ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία – «φρένο» στο δημοψήφισμα από έξι «προεδρικούς» – Παρέμβαση από την ομάδα Τεμπονέρα

Χωρίς το «μπλοκ Αχτσιόγλου», την ομάδα Τεμπονέρα και την «Ομπρέλα» συνεδριάζει η Κ.Ε. του κόμματος. Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ η «Ομπρέλα» μελετά τις επόμενες κινήσεις της.

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία – «φρένο» στο δημοψήφισμα από έξι «προεδρικούς» – Παρέμβαση από την ομάδα Τεμπονέρα

Ημέρα – ορόσημο για το μέλλον και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενδέχεται να είναι η σημερινή, καθώς πραγματοποιούνται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη σκιά της χθεσινής εκρηκτικής συνεδρίασης από την οποία αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και τα «μπλοκ» της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι υπήρξε νέο επεισόδιο μεταξύ της πλευράς Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή μια… αναπάντητη κλήση στην πρώην υπουργό, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, έξι «προεδρικοί» κατέθεσαν στην Κ.Ε. τροπολογία – «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος και η άρνηση του προεδρείου του σώματος να προχωρήσει συζήτηση και ψηφοφορία για το θέμα στην Κ.Ε. αποτέλεσαν χθες τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και για την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε κρατήσει πιο μετριοπαθή στάση.

Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπερνάρ – Χουάνκαρ και με μοναδικό στόπερ τον Ούγκο η αποστολή για Άρη
Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπερνάρ – Χουάνκαρ και με μοναδικό στόπερ τον Ούγκο η αποστολή για Άρη 2.477 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αποχώρησε ο Τζουμάκας – «Ακέφαλο σώμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Σήμερα, ο Στέφανος Τζουμάκας -εκ των τεσσάρων στελεχών υπό διαγραφή- ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγώντας την αποχώρησή του, ανέφερε:

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα, γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με τη χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα.

Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μια προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο, έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως, απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής, κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μια πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και, το κυριότερο, αφορά τους καλόπιστους».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για τη χώρα, υπάρχει θέμα δημοκρατίας και συντάγματος, υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και τη δημοκρατία».

Αντιπαράθεση Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για μια… αναπάντητη κλήση

Νωρίτερα καταγράφηκε νέο «επεισόδιο» στο ήδη τεταμένο εσωκομματικό τοπίο, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου έκανε δήλωση με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, χθες, πριν από την έναρξη της Κ.Ε., επικοινώνησε μαζί της. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου, και μάλιστα επί προσωπικού», σημείωνε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αχτσιόγλου διαψεύδει ότι ο Κασσελάκης επικοινώνησε μαζί της πριν από την Κ.Ε.

Αμέσως μετά, κύκλοι της Κουμουνδούρου απάντησαν, σχολιάζοντας, ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32» και καταλήγουν αναφέροντας ότι η κ. Αχτσιόγλου «μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

Σημειώνεται ότι πιο πριν είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στην πρώην υπουργό Εργασίας, σε μια κίνηση καλής θέλησης, πριν από την έναρξη της ομιλίας του, αλλά δεν έλαβε απάντηση από αυτή.

Νέα απάντηση από την πλευρά Αχτσιόγλου

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του», ανέφεραν στη συνέχεια κύκλοι κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου. Προσέθεταν δε ότι «η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της Κ.Ε. από τις 11:30».

«Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news», σχολίαζαν.

Τροπολογία-«φρένο» στο δημοψήφισμα από προεδρικούς Παράλληλα, στην Κεντρική Επιτροπή, που πραγματοποιείται χωρίς τους αποχωρήσαντες, έξι στελέχη από τη λεγόμενη ομάδα των «προεδρικών» κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης, με τις οποίες αφενός καταδικάζουν «εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος», αφετέρου βάζουν «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από τους Ολγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Αλέκο Φλαμπουράρη. Μάλιστα, το γεγονός ότι την εν λόγω πρωτοβουλία συνυπογράφουν δύο πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης) έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Συγκεκριμένα, τα παραπάνω στελέχη ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:

«1. Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττει την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Τι θα κάνει η «Ομπρέλα»

Οπως έγραφε από χθες η «Κ», η τάση με άτυπο ηγέτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν προσήλθε στις σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό, όμως, που μένει να φανεί είναι αν η «Ομπρέλα» προχωρήσει άμεσα στην προαναγγελθείσα συντεταγμένη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες, και πριν ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώσει το εσωκομματικό δημοψήφισμα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλέον επικρατέστερο σενάριο ήταν το ρήγμα να επέλθει στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι τα στελέχη της τάσης έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της ημέρας κάποιο κείμενο που θα σηματοδοτεί το διαζύγιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε σήμερα σε επικοινωνία με την πλευρά τόσο του μπλοκ Αχτσιόγλου όσο και του Τεμπονέρα σχετικά με τις εξελίξεις στην Κ.Ε. του κόμματος.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης -στελέχη της «Ομπρέλας»- αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την Κεντρική Επιτροπή, κάτι το οποίο έκανε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρέμβαση ομάδας Τεμπονέρα: «Δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών» Η ομάδα Τεμπονέρα, με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζει πως «δεν είναι τώρα η ώρα για “δημοψηφίσματα” διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων» και ότι «παραμένουμε στο κόμμα, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή».

Η κοινή δήλωση:

Α. Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση, καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

Τονίσαμε, όμως, ότι η συμπόρευσή μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες.

Είμαστε μέλη, στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της Κ.Ε., τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση ελληνική οικογένεια.

Β. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:

– Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ. Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

– Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα.

Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

Γ. Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο, αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών, των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.

Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο.

Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σε αυτό, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

Τεμπονέρας Διονύσης

Λαμπρινίδης Φώτης

Τσιόκας Χάρης

Λαμπρίδης Χρήστος

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.