ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

iPhone 16 pro: Πότε κυκλοφορεί – Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει η Apple

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Apple φημολογείται ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max, τα οποία θα πωλούνται παράλληλα με τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus.

iPhone 16 pro: Πότε κυκλοφορεί - Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει η Apple

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Apple φημολογείται ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max, τα οποία θα πωλούνται παράλληλα με τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus. Τα μοντέλα Pro είναι οι πιο ακριβές συσκευές στη σειρά ναυαρχίδων της Apple και συχνά είναι τα πρώτα που αποκτούν νέο σχεδιασμό και χαρακτηριστικά.

εξαφανίσει» τα iPhone" />

Βρισκόμαστε μήνες μακριά από το ντεμπούτο των iPhone του 2024, αλλά όπως είναι σύνηθες, οι διαρροές από αναλυτές, γνώστες και πρόσωπα με εμπιστευτικές πληροφορίες κυκλοφορούν ήδη για τις νέες συσκευές.

Τα iPhone 16 Pro και 16 Pro Max θα αυξηθούν σε μέγεθος και αυτή θα είναι η πρώτη αναβάθμιση μεγέθους που είχαμε εδώ και αρκετά χρόνια. Το iPhone 16 Pro θα έχει μέγεθος 6,3 ίντσες (από 6,1), ενώ το Pro Max θα έχει μέγεθος 6,9 ίντσες (από 6,7). Τα τυπικά μοντέλα iPhone 16 δεν θα αλλάξουν σε μέγεθος. Εκτός από μια αλλαγή στο μέγεθος, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό των μοντέλων iPhone 16.

Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπερνάρ – Χουάνκαρ και με μοναδικό στόπερ τον Ούγκο η αποστολή για Άρη
Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπερνάρ – Χουάνκαρ και με μοναδικό στόπερ τον Ούγκο η αποστολή για Άρη 2.493 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η Apple σχεδιάζει νέα μικροτσίπ της σειράς A για τα μοντέλα iPhone 16 Pro, τα οποία βασίζονται στον πιο πρόσφατο κόμβο N3E 3 νανομέτρων. Θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την απόδοση, αλλά δεν έχουμε ακούσει ακόμη λεπτομέρειες για το τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε. Το Action Button που αρχικά περιοριζόταν στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max θα έρθει και στα τέσσερα μοντέλα iPhone 16, ενώ φημολογείται ότι θα υπάρχει και ένα επιπλέον κουμπί «Capture» για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Ενημερώσεις μεγέθους

Τα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το iPhone 16 Pro θα έχει οθόνη μεγέθους 6,27 ιντσών (στρογγυλοποιημένο σε 6,3), ενώ το iPhone 16 Pro Max αναμένεται να έχει οθόνη μεγέθους 6,85 ιντσών (στρογγυλοποιημένο σε 6,9).

Με την αύξηση του μεγέθους της οθόνης, θα αυξηθούν και οι διαστάσεις του σώματος του iPhone. Και τα δύο μοντέλα αναμένεται να είναι ψηλότερα και φαρδύτερα από τα μοντέλα iPhone 15 Pro και ενώ το πάχος θα παραμείνει το ίδιο, το βάρος θα αυξηθεί ελαφρώς λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους.

Τεχνολογία οθόνης

Τα μοντέλα iPhone 16 αναμένεται αναμένεται να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία οθόνης OLED με μικρο-φακό για βελτιωμένη φωτεινότητα και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει βελτίωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Κουμπιά

Οι φήμες αρχικά έδειχναν ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα στερεά πλήκτρα έντασης ήχου, τροφοδοσίας και λειτουργίας που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τα μοντέλα iPhone 15 Pro, αλλά φαίνεται ότι η Apple έχει πλέον αναβάλει αυτή την κυκλοφορία και περιμένουμε μηχανικά πλήκτρα. Η τεχνολογία στερεάς κατάστασης θα επέτρεπε τη χρήση κουμπιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα φυσικό κουμπί, αλλά χωρίς πραγματικό πάτημα του κουμπιού που συμβαίνει όταν το αγγίζετε. Αντ’ αυτού, μια απτική δόνηση θα είχε χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί το πάτημα ενός κουμπιού, δίνοντας στους χρήστες την αίσθηση του πατήματος ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική φυσική κίνηση του κουμπιού.

