ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Μεγάλος κίνδυνος για την δημόσια υγεία – Εκπέμπουν SOS οι αρχές!

Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία. «Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μεγάλος κίνδυνος για την δημόσια υγεία - Εκπέμπουν SOS οι αρχές!

Σήμα SOS για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στέλνει το Υπουργείο Υγείας. Οι υγειονομικές αρχές πραγματοποιούν δειγματοληψίες και αναλύσεις στα μολυσμένα ύδατα, αλλά και έγκαιρη καύση των νεκρών ζώων, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε έκτακτη ενημέρωση που έκαναν την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, έδωσαν σαφείς οδηγίες προς τις υγειονομικές αρχές, να μην εξαπλωθούν λοιμώδεις ασθένειες (γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κλπ) και πάρει διαστάσεις «υγειονομικής βόμβας» η μόλυνση των λιμναζόντων υδάτων, μετά την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, αλλά και την αποσύνθεση των πνιγμένων ζώων στον θεσσαλικό κάμπο.

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία. Για την προσωπική μας υγιεινή, για να πιούμε νερό, για να μαγειρέψουμε ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουμε μέσα στο σπίτι» τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σάλος με την… ακατάλληλη φωτογραφία ξανθιάς οπαδού στην Κύπρο! (ΦΩΤΟ)
Σάλος με την… ακατάλληλη φωτογραφία ξανθιάς οπαδού στην Κύπρο! (ΦΩΤΟ) 196.873 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αναμένεται να αναλάβει σύντομα την προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Το σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας Το πρωί της Κυριακής (10.09.2023) έγινε σύσκεψη και παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας Υγείας στη Λάρισα.

Παράλληλα ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

* Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών.

* Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.

* Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές και τέλος,

* Παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Σημειώνεται ότι, το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμμετείχαν στη σύσκεψη:

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κ.κ. Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι κ.κ. Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: Newsit.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...
ΣΧΟΛΙΑ