ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τάσος Νικολογιάννης

Ουσία, γκολ και θέαμα

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης γράφει για τη νέα πίστα που έχει επαναφέρει τον Παναθηναϊκό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το άνοιγμα της ψαλίδας με τους μικρομεσαίους, αλλά και την παγίδα της Λαμίας.

Ουσία, γκολ και θέαμα

Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ. Ο φίλαθλος κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο για να διασκεδάσει. Να ξεφύγει από τη μιζέρια. Να βγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Να δει την αγαπημένη του ομάδα να συνδυάζει ουσία και θέαμα. Αυτό θέλει. Και αυτό ακριβώς προσφέρει ο Παναθηναϊκός στον κόσμο του. Απλόχερα. Σε τέτοιο βαθμό, με τόση συχνότητα και με τόσο μεγάλα σκορ που θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στο χρυσάφι των πρώτων ετών της χρυσής δεκαετίας του ’70 για να τα συγκρίνει.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ετσι όπως είναι δομημένος ο φετινός Παναθηναϊκός από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ξεκάθαρο και στον πλέον αδαή ότι έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει ουσία, γκολ και θέαμα. Τουλάχιστον στις εγχώριες υποχρεώσεις του και απέναντι σε θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους. Τους λεγόμενους «μικρομεσαίους».

Το τριφύλλι συνέτριψε με 5-0 τον Πανσερραϊκό το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Λεωφόρου, σημειώνοντας την τρίτη φετινή του «πεντάρα» με αντιπάλους παρεμφερούς βεληνεκούς. Τυχαίο; Οχι βέβαια. Οι πράσινοι έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα έξι ομάδες που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, τον Βόλο, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Παναιτωλικό, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο και τον Πανσερραϊκό, με απολογισμό έξι στα έξι. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι οι πέντε εκ των έξι νικών ήταν με πολύ μεγάλα σκορ. Μόνο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, μία έδρα που είθισται να δυσκολεύει παραδοσιακά το τριφύλλι, ο Παναθηναϊκός νίκησε μετά κόπων και βασάνων με το ισχνό 1-0. Σε όλα τα υπόλοιπα σκόρπισε επιβλητικά τους αντιπάλους του, πετυχαίνοντας 23 γκολ (3,8 ανά ματς) και έχοντας δεχθεί μόλις ένα (0,2 ανά ματς).

Γκρέμισε σε τρεις μήνες, ότι έχτιζε δύο χρόνια!
Γκρέμισε σε τρεις μήνες, ότι έχτιζε δύο χρόνια! 1.672 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το Σάββατο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Λαμία στη Φθιώτιδα και φιλοδοξεί να πιστοποιήσει εκ νέου το παραπάνω γεγονός. Αν και η αλήθεια είναι ότι η τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού δίνει μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο ματς εξαιτίας της καλής αγωνιστικής εικόνας που παρουσιάζει έως τώρα το σύνολο του Λεωνίδα Βόκολου. Αλλά και των άριστων σχέσεών της με την ΑΕΚ, θα προσθέταμε εμείς.

Παρεμπιπτόντως, η διοίκηση της Λαμίας δεν έδωσε εισιτήρια στον Παναθηναϊκό για τις ανάγκες των οπαδών του. Πάγια τακτική. Πριν από ενάμιση χρόνο ο κ. Παπαιωάννου είχε αναγκαστεί να ανοίξει τις θύρες για να μπει μέσα το λεφούσι των φίλων του Παναθηναϊκού, έστω και με βαριά καρδιά. Γνωρίζουμε άριστα την τακτική τους. «Δεν θα πάρει κανείς από τους μεγάλους εισιτήρια, όχι μόνο ο Παναθηναϊκός», υποστηρίζουν. Το ίδιο μοτίβο που υιοθέτησε όλως τυχαίως και η Κηφισιά. Με την ειδοποιό διαφορά ότι δεν χρειάζεσαι τη συμπαράσταση του κόσμου σου εάν γνωρίζεις ότι θα περάσεις «αέρα» από μία έδρα. Ιδια μέτρα, με άλλα σταθμά. Δεν πέσαμε απ’ τα σύννεφα ασφαλώς ούτε γεννηθήκαμε χθες. Ξέρουμε τις συνθήκες, όπως γνωρίζουμε και ότι ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δεν χαμπαριάζει και δεν κωλώνει πουθενά.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.