ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Έμοιαζε σαν ψέμα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν: «Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε»

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από την ζωή και βύθισε στην θλίψη όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία.

Έμοιαζε σαν ψέμα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν: «Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε»

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, το νήμα της ζωής κόπηκε για τον Γιάννη Κυράστα, τον τεράστιο ποδοσφαιριστή, προπονητή αλλά πάνω απ΄ όλα άνθρωπο.

Πέρασαν 20 χρόνια και ακόμα δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς. Ο Γιάννης Κυράστας δεν είναι πια μαζί μας. Δεν είναι πια εδώ. Βρίσκεται στην γειτονιά των Αγγέλων. Η 1η Απριλίου του 2004 ήταν διαφορετική, ήταν ξεχωριστή και μακάρι να μην υπήρχε…

Ήταν πραγματικά και είναι μέχρι και σήμερα σαν… ψέμα. Σαν ένα κακό όνειρο όχι μόνο για τους οικείους του αλλά γι΄ όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού, για όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο Γιάννης Κυράστας δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος προπονητής και ποδοσφαιριστής, αλλά πάνω απ΄όλα ήταν άνθρωπος, με όλα γράμματα κεφαλαία. Δεν υπήρχε παίκτης που να μην τον ρωτούσε τι κάνει η οικογένεια του, δεν υπήρχε άνθρωπος στην Παιανία, που να μην στάζει… μέλι για τον μοναδικό Γιάννη Κυράστα.

Την 1η Απριλίου του 2004 το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχασε μόνο έναν μεγάλο προπονητή, αλλά και ένα σπουδαίο άνθρωπο που αποτελούσε πρότυπο ηθικής. Ένας υπέροχος πατέρας, ένας υπέροχος σύζυγος και μια αληθινή ψυχή, που δεν είχε ίχνος κακίας μέσα της.

Κοντά σε όλους και πάντα… παρών για όλους. Ωστόσο, ένας τρόπος υπάρχει για να τον τιμήσουμε. Να θυμηθούμε όλα όσα είχε καταφέρει τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.

Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1952. Ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό και στα 20 του χρόνια καθιερώθηκε για 9 περίπου χρόνια στον Πειραιά. Το ντεμπούτο του με την φανέλα των «ερυθρόλευκων» τον Δεκέμβριο του 1972.Με την ομάδα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε συνολικά σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαϊκοί και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

Με τo τριφύλλι στο στήθος κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδος (1984,1986), τρία Κύπελλα (1982, 1984, 1986), ωστόσο, η σπουδαιότερη στιγμή της «πράσινης» θητείας του δεν ήταν άλλη από την πορεία έως τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985.

Στα αξιοσημείωτα ήταν και η πορεία του με την Εθνική μας ομάδα. Ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας αγωνίστηκε 46 φορές με την φανέλα της Εθνικής ομάδας, ενώ ήταν πρωταγωνιστής στη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.

Τα παπούτσια του τα κρέμασε το 1986 μετά το ματς με τον Πανσερραϊκό. Ο έμπειρος τότε Γιάννης Κυράστας στο ματς αυτό δεν έκατσε ούτε στον πάγκο και έτσι ανακοίνωσε στον προπονητή του Βασίλη Δανιήλ, ότι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ένιωσε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έτσι πήρε αυτή την απόφαση.

Ο προπονητής Γιάννης Κυράστας

Το κεφάλαιο ποδόσφαιρο δεν είχε τελειώσει ωστόσο. Μόλις ένα χρόνο μετά την απόσυρσή του άρχισε να ασχολείται με την προπονητική. Από τότε που ήταν παίκτης κρατούσε σημειώσεις και έδειχνε να ενδιαφέρεται αρκετά τόσο με το κομμάτι της τακτικής όσο και με το κομμάτι των προπονήσεων. Ο Γιάννης Κυράστας έγινε… φαινόμενο μιας και έπαιρνε συνεχώς ομάδες από τις μικρές κατηγορίες και τις ανέβαζε.

Μετά από τα… αγροτικά που έκανε το 1999 πήρε στα χέρια του το τιμόνι του Παναθηναϊκού και έφτιαξε μια ομάδα, η οποία μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Το «τριφύλλι» έπαιξε… μαγικό ποδόσφαιρο και ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα, το οποίο του έκλεψαν «ετσιθελικά» οι γνωστοί – άγνωστοι. Αυτοί που για χρόνια… κατακρεούργησαν τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί που πλέον χαίρονται ακόμα και σήμερα για τα κλεμμένα πρωταθλήματα και τον… κλεμμένο ιδρώτα. Αυτοί ήταν που του στέρησαν έναν τίτλο ως προπονητής, που μάλιστα τον άξιζε και με το παραπάνω. Απόδειξη αυτού είναι ότι οι αρχηγοί όλων των ομάδων της σεζόν εκείνης τον ψήφισαν ως καλύτερο προπονητή.

Στη συνέχεια της προπονητικής του καριέρας βρέθηκε στον Ηρακλή και τελικά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για δεύτερη φορά φτιάχνοντας άλλη μία φοβερή ομάδα, η οποία έκανε πράγματα και θαύματα. Τελικά όμως το Δεκέμβριου του 2001 μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ (ήττα με 2-1 στη Λεωφόρο με… σφαγιαστική διαιτησία) υπέβαλε την παραίτησή του στην διοίκηση του τριφυλλιού.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Κυράστας δεν άντεχε την αδικία που βίωνε ως προπονητής του Παναθηναϊκού και αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να βάλει πρόωρο τέλος στην προπονητική του καριέρα.  Δεν άντεχε να τον… κλέβουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχε πει την ατάκα: «Ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με την οικογένεια μου και το ψάρεμα».

Η σπάνια νόσος και το άδικο τέλος

Και πράγματι ήθελε να χαρεί όλα αυτά, αλλά δεν πρόλαβε όσο θα ήθελε. Δεν πρόλαβε να ζήσει την οικογένεια του όσο αυτός επιθυμούσε. Η σπάνια νόσος Φουρνιέ που  τον οδήγησε στον πρόωρο και οδυνηρό θάνατο του.

Ο Γιάννης Κυράστας, «έφυγε» στις 17:30 της Πέμπτης 1 Απριλίου του 2004 και όλοι «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού λίγους μήνες αργότερα δεν τον ξέχασε. Και πως θα μπορούσε άλλωστε. Στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της σεζόν οι φίλοι του «τριφυλλιού» τραγούδησαν δυνατά το σύνθημα «Αυτή η κούπα θα φτάσει στ’ άστρα για τον Γιάννη τον Κυράστα».

Τα πρωτοσέλιδα της εποχής

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