Αναμένονται τα τυπικά μηχανικά κουμπιά λειτουργίας, έντασης ήχου και δράσης, καθώς και ένα νέο κουμπί «Capture» στη δεξιά πλευρά του iPhone.

Το επιπλέον κουμπί Capture Button θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά του iPhone με το κουμπί Power, στο χώρο που καταλαμβάνει η κεραία 5G mmWave στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την προσθήκη αυτού του κουμπιού, η αποκοπή mmWave μεταφέρθηκε στην αριστερή πλευρά της συσκευής, κάτω από τα κουμπιά έντασης ήχου. Οι χρήστες του iPhone θα μπορούν να κάνουν ζουμ μέσα και έξω σαρώνοντας το κουμπί αριστερά και δεξιά, να εστιάζουν με ελαφρύ πάτημα και να ενεργοποιούν μια εγγραφή με ένα πιο δυνατό πάτημα.

Το Capture Button θα είναι διαθέσιμο και στα τέσσερα μοντέλα iPhone 16 και θα χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Μικροτσίπ σειράς A

Τα iPhone 16 Pro και Pro Max θα υιοθετήσουν ένα νέο chip σειράς A, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο στον κόμβο 3 νανομέτρων όπως και το A17 Pro. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ονομάσει η Apple αυτό το chip, αλλά φημολογείται ότι θα είναι το A18 Pro, ενώ για τα τυπικά μοντέλα iPhone 16 έχει προγραμματιστεί ένα A18.

Θερμικές βελτιώσεις

Τα μοντέλα iPhone 16 αναμένεται να περιλαμβάνουν μια νέα θερμική σχεδίαση που θα καταπολεμά την υπερθέρμανση. Λέγεται ότι η Apple εργάζεται πάνω σε ένα θερμικό σύστημα από γραφένιο για τα μοντέλα iPhone 16, ενώ τα μοντέλα iPhone 16 Pro μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ένα μεταλλικό περίβλημα μπαταρίας που θα βελτιώσει την απαγωγή θερμότητας.

Τεχνολογία κάμερας iPhone 16

Τα iPhone 16 Pro και Pro Max θα μπορούσαν να διαθέτουν έναν πιο προηγμένο αισθητήρα κύριας κάμερας 48 megapixel που χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως η στοιβαγμένη σχεδίαση για καλύτερη απόδοση και ο έλεγχος ψηφιακού κέρδους για καλύτερο δυναμικό εύρος και έλεγχο του θορύβου. Το Pro Max μπορεί να περιλαμβάνει έναν κατά 12% μεγαλύτερο αισθητήρα κάμερας για καλύτερο δυναμικό εύρος, θόλωση φόντου και απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro αναμένεται επίσης να διαθέτουν βελτιωμένο φακό Ultra Wide 48 megapixel. Ο αναβαθμισμένος φακός Ultra Wide θα πρέπει να επιτρέπει στην κάμερα να συλλαμβάνει περισσότερο φως, με αποτέλεσμα βελτιωμένες φωτογραφίες κατά τη λήψη σε λειτουργία 0,5x, ειδικά σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Πιθανότατα θα λειτουργεί όπως η κάμερα 48-megapixel Wide, η οποία χρησιμοποιεί pixel binning για να συνδυάσει τα δεδομένα από τέσσερα pixel σε ένα «super pixel» για καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Η ευρυγώνια κάμερα 48 megapixel που χρησιμοποιείται στο iPhone 16 Pro Max φέρεται να διαθέτει έναν υβριδικό φακό οκτώ τμημάτων με δύο γυάλινα στοιχεία και έξι πλαστικά στοιχεία, μαζί με βελτιώσεις για τους φακούς της τηλεφακού και της υπερ-ευρυγώνιας κάμερας.

Τόσο το iPhone 16 Pro όσο και το iPhone 16 Pro Max αναμένεται να αποκτήσουν φακούς ζουμ Tetraprism το 2024, αντί η τεχνολογία να περιορίζεται στο μεγαλύτερο Pro Max. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μοντέλα iPhone 16 Pro θα διαθέτουν τουλάχιστον 5x οπτικό ζουμ και τουλάχιστον 25x ψηφιακό ζουμ.

