ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Φατίχ Τερίμ: Ο Αυτοκράτορας που «δεν αγαπά τη νίκη, αλλά μισεί την ήττα», στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει σελίδα, καθώς ο Φατίχ Τερίμ, θα είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» , έχοντας στόχο να οδηγήσει ξανά την ομάδα στην κορυφή και να γίνει, όπως και στην Τουρκία, Αυτοκράτορας.

Φατίχ Τερίμ: Ο Αυτοκράτορας που «δεν αγαπά τη νίκη, αλλά μισεί την ήττα», στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

Ο Παναθηναϊκός γύρισε και επίσημα σελίδα, καθώς ο Φατίχ Τερίμ, θα είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού», έχοντας στόχο να οδηγήσει ξανά την ομάδα στην κορυφή και να γίνει, όπως και στην Τουρκία, Αυτοκράτορας.

Οι “πράσινοι” μετά από 2,5 χρόνια, μπαίνουν σε νέα μονοπάτια, με τον σπουδαίο Τούρκο τεχνικό, να ανακοινώνεται και να έρχεται στην Αθηνα για να κάνει την πρώτη του προπόνηση και να “κληρονομεί” μια θέση που έχει ήδη ψηλά τον πήχη, καθώς εκεί τον έβαλε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τον μύθο του τουρκικού ποδοσφαίρου ο οποίος έγινε μέχρι και… Ντοκιμαντέρ στο NETFLIX και η καριέρα του συνοψίζεται σε μια φράση του: «Εγώ και άνθρωποι σαν εμένα έχουμε αμέτρητες ιστορίες και η δική μου ιστορία δεν έχει λήξει.».

Πρόκειται για έναν προπονητή τεράστιου βεληνεκούς, ο οποίος είναι αδιαμφισβήτητα, από άποψης, ονόματος αλλά και καριέρας, ο κορυφαίος που έρχεται στην Ελλάδα! Γιατί; Θα σας εξηγήσουμε!

Ανιχνευτής ταλέντων

Για έναν προπονητή το να μπορεί να “ψαρεύει” ταλέντα και να τα εξελίσσει είναι σίγουρα πολύ σημαντικό προσόν. Και αν ένας άνθρωπος ήξερε, να το κάνει αυτό στην Τουρκία, δεν ήταν άλλος από τον Φατίχ Τερίμ!

Ο σπουδαίος προπονητής, αναλαμβάνοντας την Εθνική Τουρκίας Κ21, πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με τη βοήθεια της ομοσπονδίας να γυρίσει ολόκληρη τη χώρα το 1991 προκειμένου να ανιχνεύσει τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρα.

Και το πέτυχε, αφού το 1993 ως προπονητής της εθνικής του ομάδας, την οδήγησε στους Μεσογειακούς αγώνες της Γαλλίας. Ενδεικτικά, οι παίκτες που “έβγαλε” ο Τερίμ έγραψαν τη δική τους ιστορία λίγα χρόνια αργότερα, καθώς έφτασαν στο Μουντιάλ του 2002 στα ημιτελικά.

Ορισμένοι από αυτούς ήταν οι Χακάν Σουκούρ, Φαρούκ Κορκμάζ, Οκάν Μπουρούκ, Τουγκάι Κεριμόγλου, Μερτ Κορκμάζ, Χαμντί Ντεμιρμπάς.

To κεφάλαιο Γαλατάσαραϊ και η κατάκτηση του UEFA

Έχοντας κάνει το «αγροτικό» του στα μικρά τμήματα της Εθνικής Τουρκίας, ο Φατίχ Τερίμ, το 1996 έβαλε την υπογραφή στο συμβόλαιο που του προσέφερε η αγαπημένη του Γαλατά ώστε να την βγάλει από την εσωστρέφεια και να την επαναφέρει στην κορυφή. Η πρώτη του θητεία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο αφού πέραν των τεσσάρων πρωταθλημάτων κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του συλλόγου.

Ο άνθρωπος που σύμφωνα με συναργάτες: «Δεν αγαπούσε την νίκη αλλά μισούσε την ήττα», έκανε το ακατόρθωτο! Τη σεζόν 1999/2000 λοιπόν η πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατάσαραϊ σε έναν όμιλο «φωτιά» με Τσέλσι, Χέρτα Βερολίνου και Μίλαν, ξεκίνησε με 1 βαθμό σε τέσσερα ματς και χρειαζόταν ένα θαύμα για να συνεχίσει τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Και όμως κατάφερε να το κάνει περνώντας με το εκκωφαντικό 4-1 από το Βερολίνο και λυγίζοντας τη μεγάλη Μίλαν με σκορ 3-2 στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για το Kύπελλο UEFA.

