Θέματα / Αφιερώματα

Αναμνήσεις από τα «πράσινα» Final Four (part 2)

Αναμνήσεις από τα «πράσινα» Final Four (part 2)

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επιστρέφει σε Final Four της Ευρωλίγκας μετά από 12 χρόνια και το Panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και ανασύρει μνήμες από τις 11 προηγούμενες παρουσίες του.

Αναμονή τέλος για τον Παναθηναϊκό AKTOR, που επιστρέφει σε Final Four της Ευρωλίγκας μετά από 12 χρόνια και ετοιμάζεται για τη 12η συμμετοχή του στην κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το Panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει τις αναμνήσεις από τις 11 προηγούμενες παρουσίες του «εξάστερου». Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος, που αφορά τη δεκαετία 2002-2012, όπου το «τριφύλλι» κατέγραψε 6 συμμετοχές και 4 τρόπαια.

2002: Το πιο… μάγκικο!

Ο απόλυτος θρίαμβος του Παναθηναϊκού, που έραψε το 3ο αστέρι του στην Μπολόνια κι ενώ πλέον έχουμε περάσει για τα καλά σε εποχή Ευρωλίγκας! Οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση ως πρώτοι στον όμιλο τους και στον ημιτελικό λύγισαν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (83-75), με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να είναι ασταμάτητος (26 πόντοι, 9 ριμπάουντ) και τον Ντάριλ Μίντλετον να δίνει πολύτιμες βοήθειες (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ). Στον τελικό -που διεξήχθη ανήμερα του Πάσχα- υπήρχε το απόλυτο φαβορί, η γηπεδούχος Κίντερ του Έτορε Μεσίνα, η οποία είχε δημιουργήσει ένα απίστευτο ρόστερ γεμάτο αστέρια, όπως ο Τζινόμπιλι, ο Γιάριτς, ο Ριγκοντό και ο Σμόντις.

Εντούτοις, το «τριφύλλι» έκανε το απόλυτο… ριφιφί χάρη στο μαεστρικό κοουτσάρισμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την ψυχή χιλίων λεόντων που έδειξαν οι παίκτες του. Με εκτελεστές τους Μποντιρόγκα (21 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Κουτλουάι (22 πόντοι) και κρυφό άσο στο μανίκι τον Λάζαρο Παπαδόπουλο (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ) έφτασε στο τελικό 89-83, παρότι βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 14 πόντους διαφορά στο πρώτο ημίχρονο. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που νίκησε την οικοδέσποινα της διοργάνωσης μέσα στο «σπίτι» της. Θυμίζουμε ότι εκείνο το Final Four είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά από το TV Magic, που ευελπιστούσε σε συμμετοχή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν ήττα-σοκ από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Χαρακτηριστικές στιγμές από τον εν λόγω θρίαμβο οι πανηγυρισμοί του -σχεδόν βουρκωμένου- Μποντιρόγκα με τη λήξη του αγώνα, αλλά και του Κουτλουάι μετά το τρίποντο νίκης στο 80-85.

2005 & 2007: Η «πράσινη» επαναφορά και η επιστροφή στον θρόνο

Μετά από μια «στείρα» διετία, όπου κυρίως αγωνίστηκε στο «κλουβί» του Σπόρτινγκ λόγω των εργασιών που γίνονταν στο ΟΑΚΑ λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και το μπάτζετ μοιραία έπεσε, το «τριφύλλι» κατάφερε να γυρίσει σε Final Four το 2005. Στη Μόσχα, οι «πράσινοι» πήγαν ως αουτσάιντερ και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την υπερηχητική Μακάμπι Τελ Αβίβ, από την οποία ηττήθηκαν (91-82) στον ημιτελικό, με τους Διαμαντίδη (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα) και Σκεπάνοβιτς (16 πόντοι) να παλεύουν. Στον μικρό τελικό, η ομάδα του Ομπράντοβιτς επικράτησε 94-91 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην παράταση, με τον Μπατίστ να κάνει… όργια (28 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα) και τον Διαμαντίδη να αγγίζει το double-double (15 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα).

Το 2007 η Ευρωλίγκα ανέθεσε το Final Four στην Αθήνα και στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με τους ανθρώπους του «τριφυλλιού» να βλέπουν την ιδανική ευκαιρία για την επιστροφή στον θρόνο. Όπερ και εγένετο, με τον Παναθηναϊκό να λυγίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (93-91) του Θοδωρή Παπαλουκά σε έναν συναρπαστικό τελικό στο ασφυκτικό γεμάτο ΟΑΚΑ. Έξι παίκτες του Ζοτς είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τους Σισκάουσκας (20 πόντοι, 5 ασίστ) και Διαμαντίδη (15 πόντοι) να ξεχωρίζουν. Χ-factor ο Μίλος Βούγιανιτς, που έδωσε πολύτιμες λύσεις (12 πόντοι). Στον ημιτελικό, οι «πράσινοι» είχαν καθαρίσει την Τάου Κεράμικα (67-53) με πρωταγωνιστή τον Μπατίστ (15 πόντοι, 12 ριμπάουντ).

