ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Το «καμπανάκι» του Κάουνας έγινε… συναγερμός με την ήττα από τον Άρη

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού AKTOR από τον Άρη στο ΟΑΚΑ.

Το «καμπανάκι» του Κάουνας έγινε… συναγερμός με την ήττα από τον Άρη

Το «καμπανάκι» της Παρασκευής με την κάτω του μετρίου εμφάνιση και την ήττα από τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας φαίνεται πως δεν… ήχησε στα αυτιά των παικτών του Παναθηναϊκού AKTOR, που παρουσίασαν ακόμα χειρότερη εικόνα και ηττήθηκαν δικαίως από τον Άρη (70-73) στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε ένα αποτέλεσμα που έβαλε τέλος στο απόλυτο του «τριφυλλιού» στο ελληνικό πρωτάθλημα και συγχρόνως σήμανε συναγερμό ενόψει Φενέρμπαχτσε.

Ευθύς εξαρχής το ματς με το καλοδουλεμένο και σκληροτράχηλο σύνολο του -εξαιρετικού προπονητή- Καστρίτη έμοιαζε δύσκολο, αν αναλογιστούμε την κόπωση που υπήρχε από τη «διπλή» εβδομάδα στην Ευρωλίγκα, αλλά και τα προβλήματα απουσιών που προέκυψαν (Παπαπέτρου, Λεσόρ, Χουάντσο), συν την ανετοιμότητα κάποιων παικτών (Σλούκας, Βιλντόσα, Μπαλτσερόφσκι). Και οι «πράσινοι» φρόντισαν να το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο και να βάλουν περισσότερη πίεση στους εαυτούς τους, καθώς μπήκαν κοιμισμένα στο παιχνίδι και δεν είχαν καθόλου συγκέντρωση στο παιχνίδι τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 7,5 πρώτα λεπτά πέτυχαν μόλις 6 πόντους (όλοι από τον Αντετοκούνμπο) με 2/8 εντός παιδιάς, ενώ υπέπεσαν και σε 5 λάθη. Μάλιστα, έκλεισαν το δεκάλεπτο με 3/11 εντός παιδιάς, 6 λάθη και ούτε μία προσπάθεια έξω από τα 6,75μ. (!), δείγμα του εγκλωβισμού τους από την εξαιρετική περιφερειακή άμυνα των φιλοξενούμενων. Εξ ου και το σχετικό σκορ (10-25), με τους φιλοξενούμενους να κάνουν ό,τι θέλουν στο παρκέ και να εκμεταλλεύονται πλήρως τις αντίπαλες αδράνειες, τόσο μακριά, όσο και κοντά στο καλάθι (πήραν 6 επιθετικά ριμπάουντ!).

Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά
Σλούκα γερά και… πάρε μας τα λεφτά 2.261 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν με φόρα και στο δεύτερο δεκάλεπτο φτάνοντας τη διαφορά στο +19, αλλά κάπου εκεί αφυπνίστηκε η ομάδα του Αταμάν. Με μπροστάρη τον Καλαϊτζάκη, ο οποίος κατέθεσε τη γνωστή του ενέργεια στο παρκέ, ο «εξάστερος» πέτυχε επιμέρους σκορ 21-1 (!) από τα μέσα της 2ης περιόδου μέχρι το 22’ και ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση. Σε αυτό το διάστημα, οι παίκτες του «τριφυλλιού» έτρεξαν και πίεσαν πολύ στην άμυνα, αναγκάζοντας σε αρκετά λάθη τον Άρη, από τα οποία πήραν εύκολους πόντους.

