Blogs

Ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» και το παράδειγμα του Παναθηναϊκού που ακολουθούν οι υπόλοιποι

Ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» και το παράδειγμα του Παναθηναϊκού που ακολουθούν οι υπόλοιποι

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για το παράδειγμα του Παναθηναϊκού που ακολουθούν οι υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας με στόχο την κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR συνεχίζει κανονικά την προετοιμασία του ενόψει της νέας σεζόν και σήμερα (6/9) θα δώσει το πρώτο του φιλικό με την Τσεντεβίτα/Ολίμπια στη Λιουμπλιάνα.

Εμείς πάντως θα ασχοληθούμε με κάποια εξωαγωνιστικά ζητήματα και κυρίως με το παράδειγμα που έδωσε πέρσι το καλοκαίρι και ακολουθούν φέτος οι περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας, που έχουν στόχο την κορυφή.

Οι «πράσινοι» άνοιξαν το πορτοφόλι τους το καλοκαίρι του 2023 και φρόντισαν να χτίσουν ένα υπέρλαμπρο ρόστερ σκορπίζοντας μπόλικα εκατομμύρια ευρώ. Και δικαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό, αφού ο Αταμάν και οι παικταράδες του οδήγησαν το «τριφύλλι» στην κατάκτηση του τροπαίου σε ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα με πανηγυρικό τρόπο.

Κάπως έτσι λοιπόν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια έδειξε πάλι τον δρόμο στους υπόλοιπους, που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του «επτάστερου». Άλλωστε, ήταν μάλλον… αναγκαίο για τους σφετεριστές του θρόνου να πράξουν κάποιες κινήσεις για να επιχειρήσουν να αποκαθηλώσουν τον «βασιλιά».

Πρώτος-πρώτος ο Ολυμπιακός, ο οποίος επέστρεψε σε εποχές 2009-10, όσον αφορά το μπάτζετ του, που μάλλον ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ πλέον. Οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν ριζικά την πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια, ξανοίχτηκαν οικονομικά για να αποκτήσουν Βεζένκοφ και Φουρνιέ, ενώ ακολούθησαν τον μπούσουλα του Παναθηναϊκού έχοντας ως μοναδικό στόχο την κορυφή της Ευρώπης. Για να δούμε πού θα βγει αυτό.

Μονακό και Φενέρμπαχτσε επίσης είναι δύο από τις ομάδες που φρόντισαν να ισχυροποιηθούν αισθητά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Αμφότερες ανέβηκαν επίπεδο ποιοτικά με τους παίκτες που απέκτησαν και στοχεύουν στο κάτι παραπάνω σε σύγκριση με τη σεζόν 2023-24. Αρκετές αλλαγές έκανε και η Ρεάλ Μαδρίτης, που θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με πέρσι. Μόνο η Μπαρτσελόνα δεν ήταν ιδιαίτερα ζωηρή στα μεταγραφικά από τις ομάδες του πρώτου ραφιού, αν και εκεί υπάρχουν τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον σύλλογο της Καταλονίας.

Ακόμα και ομάδες… δεύτερης ταχύτητας, όπως η Παρτίζαν, ο Ερυθρός Αστέρας και η Αρμάνι Μιλάνο, προχώρησαν σε διαφοροποιήσεις στα ρόστερ τους και θεωρητικά βγαίνουν ενισχυμένες. Θα έχει πάντως μπόλικο ενδιαφέρον η νέα Ευρωλίγκα και σίγουρα το έργο των πρωταθλητών Ευρώπης μόνο εύκολο δεν θα είναι για να διατηρήσουν τα σκήπτρα… Πάμε και σε κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση στην παρουσίαση του Εβάν Φουρνιέ. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός έκαναν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» επειδή η Κυβέρνηση παραχώρησε το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον Παναθηναϊκό. Το ίδιο μάλιστα είχαν αναφέρει και κατά την παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ. ΟΚ, δεν μιλάμε, δεν μιλάμε, αλλά κάπου… ώπα. Τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή;

Για ποιο λόγο είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αυτό; Εκτός αν παραχωρηθεί το ΣΕΦ στην «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ με χειρότερους όρους. Κάτι που δεν το νομίζουμε. Απλά να θυμίσουμε -γιατί μάλλον κάποιοι το ξέχασαν- ότι οι «πράσινοι» επενδύουν από πέρσι τόσα και τόσα εκατομμύρια για να ανακαινίσουν από την αρχή το κλειστό και να το μετατρέψουν σε παλάτι. Στην ουσία μόνο τα… θεμέλια του γηπέδου έχουν μείνει τα ίδια.