2009: Η πληρέστερη ομάδα στην ιστορία και το απόλυτο basket show

Στο πλέον ανταγωνιστικό και δύσκολο Final Four της ιστορίας, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε την πληρέστερη (πιθανότατα) ομάδα που εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά παρκέ και έραψε το 5ο αστέρι του στο Βερολίνο. Στον συγκλονιστικό ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, η ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά στο φινάλε καρδιοχτύπησε. Ο Πέκοβιτς έγραψε το 84-82 ένα λεπτό πριν από το τέλος, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ, καθώς ο Μπουρούσης αστόχησε στην τελευταία επίθεση των «ερυθρολεύκων». Η τετράδα Πέκοβιτς-Μπατίστ-Σπανούλης-Γιασικεβίτσιους πέτυχε τους 75 από τους 84 πόντους της ομάδας και κάπως έτσι το «τριφύλλι» έσπασε την κατάρα των ημιτελικών κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. Στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι «πράσινοι» παρέδωσαν το απόλυτο basket show στο πρώτο ημίχρονο κι έφτασαν στο +20 (48-28).

Εντούτοις, δεν είχαν την ίδια συνέχεια στο δεύτερο μέρος ελέω και διαιτητικών «παρεμβάσεων» και οδηγηθήκαμε σε ένα ακόμα φινάλε-θρίλερ. Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Σισκάουσκας ανέλαβε να εκτελέσει υπό την ασφυκτική άμυνα του Νίκολας, αλλά αστόχησε και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης. Διαμαντίδης (10 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Φώτσης (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και Γιασικεβίτσιους (10 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ) ήταν οι κορυφαίοι για τους θριαμβευτές. Οι στιγμές που έχουμε συγκρατήσει είναι η έντονη στιχομυθία που είχε ο Ομπράντοβιτς με τον Μεσίνα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, αλλά και η κίνηση του Διαμαντίδη να καλέσει τον ιστορικό αρχηγό της ομάδας, Φραγκίσκο Αλβέρτη, κατά την απονομή προκειμένου να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο.

2011 & 2012: Το τελευταίο μέχρι σήμερα και το… τέλος εποχής

Στο Final Four του 2011 που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε με τον πλέον περίτρανο τρόπο τη δυναστεία του, καθώς έραψε το 6ο αστέρι της μέσα σε διάστημα 15 ετών! Οι περισσότεροι λένε ότι η ομάδα του Ομπράντοβιτς κατέκτησε το τρόπαιο από τη στιγμή που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα (με 3-1) στα playoffs. Και μεταξύ μας δεν έχουν πολύ άδικο, αφού οι Καταλανοί ήταν πανίσχυροι εκείνη τη σεζόν.

Στον ημιτελικό οι «πράσινοι» έκαμψαν την αντίσταση της σκληροτράχηλης Σιένα (77-69), με τον Καλάθη να «ανδρώνεται» εκείνο το βράδυ και τους παλιούς Διαμαντίδη (8 πόντοι, 9 ασίστ), Μπατίστ (16 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Φώτση (14 πόντοι) να χαρίζουν λίγη από τη μαγεία τους. Στον τελικό ήταν η σειρά της Μακάμπι να υποκλιθεί στο «τριφύλλι», που έφτασε στο τρόπαιο επικρατώντας 78-70. Ο «Μήτσος» ήταν απλά απολαυστικός και ο απόλυτος ηγέτης (16 πόντοι, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ), ενώ είχε άξιους συμπαραστάτες τους Μπατίστ (18 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Σάτο (13 πόντοι, 7 ριμπάουντ). Φυσικά αυτό που μας έμεινε από το φινάλε εκείνου του αγώνα ήταν η συγκινητική αγκαλιά του Διαμαντίδη με τον Ομπράντοβιτς λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη.

Η αμέσως επόμενη σεζόν μπορεί να χαρακτηριστεί και τέλος εποχής για τον «εξάστερο», καθώς ο Ζοτς θα αποχωρούσε το καλοκαίρι του 2012 και στα διοικητικά η σκυτάλη περνούσε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Σέρβος προπονητής όμως φρόντισε να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο, που έφτασε μέχρι το Final Four της Κωνσταντινούπολης. Εκεί πάλεψε κόντρα σε Θεούς και… διαιτητές στον ημιτελικό, αλλά ηττήθηκε (66-64) από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Γιασικεβίτσιους (19 πόντοι) και Καϊμακόγλου (10 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ) διασώθηκαν για το «τριφύλλι», που περιορίστηκε στην 4η θέση, καθώς έχασε και από την Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό (69-74).

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο