγεί για την ενδεκάδα, αλλά έμεινε την τελευταία στιγμή εκτός λόγω ενοχλήσεων, με τον Παλάσιος στο δεξί «φτερό» και τον Ιωαννίδη σε θέση σέντερ φορ.

Το εκτεταμένο ροτέισον δεν άλλαξε τις βασικές αρχές της φετινής βερσιόν της ομάδας, που προσπάθησε με υπομονετικό build up από την άμυνα και στόχευση στις συνεργασίες ΒαγιαννίδηΠαλάσιος από τα δεξιά επιχείρησε να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του ΠΑΣ, δίχως επιτυχία. Οι Γιαννιώτες έκλεισαν εξαιρετικά τα μετόπισθεν και επιχείρησαν να βγουν με αξιώσεις στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η άμυνα του «τριφυλλιού» ήταν τοποθετημένη ψηλά.

Γι’ αυτό και στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε τη μπάλα στα πόδια, επιχείρησε επτά φορές να βρει στόχο, αλλά όλες οι προσπάθειές του κόντραραν σε σώματα παικτών. Αντίθετα, ο ΠΑΣ δοκίμασε χωρίς επιτυχία και ιδιαίτερες αξιώσεις τον Μπρινιόλι από κάποια απόσταση, χωρίς να ανησυχήσει ο Ιταλός πορτιέρε.

Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999
Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999 60.971 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Έτσι, το πρώτο ημίχρονο κύλησε με αρκετές δυναμικές μονομαχίες (τρεις κίτρινες κάρτες για τον ΠΑΣ για Εραμούσπε, Τσαούση, Τζίμα) και ιδιαίτερη ατυχία για τους «πράσινους», καθώς ο Αϊτόρ και ο Βαγιαννίδης έδωσαν τη θέση τους στους Μπερνάρ και Κώτσιρα στο 38ο λεπτό. Ο Ισπανός εξτρέμ τραυματίστηκε στο δάχτυλο του ποδιού, ενώ ο Βαγιαννίδης ένιωσε ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια διεκδίκησης της μπάλας στο δεξί άκρο της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Χωρίς κλασική ευκαιρία και με την ατυχία να κάνει αισθητή την παρουσία του, ο Παναθηναϊκός των πολλών αλλαγών στην ενδεκάδα και των δύο (συν μίας πριν το ματς) αλλαγών στα πλάνα του Γιοβάνοβιτς έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με κατοχή στο 64% δίχως ωστόσο να απειλήσει την εστία του Κλέιμαν.

Μάλιστα, οι αναγκαστικές αλλαγές έγιναν τρεις, καθώς ο Τζούρισιτς έκανε νόημα στον πάγκο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στο 51ο λεπτό λόγω ενοχλήσεων, δίνοντας τη θέση του στον Μαντσίνι (55′). Οι γραμμές του Παναθηναϊκού ήταν ψηλότερα και η κατοχή συντριπτικά υπέρ του τριφυλλιού που έψαχνε τρόπους να διασπάσει την άμυνα των Ηπειρωτών. Ωστόσο ο χώρος που υπήρχε για συνεργασίες ήταν ελάχιστος, με δύο και τρεις ποδοσφαιριστές του Στάικου να κρύβουν το οπτικό πεδίο των «πρασίνων». Στην κόντρα μάλιστα, έδωσαν μήνυμα στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς ότι θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα νώτα της, απειλώντας με τον Τζίμα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη τελική του Παναθηναϊκού ήρθε στο 61ο λεπτό όταν ο Μλαντένοβιτς σέντραρε αλλά ο Ιωαννίδης αστόχησε με το κεφάλι. Ο Γιοβάνοβιτς, βλέποντας οτι ο εκνευρισμός έχει καταβάλλει τους ποδοσφαιριστές του, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο ανακάτεμμα της τράπουλας. Έξω ο Ιωαννίδης, μέσα ο Σπόραρ (73′), όπως και ο Πάλμερ Μπράουν για να πάρει τη θέση του ο Βιλένα, με τον Αραό να αγωνίζεται πιο πίσω ως παρτενέρ του Σένκεφελντ.

Η πιο αποδοτική κίνηση μετά τις αλλαγές ήταν αυτή του Μαντσίνι και του Παλάσιος που άλλαξαν πλευρές. Μέσω αυτής της αλλαγής και σέντρα του δεύτερου, ο Παλάσιος με ένα εξαιρετικό άμεσο τελείωμα από τα αριστερά έλυσε τον γόρδιο δεσμό. Στην πρώτη τελική εντός εστίας, ο 31χρονος εξτρέμ έφερε το πολυπόθητο γκολ στον Παναθηναϊκό (74′ 0-1).

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Στάικος έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές του να ανέβουν περισσότερο και να χτυπήσουν από τα αριστερά με τον ταχύτατο Ροσέρο, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητά του και δημιουργώντας ρήγματα στην πράσινη άμυνα, καθώς όσο περνούσαν τα λεπτά οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήθελα να διαφυλάξουν το πολύτιμο προβάδισμα. Το τριφύλλι θα μπορούσε να τελειώσει οριστικά το ματς στις καθυστερήσεις, μέσω αντεπιθέσεων, αλλά ο Παλάσιος είδε την προσπάθειά του να καταλήγει πάνω απο τα δοκάρια, ενώ αυτή του Σπόραρ έδιωξε με τα πόδια ο Κλέιμαν.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Εραμούσπε, Παντελάκης, Καραχάλιος, Τζίνο, Ριένστρα (76′ Γκάρο), Παμλίδης (89′), Τζίμας, Κόντε.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (38′ λ.τρ. Κώτσιρας), Σένκεφελντ, Πάλμερ-Μπράουν (73′ Βιλένα), Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, Τζούριτσιτς (55′ λ.τρ. Μαντσίνι), Παλάσιος, Αϊτόρ (38 λ.τρ Μπερνάρ), Ιωαννίδης.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.