ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιώργος Πετρίδης

Η υποδειγματική νοοτροπία του μαχητή Καλαϊτζάκη και το δίκιο του Αταμάν

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την ανατρεπτική νίκη του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι.

Η υποδειγματική νοοτροπία του μαχητή Καλαϊτζάκη και το δίκιο του Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε διπρόσωπος, αλλά στο τέλος έκανε τη δουλειά και απέδρασε με το διπλό από το Περιστέρι (64-66), σε ένα ματς από το οποίο βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο και κύριο είναι η υποδειγματική νοοτροπία του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ο 24χρονος γκαρντ/φόργουορντ ήταν ο κύριος λόγος που οι «πράσινοι» έφυγαν με το ροζ φύλλο στην τσέπη από τα δυτικά προάστια, παρότι το νικητήριο καλάθι ήρθε από τον Λεσόρ.

Ο Καλαϊτζάκης ήταν εκείνος που κράτησε όρθιο ολόκληρο το οικοδόμημα του «τριφυλλιού», όταν είχε καταρρεύσει τελείως. Πήρε την ομάδα στις πλάτες του όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είχαν θολώσει.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 451 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για να γίνουμε και συγκεκριμένοι. Με το σκορ στο 45-26 και τον Παναθηναϊκό στο… καναβάτσο, φρόντισε να βγει μπροστά: πέτυχε 8 πόντους στα επόμενα 3 λεπτά και διατήρησε στη ζωή την ομάδα του. Άλλωστε, ολοκλήρωσε το ματς με 16 πόντους και ρεκόρ καριέρας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως για τον διεθνή γκαρντ/φόργουορντ ήταν η νοοτροπία που έδειξε. Το λέμε αυτό διότι στο αμέσως προηγούμενο ματς, με την Μπάγερν την Πέμπτη για την Ευρωλίγκα, έγραψε… μηδέν στον χρόνο συμμετοχής. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του κι έδωσε τα πάντα τόσο σε επίθεση (όπως προαναφέραμε), όσο και σε άμυνα, όπου πίεσε αρκετά τους αντίπαλους περιφερειακούς.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει προφανώς και στον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος απέδειξε την κλάση του και πήρε τη σκυτάλη από τον συμπαίκτη του για να ολοκληρώσει την επική ανατροπή του «τριφυλλιού». Σημειώναμε και τις προάλλες ότι ο Λιθουανός είναι… άλλος άνθρωπος φέτος και νιώθει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του.

Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι ο Λιθουανός γκαρντ μαζί με τον Καλαϊτζάκη είχαν συνολικά 36 πόντους με 11/16 εντός παιδιάς (6/6 δίποντα, 5/10 τρίποντα) και 0 λάθη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι «πράσινοι» είχαν 30 πόντους με 10/38 εντός παιδιάς (9/25 δίποντα, 1/13 τρίποντα)!

Από ‘κει και πέρα, η εικόνα του Παναθηναϊκού μέχρι το 25’ ήταν επιεικώς άθλια κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το τεχνικό επιτελείο. Εδώ θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Αταμάν, ο οποίος είχε πολλά παράπονα από τους παίκτες του. Και με το δίκιο του, αφού τα έκαναν όλα λάθος σε αυτό το διάστημα. Αργές αντιδράσεις και στις δύο άκρες του παρκέ, χαμένες μάχες σε όλα τα «ένας εναντίον ενός», χαμένα ριμπάουντ, εκνευριστική αστοχία με κακές αποστάσεις στην επίθεση, αλλά και πολλά αβίαστα λάθη συνέθεσαν το σκηνικό έως στα μισά της 3ης περιόδου.

Ήταν όσο έντονη η έλλειψη συγκέντρωσης στους «πράσινους», που δέχθηκαν 3 buzzer beater καλάθια στο φινάλε και των 3 πρώτων δεκαλέπτων (άσχετα αν το 3ο δεν μέτρησε για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου)! Για την ακρίβεια, τα δέχθηκαν με πολύ φθηνό τρόπο, έχοντας το μυαλό τους κάπου αλλού και σίγουρα όχι στο παρκέ…

Τέλος, η ουσία είναι ότι ο «εξάστερος» αποδείχθηκε… επτάψυχος και πήρε μια νίκη επιστρέφοντας από το -19. Αυτό δείχνει χαρακτήρα και δίνει τουλάχιστον ψυχολογική ώθηση ενόψει της καυτής διαβολοβδομάδας που έρχεται…

Υ. Γ. Σε ένα ακόμα ματς φάνηκε ότι ο Βιλντόσα δεν έχει βρει ρυθμό και μοιάζει εκτός κλίματος. Ο Αργεντινός γκαρντ είναι αρνητικός για την ώρα, όμως είναι ποιοτικός παίκτης και θεωρούμε ότι θα ανεβάσει στροφές στη συνέχεια. Τον έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός.

Υ. Γ. 2 Ο Γκραντ μπορεί να μην γεμίζει το μάτι στους πολλούς, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμος παίκτης και στο Περιστέρι ήταν κομβικότατος, ειδικά στα τελευταία λεπτά.

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.