Σούπερ Περισκόπιο;

Το iPhone 16 Pro Max θα μπορούσε να διαθέτει μια υπερκάμερα περισκοπίου για δραματικά αυξημένο οπτικό ζουμ. Η πληροφορία προέρχεται από έναν λογαριασμό Weibo που έχει παράσχει ακριβείς πληροφορίες στο παρελθόν, αλλά δεν έχει ακόμη υποστηριχθεί από μια δεύτερη αξιόπιστη πηγή.

Ο όρος «σούπερ» ή «υπερ» τηλεφακός περιγράφει συνήθως κάμερες με εστιακή απόσταση άνω των 300 χιλιοστών. Ο σημερινός τηλεφακός ισοδυναμεί με φακό 77mm, οπότε αν είναι ακριβής, θα μπορούσε να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των δυνατοτήτων ζουμ.

Τσιπ μόντεμ 5G

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro αναμένεται να χρησιμοποιούν το μόντεμ Snapdragon X75 της Qualcomm, επιτρέποντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συνδεσιμότητα 5G. Σύμφωνα με την Qualcomm, το X75 προσφέρει βελτιωμένη συνάθροιση φορέων, καθώς και ο συνδυασμένος πομποδέκτης sub-6Ghz και mmWave 5G καταλαμβάνει 25 τοις εκατό λιγότερο χώρο στην πλακέτα κυκλώματος και χρησιμοποιεί έως και 20 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια.

Ο X75 της Qualcomm υποστηρίζει το πρότυπο “5G Advanced” με βελτιώσεις AI και μηχανικής μάθησης για βελτιώσεις 5G, οπότε η Apple θα μπορούσε να διαθέσει στην αγορά τα μοντέλα iPhone 16 Pro ως έχοντα συνδεσιμότητα “5G Advanced”. Η Apple δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει την Qualcomm X75 στα τυπικά μοντέλα iPhone 16.

Αποθηκευτικός χώρος

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro αναμένεται να περιλαμβάνουν έως και 1TB αποθηκευτικού χώρου, με την Apple να προσφέρει επίσης μοντέλα 256GB και 512GB. Το 1TB iPhone 16 Pro θα μπορούσε να διαθέτει χαμηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής προκειμένου να μειωθεί το κόστος, σύμφωνα με το DigiTimes. Ο ιστότοπος ισχυρίζεται ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μνήμη flash NAND υψηλότερης πυκνότητας Quad-Level Cell (QLC),

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro αναμένεται να διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο έως και 1TB, ενώ η Apple προσφέρει επίσης μοντέλα 256GB και 512GB. Το iPhone 16 Pro 1TB θα μπορούσε να διαθέτει χαμηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής προκειμένου να μειωθεί το κόστος, σύμφωνα με το DigiTimes. Ο ιστότοπος ισχυρίζεται ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μνήμη flash NAND υψηλότερης πυκνότητας Quad-Level Cell (QLC), αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

Υπήρξε επίσης μια φήμη ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούσαν να προσφέρουν έως και 2 TB αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

WiFi 7

Ο αναλυτής της Apple, Ming-Chi Kuo, πιστεύει ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την τεχνολογία WiFi 7 επόμενης γενιάς, η οποία αναμένεται να παρέχει ταχύτητες «τουλάχιστον 30» gigabits ανά δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 40Gb/s.

Το Wi-Fi 7 είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιεί κανάλια 320MHz και υποστηρίζει τεχνολογία τετραγωνικής διαμόρφωσης πλάτους 4K (QAM), παρέχοντας έως και 2,4x ταχύτερες ταχύτητες από το Wi-Fi 6 με τον ίδιο αριθμό κεραιών. Το Wi-Fi 7 θα προσφέρει ταχύτερες μέγιστες ταχύτητες μεταφοράς, χαμηλότερη καθυστέρηση και πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα.

Θύρα USB-C

Η Apple πέρασε στην τεχνολογία USB-C με τη σειρά iPhone 15 και όλα τα μοντέλα iPhone 16 θα διαθέτουν επίσης θύρες USB-C.