Ακόμα και στο +8 όμως, ο Παναθηναϊκός έδειχνε δυσλειτουργικός και δεν κατάφερε να διατηρήσει για πολλή ώρα το προβάδισμά του (ή να το διευρύνει). Όσο πλησιάζαμε στην τελική ευθεία, οι «πράσινοι» εμφάνιζαν όλα τα συμπτώματα και τις παθογένειες που τους συνοδεύουν τη φετινή σεζόν, ενώ έδωσαν πολλά δικαιώματα στους φιλοξενούμενους καθώς «χαλάρωσαν» πάλι αμυντικά και στην επίθεση δεν υπήρχε πλάνο και καθαρό μυαλό. Κάπως έτσι το 62-58 στο 35’ μετατράπηκε σε 62-71 μέσα σε 4 λεπτά και κάπου εκεί τελείωσαν όλα ουσιαστικά, παρότι οι γηπεδούχοι επιχείρησαν μια επική ανατροπή, αλλά το τρίποντο του Καλαϊτζάκη στο φινάλε ήταν άστοχο.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι μόνο οι Καλαϊτζάκης, Γκριγκόνις και Αντετοκούνμπο διασώθηκαν από το «ναυάγιο» της ομάδας του Αταμάν. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο Τούρκος προπονητής δεν κατάφερε να προφυλάξει και να ξεκουράσει κάποια από τα εξέχοντα και καταπονημένα στελέχη του ρόστερ του. Ο Μήτογλου αγωνίστηκε για σχεδόν 31 λεπτά, ο Γκραντ για 28’ και ο Γκριγκόνις ξεπέρασε τα 27’.

Μάλλον ο έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε να ανοίξει λίγο περισσότερο το ροτέισον και να εμπιστευτεί και τους υπόλοιπους. Για ποιο λόγο να μην αγωνιστεί καθόλου ο Μωραΐτης; Δεν έχει αποδείξει στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος ότι μπορεί να προσφέρει; Για ποιο λόγο να μην πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο οι Μαντζούκας, Μπαλτσερόφσκι και Βιλντόσα; Ναι ΟΚ, ας δεχτούμε ότι ο Αργεντινός γκαρντ ήταν αρνητικότατος κόντρα στον Άρη, όμως πρέπει να βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό του. Τουλάχιστον, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ο Αταμάν ανέλαβε την ευθύνη για το κάκιστο θέαμα που παρουσίασε η ομάδα του κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Κι αυτό είναι κάτι που τον τιμάει. Πλέον, ο Παναθηναϊκός βάζει δύσκολα στον εαυτό του όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς δεν θα έχει το παραμικρό περιθώριο για γκέλα και στραβοπάτημα μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τον 3ο γύρο της κανονικής περιόδου.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η ομάδα εμφάνισε αρκετές αδυναμίες στα δύο τελευταία παιχνίδια της κι ενώ υπάρχει μπροστά της ο «τελικός» με τη Φενέρμπαχτσε…

Υ. Γ. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συνέβαινε κι αυτό, αφού ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε στο τσακ δύο φορές ήδη στη Stoiximan Basket League (σ.σ. με Περιστέρι Bwin και ΑΕΚ). Μακάρι -για όλους μας- να συνεχίσουμε να έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να μην κερδίζουν οι «αιώνιοι» μόνο με τις… φανέλες.

Υ. Γ.2 Με 4/17 τρίποντα και 19 λάθη ολοκλήρωσε το παιχνίδι η ομάδα του Αταμάν… Επίσης, στην τελευταία επίθεση ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα στο παρκέ οι 5 καλύτεροι σουτέρ της ομάδας.

Υ. Γ.3 Ο κόουτς Καστρίτης κάνει εξαιρετική δουλειά στον Άρη και παρουσιάζει ένα καλοκουρδισμένο σύνολο. Η ιστορική νίκη (πρώτη μετά από 27 χρόνια σε εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό) της ομάδας του, πρέπει να του πιστωθεί απόλυτα! Και μην ξεχνάμε ότι το μπάτζετ των «κιτρίνων» είναι της τάξεως των 800 χιλιάδων ευρώ…

Υ. Γ.4 Δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες γκαρντ με την εκτελεστική δεινότητα και το δολοφονικό ένστικτο του Τολιόπουλου. Δείχνει ότι έχει τα φόντα να σταθεί και στο υψηλότερο επίπεδο, αρκεί να δουλέψει ακόμα περισσότερο και να βελτιώσει κάποιες αδυναμίες του.

Υ. Γ.5 Απαράδεκτη -για πολλούς λόγους- η απόφαση του ΕΣΑΚΕ για ορισμό του αγώνα στις 17:15 σε εργάσιμη ημέρα.

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.