ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παναθηναϊκός: Οι αξέχαστες πρεμιέρες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Ο Παναθηναϊκός δίνει την δική του πρεμιέρα σε φάση ευρωπαϊκών ομίλων για πρώτη φορά με τη σεζόν 2016/17 και το Panathinaikos24.gr θυμάται τις κορυφαίες "πρώτες" του τριφυλλιού σε ομίλους.

Παναθηναϊκός: Οι αξέχαστες πρεμιέρες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Ώρα πρεμιέρας μετά από καιρό στο καταπράσινο ηφαίστειο του ΟΑΚΑ!

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε στις 19:45 στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League τη Bιγιαρεάλ επιστρέφοντας σε ευρωπαϊκό όμιλο για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016/17.

Ο “πρέσβης” του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, έχει γράψει τη δική του ιστορία εκτός συνόρων και το Panathinaikos 24.gr θυμάται τις κορυφαίες βραδιές και την αφετηρία των ταξιδιών από τους ομίλους στο παρελθόν!

Παναθηναϊκός-Σέμπουρν 3-0 σεζόν 1993-94

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου 1993 όταν ο Παναθηναϊκός, υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ την Ιρλανδική, Σέλμπουρν στο πλαίσιο της 1ης φάσης του Κυπέλλου UEFA. Οι “πράσινοι” επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί και με περίσσια… άνεση επικράτησαν 3-0 χάρη σε τέρματα των Δώνη, Βαζέχα και Σαραβάκου. Η συνέχεια ήταν ανάλογη με τον Παναθηναϊκό να νικά και στη Βρετανία 2-1 και τον δρόμο του να ανακόπτεται στον επόμενο γύρο από την Μπάγερν Λεβερκούζεν.

Παναθηναϊκός-Ναντ 3-1 σεζόν 1995-96

Πρόκειται για μια εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πορειών του Παναθηναϊκού σε Κύπελλο Ευρώπης. Την σεζόν 1995/96 ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στους ομίλους του Champions League, όπου αντιμετωπίζει στον όμιλο την Άαλμποργκ, τη Νάντ και την Πόρτο. Η πρεμιέρα, 27 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο με αντίπαλο τη γαλλική ομάδα και τον Παναθηναϊκό να μοιάζει με μια ομάδα-ορχήστρα.

Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν μόλις στο 17′ με το γκολ του Γ.Χ. Γεωργιάδη, ενώ στο ημίωρο ο Κριστόφ Βαζέχα έκανε το 2-0 με πλασέ έπειτα από γύρισμα του Αλεξούδη. Ο Πολωνός στο 46′ με το “φονικό” του ένστικτο έκανε το 3-0 με τους Γάλλους να πετυχαίνουν στο 88′ το γκολ της τιμής με σκόρερ τον Εν Ντοράμ.

Φυσικά η συνέχεια ήταν ονειρεμένη, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στα ημιτελικά από τον Άγιαξ τον οποίο είχε κερδίσει στο Άμστερνταμ, 1-0, με τη θρυλική κούρσα του Δώνη και το υπέροχο γκολ του Βαζέχα.

Παναθηναϊκός-Ντινάμο Κιέβου 2-1 σεζόν 1998-99

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν ο Παναθηναϊκός με τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο του αντιμετώπιζε στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Ντινάμο Κιέβου για την πρώτη φάση των ομίλων του Champions League.

Oι “πράσινοι” βρήκαν δυσκολίες κόντρα στην ομάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι, ωστόσο δεν μπορούσαν να χάσουν και με μια φοβερή ανατροπή πήραν τη νίκη. Ο Ρεμπρόφ στο 31′ πέρασε τον Βάντσικ κάνοντας το 0-1. Ωστόσο, το “τριφύλλι” αντέδρασε και στο 57′ με… κεφαλιά του Μίκλαντ έφερε το ματς στα ίσα ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Η λύτρωση ήρθε στο 68′ με τρομερή κεφαλιά του Νίκου Λυμπερόπουλου για το τελικό 2-1.

Θυμίζουμε ότι εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε πρόωρα σε έναν όμιλο όπου επίσης βρίσκονταν η Άρσεναλ και η Λανς.

Σάλκε-Παναθηναϊκός 0-2 σεζόν 2001-02

Με τον πλανήτη να είναι συγκλονισμένος από το τρομακρατικό χτύπημα της Αλ-Κάιντα στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αγωνιστεί στην 1η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, στην νεόδμητη έδρα της Σάλκε.

Η ομάδα του Γιάννη Κυράστα ήταν εκπληκτική σε έναν όμιλο με την Άρσεναλ και τη Μαγιόρκα και ξεκίνησε την πορεία της προς τα προημιτελικά με τις καλύτερες προϋποθέσεις!

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο ο Παναθηναϊκός είχε αρκετές ευκαιρίες, ήρθε η λύτρωση στο δεύτερο μέρος. Στο 75 ο Κωνσταντίνου κερδίζει φάουλ από τον Χάιτο εκτός περιοχής. Ο Βλάοβιτς εκτελεί και η μπάλα κυλάει δυνατά προς τη γερμανική εστία για το 0-1!

Το ματς “κλείδωσε” τέσσερα λεπτά αργότερα όταν μετά από μια τρομερή ενέργεια του Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος έκανε… ποδιά στον Βάλντο, γύρισε παράλληλα, εκεί που ο επερχόμενος Άγγελος Μπασινάς, με πλασέ έκανε το τελικό 2-0.

Ήταν η χρονιά που η μπάλα έμοιαζε μαγεμένη στο “Καμπ Νόου” και δεν ήθελε να μπει στο σουτ του Βλάοβιτς κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Παναθηναϊκός-Ρόζενμποργκ 2-1 σεζόν 2004-05

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά ήταν και εκείνη της 14ης Σεπτεμβρίου 2004. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός βρίσκεται στον όμιλο του Champions League με την Άρσεναλ, τη Ρόζενμποργκ και την Αϊντχόφεν, δίνοντας την πρεμιέρα του στη Λεωφόρο κόντρα στους Νορβηγούς.

Με το “Απόστολος Νικολαϊδης” να… βράζει το “τριφύλλι” του Γιτζάκ Σουμ, ξεκινά με ιδανικό τρόπο το ματς πιέζοντας χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σκοράρει νωρίς. Αυτός που έλυσε τον “γόρδιο δεσμό” ήταν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Έκι Γκονζάλες με ένα τρομερό γκολ για το 1-0.

Αν το πρώτο γκολ του Αργεντινού ήταν όμορφο, τότε το δεύτερο για το 2-0 του “τριφυλλιού” ήταν σκέτη… μαγεία! Με το σκορ καρφωμένο στο 1-0 ο Παναθηναϊκός, βγαίνει στην κόντρα, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, πασάρει στον Γκονζάλες, αυτός κλεισμένος από τρεις κάνει μια κλειστή ντρίμπλα, σουτάρει με το αριστερό και η μπάλα χτυπά στο δοκάρι και εν συνεχεία καταλήγει στη γωνία για το 2-0. Η Ρόζενμποργκ μείωσε με τον Γιόνσεν στο 90′ χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάνει το θαύμα.

Εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρίτος στον όμιλο, συνέχισε στο UEFA όπου και αποκλείστηκε στους “32” από τη Σεβίλλη.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.