ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Το Panathinaikos24.gr βάζει κάτω τα δεδομένα και αναλύει τι θα χρειαστεί να κάνει ο Παναθηναϊκός για να λυγίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε στα playoffs της Ευρωλίγκας μετά από 5 χρόνια και για πρώτη φορά από το 2018 θα έχει το πλεονέκτημα έδρας, σε μια σειρά απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το Panathinaikos24.gr βάζει κάτω τα δεδομένα και αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού των Ισραηλινών, που τερμάτισαν στην 7η θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 20-14, ενώ στο play-in συνέτριψαν την Μπασκόνια.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα για την ομάδα του Αταμάν είναι να «ματσάρει» την αθλητικότητα των αντιπάλων, καθώς από το «1» μέχρι το «5» διαθέτουν εξαιρετικούς αθλητές παίκτες και πιθανότατα υπερτερούν σε αυτό το στοιχείο έναντι όλων των ομάδων της λίγκας.

Από ‘κει και πέρα, κομβικής σημασίας για τον «εξάστερο» είναι να βγάλει εκτός παιχνιδιού τους δύο ποιοτικότατους γκαρντ του Κάτας, τον Γουέιντ Μπόλντγουιν και τον Λορέντζο Μπράουν δηλαδή. Ο πρώτος έκανε σεζόν… καριέρας (18 πόντοι, 4,9 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο/μέσο όρο), ενώ ο δεύτερος διαθέτει την ποιότητα, την εμπειρία και τον χαρακτήρα για να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Άλλωστε, το απέδειξε και στα play-in κόντρα στην Μπασκόνια, όπου έκανε… όργια (29 πόντοι με 7/8 τρίποντα, 5 ασίστ, 5 ριμπάουντ) πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή εμφάνισή του. Σε αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί πολύ καλή δουλειά στην άμυνα, τόσο στην προσωπική (με Γκραντ και ίσως τον Καλαϊτζάκη σε ειδική αποστολή), αλλά και στην ομαδική.

Γενικότερα πάντως, επιβάλλεται αμυντική προσήλωση και έλεγχος του ρυθμού από τους «πράσινους», αφού η Μακάμπι σε γενικές γραμμές πηγαίνει τα παιχνίδια της σε πολλές κατοχές και είναι πυραυλοκίνητη επιθετικά ανοίγοντας το γήπεδο. Η «ομάδα του λαού» είχε την καλύτερη επίθεση στην κανονική περίοδο με 88,5 πόντους μέσο όρο και στο ειδικό offensive rating ήταν 3η στη λίγκα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι η 2η καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα στο κομμάτι της δημιουργίας (με 19,7 ασίστ μέσο όρο), αλλά και το ότι είναι η κορυφαία στη διοργάνωση στα επιθετικά ριμπάουντ (με 13,1 μέσο όρο)! Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ήταν η 2η καλύτερη άμυνα δεχόμενη 77,1 πόντους μέσο όρο και είχε το 2ο καλύτερο defensive rating στη λίγκα. Εντελώς θεωρητικά, σε όσα ματς καταφέρει να κρατήσει τους Ισραηλινούς κάτω από τους 80 πόντους, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει για να φτάσει στο ροζ φύλλο.

Όσον αφορά τη frontline του Κάτας, θα χρειαστεί περίσσια μαχητικότητα και «μούσκουλα» από τους παίκτες του Αταμάν προκειμένου να σβήσει κυρίως τον Νίμπο, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κι έρχεται από εξαιρετική σεζόν (10,9 πόντοι μέσο όρο με 66,5% στα δίποντα και 7,3 ριμπάουντ μέσο όρο). Επιπροσθέτως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Κόλσον, ο οποίος θα προσπαθήσει να «ποστάρει» τον Γκριγκόνις έχοντας πλεονέκτημα σε θέμα μεγέθους και αθλητικότητας. Άλλωστε, ο Αμερικανός φόργουορντ θεωρείται από τους πλέον κομβικούς παίκτες της ομάδας του (12,8 πόντοι και 5,5 ριμπάουντ μέσο όρο). Να σημειωθεί ότι η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι από τις καλύτερες στη διοργάνωση στα σουτ από μέση απόσταση, καθώς εκτελεί με 44,7% στα σουτ από τα 4-5 μέτρα περίπου.

Ως αντιδιαστολή, η «ομάδα του λαού» είναι ίσως η πιο… χαλαρή στην άμυνα, καθώς δέχεται 86,7 πόντους μέσο όρο, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωλίγκα, ενόσω «επιτρέπει» 19,4 ασίστ μέσο όρο στους αντιπάλους της (2η χειρότερη στη λίγκα). Προφανώς λοιπόν ο Παναθηναϊκός θα έχει τις… ευκαιρίες τους για να βγάλει στο παρκέ τις συνεργασίες κοντών-ψηλών, που τόσο καλά λειτούργησαν στην τελική ευθεία της περιόδου.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.