Μπαταρία

Οι φήμες αναφέρουν ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα χρησιμοποιούν τεχνολογία συσσωρευμένης μπαταρίας, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη χωρητικότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι συσσωρευμένες μπαταρίες είναι συνηθισμένες στα ηλεκτρικά οχήματα και τις ιατρικές συσκευές, αλλά αποτελούν μια αναδυόμενη τεχνολογία για τα smartphones.

Η στοιβαγμένη μπαταρία θα μπορούσε να έρθει μαζί με την ταχύτερη ενσύρματη φόρτιση 40W και τη φόρτιση MagSafe 20W.

Τον Νοέμβριο διέρρευσε μια εικόνα της υποτιθέμενης μπαταρίας του iPhone 16 Pro με νέο σχεδιασμό, ενημερωμένο βύσμα και χωρητικότητα 3355mAh.

Δυνατότητες AI

Με το iOS 18, η Apple φημολογείται ότι θα εισαγάγει νέες λειτουργίες Siri που θα τροφοδοτούνται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και ορισμένες από τις πρωτοποριακές δυνατότητες δημιουργικής AI θα μπορούσαν να περιοριστούν στα μοντέλα iPhone 16.

Σύμφωνα με διαρροές, το iOS 18 θα φέρει πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά LLM σε όλα τα iPhone, αλλά τα χαρακτηριστικά AI στη συσκευή θα μπορούσαν να παραμείνουν αποκλειστικά στο iPhone 16. Οι ενημερωμένες λειτουργίες AI του iOS 18 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βελτιωμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Siri και της εφαρμογής Messages, αυτόματα παραγόμενες λίστες αναπαραγωγής Apple Music, ενσωμάτωση με εφαρμογές παραγωγικότητας για δημιουργία περιεχομένου με υποστήριξη AI και πολλά άλλα.

Μικρόφωνο

Τα μοντέλα iPhone 16 αναμένεται να διαθέτουν ένα βελτιωμένο μικρόφωνο που θα συνοδεύει την ενισχυμένη με AI εμπειρία Siri. Το μικρόφωνο θα έχει βελτιωμένη αντοχή στο νερό και καλύτερη αναλογία σήματος προς θόρυβο που θα «βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία Siri», σύμφωνα με τον αναλυτή της Apple Ming-Chi Kuo.

iPhone 16 Ultra

Υπήρξαν κάποιες ανάμεικτες φήμες για ένα «iPhone Ultra» που θα μπορούσε να είναι στη σειρά iPhone 16, είτε ως πέμπτο ακόμη πιο ακριβό τηλέφωνο είτε ως αντικαταστάτης του iPhone 16 Pro Max.

Ο Mark Gurman του Bloomberg δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει ένα «Ultra» iPhone το 2024, αλλά με βάση τις τρέχουσες φήμες, δεν είναι σαφές αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Δεν υπάρχουν φημολογούμενα χαρακτηριστικά που θα διέκριναν ένα τηλέφωνο «Ultra» από την υπόλοιπη σειρά iPhone. Στον πρώιμο κώδικα του iOS 18, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Apple εργάζεται πάνω σε ένα iPhone 16 Ultra.

Τιμές

Οι τιμές των εξαρτημάτων για τα τυπικά μοντέλα iPhone 15 ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με τα μοντέλα iPhone 14. Η Apple απορρόφησε το αυξημένο κόστος παραγωγής για τη σειρά iPhone 15, αλλά η Apple ίσως χρειαστεί να αυξήσει την τιμή όταν κυκλοφορήσει το iPhone 16 για να μην επηρεάσει τα συνολικά έσοδα.

Ημερομηνία κυκλοφορίας του iPhone 16 Pro

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Φήμες

Υπήρχαν φήμες ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την τεχνολογία Face ID κάτω από την οθόνη, αλλά οι ενημερωμένες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι κάτω από την οθόνη

Υπήρχαν φήμες ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου κάτω από την οθόνη, αλλά οι ενημερωμένες πληροφορίες δείχνουν ότι η αναγνώριση προσώπου κάτω από την οθόνη δεν θα έρθει πριν από το 2025 ή αργότερα. Το Face ID κάτω από την οθόνη θα επιτρέψει περισσότερο ωφέλιμο χώρο στην οθόνη, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη για το πλήρες Dynamic Island, αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει μια αποκοπή κάμερας.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.