ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βασίλης Μοιρώτσος

Η άμυνα, τα μεγάλα σουτ που δεν είχε και το «πρέπει» του Φαλήρου

Ο Παναθηναϊκός τα έκανε σχεδόν όλα λάθος το βράδυ της Τετάρτης και αν θέλει να μείνει στο κόλπο του τίτλου οφείλει να αλλάξει το τσιπάκι. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος.

Η άμυνα, τα μεγάλα σουτ που δεν είχε και το «πρέπει» του Φαλήρου

Ήταν το μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού κολλημένο στο Βερολίνο; Δεν πάνε παρά δέκα μέρες από τότε που έπιασαν στα χέρια τους και σήκωσαν ψηλά το ευρωπαϊκό. Που παραληρούσαν από ευτυχία μαζί με τον κόσμο τους. Δεν πάνε παρά μόλις εννιά μέρες από τη στιγμή που επέστρεψαν στην Αθήνα και είδαν μια υποδοχή σε αεροδρόμιο και ΟΑΚΑ που δεν έχει γίνει ξανά στα χρονικά.

Όσο κι αν θες, δεν μπορείς να «ξεπεράσεις» εύκολα αυτές τις εικόνες. Έχασε ο Παναθηναϊκός τον πρώτο τελικό από τον Ολυμπιακό λόγω του… Βερολίνου; Επηρεάστηκε σίγουρα, αλλά όχι δεν ήταν αυτός ο βασικός λόγος. Ο βασικός λόγος ήταν πως ποτέ δεν ένιωσε ο κυρίαρχος του αγώνα. Ποτέ δεν πήρε την ψυχολογία του νικητή και σε ένα ματς που κρίνεται σε λεπτομέρειες, αυτό το… μομέντουμ το χρειάζεσαι.

Ακόμα και στις στιγμές που πέρασε μπροστά (μία φορά) ή πλησίαζε στο σκορ, ο Ολυμπιακός έβρισκε πάντα απαντήσεις. Και τις έβρισκε γιατί αμυντικά η ομάδα του Αταμάν έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της. Έδωσε πολλά ελεύθερα σουτ στον αντίπαλο, ρίσκαρε με τον Ουόκαπ που αποδείχτηκε παίκτης του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο, άφηνε… αεροδιάδρομο στους γκαρντ του Ολυμπιακού που έμπαιναν στη ρακέτα και τιμωρούσαν.

Χρειάζεται πρόκριση και υπομονή
Χρειάζεται πρόκριση και υπομονή 451 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ψυχολογία στα μεγάλα ματς έρχεται μέσα από δύο πράγματα: τις καλές άμυνες και τα μεγάλα σουτ. Ιδιαίτερα στην έδρα σου, αυτά είναι δύο στοιχεία που θα βάλουν και την εξέδρα για τα καλά στην εξίσωση, θα ασκήσουν πίεση στον αντίπαλο και θα σου δώσουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Δεν τα βρήκε ποτέ ο Παναθηναϊκός. Δεν έβγαλε μια άμυνα όπως εκείνες που είχε βγάλει με τον Καλαϊτζάκη στο 5ο ματς με τη Μακάμπι ή αυτές που έβγαζε στη Ρεάλ στο Βερολίνο. Και δε βρήκε πραγματικά μεγάλα σουτ. Μόνο τα τρίποντα του Σλούκα στο πρώτο μέρος ήταν τέτοια και μάζεψαν την απόσταση.

Είναι σημαντικό το 1-0 του Ολυμπιακού και σίγουρα είναι καθοριστικό προς τη μία εξέλιξη της ιστορίας το αυριανό παιχνίδι στο ΣΕΦ. Γιατί αν εκεί γίνει το 2-0, δύσκολα γυρίζει μετά η σειρά. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση ισχύος και σχεδόν απαλλαγμένος από το άγχος: κερδίζει και είναι σχεδόν πρωταθλητής, χάνει και ξεκινούν όλα απ’ την αρχή.

Για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει γυρισμός. Πρέπει να κερδίσει στο Φάληρο. Όπως έπρεπε να κερδίσει το Game 4 με τη Μακάμπι και το έκανε. Όπως έπρεπε να κερδίσει στο Μονακό και το έκανε. Όπως έπρεπε να κερδίσει στην Μπολόνια και το έκανε. Όπως έπρεπε να κερδίσει τη Φενέρ στον ημιτελικό και το έκανε. Αυτή η ομάδα, αν και πολύ νέα ακόμα, τα κατάφερε όπου μπήκε το «πρέπει». Μένει να δούμε αν θα το κάνει ξανά…

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.