Μπάσκετ

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ ντέρμπι… νούμερο 150

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ ντέρμπι… νούμερο 150

Το αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ θα ρίξει την αυλαία της 7ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League. Οι «πράσινοι» παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα του φετινού Πρωταθλήματος ενώ η «Ένωση» προέρχεται από δύο διαδοχικές νίκες.

Aναλυτικά τα όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ: 

Ο Παναθηναϊκός έχει μπει στη Stoiximan Basket League με ρεκόρ 6-0, κάτι που έκανε για 12η φορά στα 32 χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι», στις έξι πρώτες αγωνιστικές, είχαν την 3η καλύτερη επίθεση (85,33) και την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (64,83). Έκαναν το 3/3 στο ΟΑΚΑ απέναντι στο Μαρούσι, το Λαύριο Megabolt και τον Απόλλωνα Carna σημειώνοντας κατά μέσο όρο 101,66 πόντους.

Η ΑΕΚ Betsson πάει στο ντέρμπι έπειτα από δύο συνεχόμενες, εντός έδρας νίκες επί της Καρδίτσας Ιαπωνική και του Κολοσσού H Hotels. Έχει υποχρεωθεί ωστόσο σε ήττα και στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια της ως τώρα στο Πρωτάθλημα, παίζοντας στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό και στο Nick Galis Hall με τον Άρη Midea. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περίοδο 2014-15 όταν και επέστρεψε στην κατηγορία, η «Ένωση» μόνο σε μία σεζόν είχε ρεκόρ 1-1 στα πρώτα δύο εκτός έδρας παιχνίδια της (2018-19). Μπήκε τέσσερις φορές με 2/2 και πέντε φορές με 0/2.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ Betsson θα συμπληρώσουν αύριο 150 ντέρμπι. Οι «πράσινοι» έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, τόσο συνολικά από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64), όσο και ειδικότερα στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Το προβάδισμα αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού στα εντός έδρας παιχνίδια του για τη Stoiximan Basket League.

Η ΑΕΚ Betsson νίκησε τον αντίπαλο της ως φιλοξενούμενη του, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, μόνο μία φορά. Ήταν στις 3 Νοεμβρίου 1996 όταν επικράτησε με 94-77 (Οικονόμου 22, Ντίνκινς 16 – Αλεξάντερ 23, Έντουαρντς 21), σε ματς που μάλιστα έγινε στην 7η αγωνιστική, σημείο στο οποίο θα αναμετρηθούν και αύριο οι δύο ομάδες.

Από εκείνη τη νίκη της ΑΕΚ Betsson, που τότε είχε στον πάγκο της τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 36 συνεχόμενες νίκες ως γηπεδούχος, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων στους οποίους οι ομάδες μοιράζονταν την ίδια έδρα (ΟΑΚΑ).

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των ντέρμπι…

Exit mobile version