Μάλλον ξεχνούν επίσης ότι οι φίλοι του «τριφυλλιού» γέμιζαν το «σπίτι» τους σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι και στα ντέρμπι, ενώ ακόμα και σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος με μικρομεσαίους αντιπάλους η προσέλευση προσέγγισε (ή και ξεπερνούσε) τις 10.000, που συνεπάγεται περισσότερα έσοδα από άλλα γήπεδα που μετά βίας μάζευαν 1.000 άτομα σε ανάλογα παιχνίδια.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο από τους όρους της σχετικής σύμβασης ότι η «πράσινη» ΚΑΕ είναι υποχρεωμένη να δίνει στο ΟΑΚΑ το 30% των καθαρών εσόδων της από τη χρήση του γηπέδου. Οπότε, για ποιο αθέμιτο ανταγωνισμό μιλάμε; Μήπως θα έπρεπε να θεωρούνται αθέμιτος ανταγωνισμός άλλες καταστάσεις; Ένα… τυχαίο παράδειγμα που μας ήρθε τώρα είναι η σκανδαλώδης ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ, που έγινε εν μία νυκτί για το «συμφέρον» της εθνικής ομάδας και ενός συλλόγου. Σκεφτείτε απλά πόσο σοβαρό πρόβλημα θα είχε στις εγχώριες διοργανώσεις ο Ολυμπιακός, αν ο Αμερικανός γκαρντ λογιζόταν ως ξένος. Τόσο στην περσινή σεζόν, όσο και σε αυτή που έρχεται… Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;

Τέλος και επειδή ακούσαμε ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν κάποια διάκριση τα 12 τελευταία χρόνια, μάλλον ξεχνούν κάποια πράγματα οι κύριοι Αγγελόπουλοι. Τι εννοούμε διάκριση καταρχάς; Απλά να πηγαίνεις στο Final Four; Επίσης, ξεχνούν ότι το «τριφύλλι» τερμάτισε ψηλότερα από την ομάδα τους στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας τις περισσότερες σεζόν από αυτές και απλά από συγκυρία δεν κατάφερε το κάτι παραπάνω, έχοντας και τον ανοιχτό «πόλεμο» από τον Μπερτομέου.

Μόνο που στον Παναθηναϊκό έχουν μάθει να μετρούν τίτλους (7 ευρωπαϊκά σε 8 τελικούς) και όχι διακρίσεις με παρουσίες σε Final Four και σερί. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά…

Υ. Γ. Γιατί τέτοιο μένος με τον «επτάστερο»; Είναι δυνατόν να παρουσιάζεις τέτοιους παικταράδες όπως ο Βεζένκοφ και ο Φουρνιέ και να αναλώνεσαι περισσότερο στον αιώνιο αντίπαλο; Ασχολίαστα και ανάξια σχολιασμού τα εν χορώ συνθήματα περί «μέχρι τέλους»…

Υ. Γ. 2 Τα φιλικά στο μπάσκετ, ειδικά αυτά σε τόσο πρώιμο στάδιο, δεν είναι για πολλά συμπεράσματα, ακόμα και για τους προπονητές. Περισσότερο γίνονται για να «ξεμουδιάσουν» οι παίκτες από τη σκληρή προετοιμασία, ενώ είναι δεδομένο ότι ειδικά ο Παναθηναϊκός θα είναι εντελώς διαφορετικός στα επίσημα ματς, αφού θα παραταχθεί στα δύο παιχνίδια της Λιουμπλιάνας με σημαντικές απουσίες. Οπότε, καλό θα είναι να αποφύγουμε τις βιαστικές κρίσεις για την ομάδα και απλά να απολαύσουμε χαλαρά αυτά τα παιχνίδια.

Exit mobile version