Εκεί η «Tσιμπόμ» με μεγάλους πρωταγωνιστές του Γκεόργκι Χάτζι, Xακάν Σουκούρ, Εμρέ Μπελοζόγλου, Οκάν Μπορούκ, Ουμούτ Νταβαλά και Χασάν Σας, «καθάρισε» την Μπολόνια, την Ντόρτμουντ, τη Μαγιόρκα και τη Λιντς παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης!

Εκεί, αντίπαλος ήταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ και των αστέρων που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμυρία.

Μετά από ένα «στείρο» 0-0, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι, με τον Κλαούντιο Ταφαρέλ να κατεβάζει ρολά και να χαρίζει το τρόπαιο στην Γαλατά!

Προφανώς, ο Τερίμ πέρασε στο Πάνθεον και στη συνέχεια πραγματοποίησε ακόμη τρείς θητείες στο «Αλί Σαμί Γεν» με την κάθε μία από αυτές να έχει την δική της ξεχωριστή ιστορία που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2022.

Η συγκομιδή του στη Γαλατά, ήταν εντυπωσιακή. Oκτώ πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και τέσσερα Σούπερ Καπ Τουρκίας σε συνολικά 543 ματς στον πάγκο της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος της τρίτης του θητείας το έμαθε από την τηλεόραση μετά από την «ασέβεια» που εισέπραξε από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Ουνάλ Αϊσάλ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τον αποκάλεσε «υπάλληλο».

Η μεγαλειώδης πορεία της Εθνικής Τουρκίας

Ως γνήσιος «ποδοσφαιράνθρωπος» δε θα μπορούσε να μην έχει προσφέρει τα μέγιστα και στην αγαπημένη του εθνική Τουρκίας. Σε αυτή ο σπουδαίος Τερίμ βρέθηκε επίσης τέσσερις φορές! Η τρίτη ήταν και η σημαντικότερη, αφού η ομάδα της γειτονικής χώρας, κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά του Euro 2008, χάνοντας από τη Γερμανία με σκορ 3-2!

Η αναγνώριση από τους Ιταλούς

To να σε «παραδέχονται» ομάδες από την Ιταλία, όπου η προπονητική… διδάσκεται στα σχολεία, σημαίνει πολλά! Και ο Φατίχ Τερίμ το κατάφερε και αυτό!

Έτσι τη σεζόν 2000/01, η Φιορεντίνα του άνοιξε την πόρτα! Κατά την περίοδο της παραμονής του στην πόλη της Αναγέννησης, ο Τερίμ, κατάφερε πολλά και αποκάλυψε ότι το μυστικό της επιτυχίας του εκεί ήταν η συναναστροφή του με τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Οι «βιόλα» με την αρωγή του Τερίμ, έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας του 2001 όμως ο Τούρκος δεν ήταν εκεί καθώς η ρήξη στις σχέσεις του με τοντον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ομάδας Τσέκι Γκόρι, τον έστειλαν εκτός ομάδας.

Ακολούθησε η Μίλαν, όπου οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο τα πράγματα εκεί δεν κύλησαν καλά, με αποτέλεσμα να περάσει μετά από 13 ματς την πόρτα της εξόδου.

Ωστόσο, στο ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο ήταν αφιερωμένο προς τον ίδιο, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, Μαρένο Ρόγγι, Λούκα Καλαμάι αλλά και ο αθλητικός διευθυντής της Φιορεντίνα, Τζιανκάρλο Αντονιόνι, θέλησαν να κάνουν τον απολογισμό της θητείας του Τερίμ στην Ιταλία λέγοντας ότι: «Παρά την μικρή του παρουσία στη χώρα, όλοι εκτίμησαν τον Φατίχ και τον θεωρούν ως μια μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα»

Η οικογένεια του, η «σημαία» του

Για τον Φατίχ Τερίμ μπορεί ο φάρος να είναι το ποδόσφαιρο, όμως το φως είναι η οικογένεια. Από νεαρή ηλικία ο θεσμός αυτός ήταν το πρωτεύον πράγμα στη ζωή του.

Η αγάπη για του γονείς και ιδίως για τον πατέρα του, Ταλάτ, ο οποίος ήταν και παραμένει το ίνδαλμα του. Μαζί γυρνούσαν την περιφέρεια των Αδάνων πουλώντας χρήσιμες πρώτες ύλες, ενώ και η μητέρα του πάντοτε είχε λόγο στην καριέρα του.

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στη ζωή του κατέχει και η αγαπημένη του σύζυγος Φουλιέ, με την οποία συζητούσαν και έπαιρναν αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον των δύο παιδιών τους, της Μερβέτ και της Μπουσέ.

Όλη του η αφοσίωση στην οικογένεια του συνοψίζεται σε ένα περιστατικό το 2017, όταν υπερασπίστηκε τον γαμπρό του σε διένεξη του με ιδιοκτήτη εστιατορίου!

«Πάντοτε προστάτευα τους δικούς μου, τους φίλους μου, την οικογένεια μου και θα συνεχίσω να το κάνω»

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.