Τραγούδια και σκίτσα για τον Παναθηναϊκό στο Πεδίον του Άρεως

Τραγούδια και σκίτσα για τον Παναθηναϊκό στο Πεδίον του Άρεως

Το νέο βιβλίο του υπεύθυνου επικοινωνίας του Παναθηναϊκού Α.Ο., Άγγελου Σκλαβουνάκη, «Έτσι αγαπούν οι ποιητές», κυκλοφόρησε από την Belle Epoque Εκδοτική και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πεδίον του Άρεως, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Το έργο αποτελεί μια μοναδική έρευνα πάνω στα συνθήματα όλης της ιστορίας του Τριφυλλιού. Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις ομορφότερες εποχές του ελληνικού αθλητισμού, μέσα από ρομαντικά ποιήματα και ξεσηκωτικά τραγούδια των οπαδών. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία, στο www.vivliapao.gr και, φυσικά, στο περίπτερο 241 της Belle Epoque στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο., κ. Παναγιώτης Μαλακατές, απηύθυνε έναν χαιρετισμό και ευχήθηκε τα καλύτερα στις παναθηναϊκές εκδόσεις. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Σωτήρης Νίκας και Κυριακή Γαλάνη από τη διοίκηση του Ομίλου, καθώς και έφοροι, προπονητές, νυν και παλαίμαχοι αθλητές από όλα τα αθλήματα.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, Βασίλης Χατζηιακώβου, ένας άνθρωπος που προσφέρει ανιδιοτελώς τα μέγιστα στον χώρο του βιβλίου εδώ και δεκαετίες.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος και μουσικός Θοδωρής Μανίκας, γνωστός για τα παναθηναϊκά αισθήματά του. Ο ίδιος αναπόλησε τη δεκαετία του ’60, όταν σε ένα ματς εισήλθε στη Λεωφόρο ως μασκότ της Βέροιας και «βγήκε» υποστηρικτής του Παναθηναϊκού. Μίλησε για τη σημαντικότητα των συνθημάτων, αλλά και για τα υβριστικά, επιθυμία του οποίου είναι να εκλείψουν – ειδικά όσα αναφέρονται σε «μάνες και νεκρούς».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η «ζωντανή ιστορία» του τρίφυλλου βόλεϊ, Ρούλης Αγραπιδάκης. Εκείνος μίλησε για τη μεγάλη Ιδέα του Παναθηναϊκού, αλλά και για τα τραγούδια των οπαδών, που τον συντροφεύουν σε όλη του την αθλητική ζωή.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Μαρτσάκης, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο των «πρασίνων». Αρχικά, εξήρε την τεράστια προσφορά του Συλλόγου στον αθλητισμό των ΑμεΑ, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συνθήματα, που είναι «ο σημαντικότερος τρόπος έκφρασης των υποστηρικτών ενός σωματείου». Τόνισε, επίσης, τον μεγάλο ρόλο που παίζουν αυτά στην ιδιοσυγκρασία του αθλητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Στην πορεία παρουσιάστηκε η νέα εποχή του κόμικ «1908», με τον εικονογράφο Κωνσταντίνο Κολέτσο να εστιάζει στα ιδανικά του Παναθηναϊκού και στο πώς αυτά μεταφέρονται μέσω των σκίτσων του στους αναγνώστες.

Ο συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και αρθρογράφος Αριστοτέλης Μπενόγλου πήρε τη σκυτάλη και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο δικό του αγαπημένο σύνθημα, οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται στις αρχές του ’90 και η μελωδία του πατάει στο “You are my sunshine” των Τζίμι Ντέιβις και Τσαρλς Μίτσελ.

Ακολούθως, ο συγγραφέας και εκδότης Ανδρέας Οικονόμου μεταπήδησε στο ευρύτερο θέμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου, που είναι «η γυναίκα ως πολυσύνθετο ανάγνωσμα». Δεδομένου ότι η παρουσίαση διεξήχθη στη σκηνή «Καλλιρρόη Παρρέν» αναφέρθηκε στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, αλλά και σε δύο αθλήτριες-επαναστάτριες του Μεσοπολέμου, την Αθηνά Σπανούδη και την Κούλα Γκιουζέπε. Κλείνοντας, έδωσε πάσα στην επόμενη ομιλήτρια, την προπονήτρια του τμήματος μπάσκετ γυναικών του Παναθηναϊκού, Ελένη Καπογιάννη.

 

Εκείνη αναφέρθηκε στους αγώνες των γυναικών να αποκτήσουν ισότιμη με τους άνδρες συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα. Και υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρωτάθλημα της ζωής της είναι η αντιμετώπιση που χαίρει από τους ανθρώπους του Τριφυλλιού, για τις γνώσεις και τη δουλειά της και όχι επειδή είναι γυναίκα. «Αυτός ο σύλλογος έχει ήθος, πολιτισμό και κουλτούρα» τόνισε.

Το σύμβολο του ανδρικού βόλεϊ, Σωτήρης Πανταλέων, συγκίνησε το κοινό, όταν υποστήριξε ότι τα περισσότερα συνθήματα «τα ακούς ακόμα και όταν βρίσκεσαι μόνος στο γήπεδο. Αντηχούν από τους τοίχους και την κερκίδα και σου φέρνουν αναμνήσεις από τις πιο όμορφες στιγμές που έχεις ζήσει».

Ο συγγραφέας Άγγελος Σκλαβουνάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όλα τα βιβλία της Belle Époque και στην πορεία αναφέρθηκε στο νέο έργο του και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη έκπληξη: ο Σκλαβουνάκης ανέβασε στο πάνελ την κιθάρα του και απέδειξε ότι το ταλέντο του δεν περιορίζεται στη συγγραφή, αλλά… και στη μουσική! Διασκεύασε με μοναδικό τρόπο το «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει» των Κώστα Κοφινιώτη και Γιώργου Μουζάκη, και το έφερε στα μέτρα των οπαδών του Παναθηναϊκού, με το κοινό να συμμετέχει με θέρμη.

Εκτός από τους προαναφερόμενους, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Θεόδωρος Συνοδινός, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Παλαιμάχων, οι Σωτήρης Χούμος και Μαρία Αρτσέτου από την επιτραπέζια αντισφαίριση, ο πρωταθλητής πυγμαχίας Θοδωρής Ριτζάκης, η Λολίτα Λύμουρα από το γυναικείο μπάσκετ, ο παλιός πρωταθλητής και προπονητής του πυγμαχικού τμήματος, Γιάννης Αϊδινιώτης, η προπονήτρια της «πράσινης» σκοποβολής, Βέσελα Στογιάνοβα, ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς και περίπου εκατό υποστηρικτές του Μεγάλου Συλλόγου.

Exit mobile version